

Információk, érdekességek
Kellemes meggyleves 10 perc alatt (olcsó és vegán)
2019. június 16.
Hirtelen kitalált és szélsebesen elkészülő meggyleves recept. Vegán, könnyed, zamatos és olcsó. Kell ennél több? Hozzávalók:
1 csomag mirelit meggy (fél kiló)
6-8 szem aszalt szilva (lehetőleg cukorzatlan)
1 ek eritrit (Ízlés szerint)
Fél liter kókusztej
Egy kevés citromlé, citrom reszelt héja
Fűszerek: egy teáskanálnyi citromfű, csipet rózsabors, fahéj, gyömbér
A feltüntetett mennyiségből 4 adag lesz.
20 szem meggyet és az aszalt szilvát felöntjük kókusztejjel, hozzáadjuk a fűszereket és aprítógépben, vagy turmixban krémesre aprítjuk. Egy kanálka kókuszkrémmel krémesebbé tehetjük. Az egészet ráöntjük a mirelit meggyre, és épp csak annyit melegítjük, hogy a meggyszemek felengedjenek. Az egész 10 perc alatt kész van és fantasztikus desszert, vagy leves.
3 zsírégető innivaló
2019. június 15.
Zsírégető italok a biokonyháról.
Tutira vérig sérted valamely családtagodat, ha azt mondod neki, hogy nem kérsz a saját abálású sonkából, vagy nem bírod megenni a tizedik szelet különleges sütit. Az ilyen kellemetlen helyzetek elkerülésére, lássunk most néhány zsírégető italreceptet. Nyugodt lelkiismerettel fogyaszd el az ünnepi menüt, a többit bízd a csodaitalokra!
1. A zöld tea
Talán a leghatékonyabb része a diétának. Méregteleníti a szervezetet, gyorsítja a metabolizmust, stimulálja a zsírok égését valamint segíti a víz kiürítését a szervezetből. Nagyon könnyű a kávéról átszokni a zöldteára, mely ugyancsak élénkít, felébreszt, ugyanakkor nem von el folyadékot a sejtanyagcserétől, mint a feketekávé, és nem kell bele mindenáron cukor sem, anélkül is finom.
Mi is az a metabolizmus?
Ez más néven anyagcsere folyamatot jelent. Lehet építő, illetve lebontó jellegű. Az építő jellegű anyagcsere folyamat lényege, hogy egyszerű anyagból összetett lesz. Az összes szintézis folyamat építő metabolizmusnak nevezhető, és energia befektetést igényel. Természetesen a fogyókúráknál mindig a lebontó jellegű anyagcsere folyamatok játszanak fontos szerepet. Az összetett anyagok lebontódnak egyszerűekre, és energia szabadul fel. Minél gyorsabb ez a folyamat, annál gyorsabban jutunk hozzá a megfelelő energiamennyiséghez.
Stressz-evés? A probléma gyökerét érdemes kezelni
2019. június 07.
Sokan azonnal ennivaló után nyúlnak, ha szomorúak, ha haragosak, vagy ha nem tudják kezelni a stresszt. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint van kiút a stressz-evésből, de ehhez nem az evési szokásokon, hanem a stresszkezelés mikéntjén kell változtatni.
Honnan tudhatjuk, hogy stressz-evés a gond?
Az első lépés a megoldás felé vezető úton, hogy azonosítjuk magunkban, hogy stressz-evők vagyunk. Ehhez az szükséges, hogy megfigyeljük, mikor és miért nyúlunk az étel után. Érdemes tehát monitorozni magunkat és feltenni magunknak néhány kérdést.
– Akkor eszem, ha valami erősen hat rám, ha erős érzelmeim keletkeznek?
– Gyakran valódi éhségérzet nélkül, rendszertelenül kezdek enni?
– Ha stresszhelyzetben vagyok, jellemző, hogy „jutalmazó”, „megnyugtató” ételeket kívánok, vagyis cukorban, szénhidrátban gazdag élelmiszert?
– Előfordul, hogy csak rövid ideig érzem magam jobban, ha csillapítottam a rám törő éhséget?
– Előfordul, hogy a „falások” után szégyellem magam, bűntudatot érzek?
– Problémásnak tartom az étkezési szokásaimat és/vagy a súlyomat?
Ha a kérdések nagy részére „igen” a válasz, könnyen lehet, hogy stressz-evés áll a háttérben, aminek létezik egy bizonyos biológiai alapja is. Amikor ugyanis stresszhelyzetben vagyunk, egy kortizol nevű hormon szabadul fel a testünkben, aminek hatására megéhezhetünk. Ugyanakkor a probléma megoldása nem az, hogy bekapunk egy nyugtatót, ha stresszesnek érezzük magunkat, tartós megoldást csak az hozhat, ha mélyebben, a gyökereinél kezeljük a problémát.
Meg is tanítjuk magunkat a túlevésre
Muszáj annyit enni? – teszi fel a kérdést könyvében David A. Kessler, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) volt elnöke. A szakember szerint annak, hogy nem bírunk gátat szabni az étvágyunknak, és sokszor szenvedéllyé válik az evés, számos oka lehet. Az egyik az ételben lévő olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását. A különlegesen ízletes ételek csábítása ugyanis megváltoztatja az agy működését, arra kondicionál, hogy folyamatosan keressük az ingert.
A cukor, a zsír és a só kombinációja idővel a tudatos ellenállásra való képességet is legyőzheti, és kialakul az úgynevezett kondicionált hiperevés. Ennek a viselkedésnek azonban lelki alapjai is vannak, hiszen sokaknál a stressz, az erősnek megélt érzelmek (például szomorúság, harag, kilátástalanság érzés) fokozzák az evésre való késztetetést. Vagyis a stressz-evés egyfajta öngyógyításként is működik, de ez nyilvánvalóan nem jó megoldás.
Mini márványos kuglóf - cukor nélkül
2019. június 05.
Nincs ünnepi asztal édességek nélkül. Azonban ilyen alkalmakkor sem árt odafigyelni arra, hogy mivel édesítjük finomságainkat. Hozzávalók:
210 g teljes kiőrlésű búzaliszt
90 g sima búzaliszt
150 g eritrit (vagy 37,5 g édesítőszer)
100 g vaj/margarin
3 tojás
3 dl AdeZ Mesés Mandula ital
1 csomag sütőpor
2 ek holland kakaópor
1 tk vaníliaaroma
Elkészítés:
A vajat kissé megolvasztjuk, majd a tojásokkal és az édesítőszerrel habosra keverjük. 2,5 dl tejet adunk hozzá, és összekeverjük. A liszteket egy másik tálban keverjük össze a sütőporral, majd apránként adjuk hozzá a tejes keverékhez, és addig keverjük, míg csomómentes nem lesz.
Ekkor kétfelé vesszük a masszát. Az egyik felébe kerül a teáskanál vaníliaaroma, a másikba a kakaópor és a maradék fél dl tej. Egy kuglófformát kivajazunk és lisztezünk, majd elkezdjük a rétegzést. Tetszés szerint a vaníliás vagy a csokis masszával kezdjük, és felváltva csorgatjuk bele körbe-körbe a formába, míg el nem fogynak.
A sütőt közben előmelegítjük 190 fokra, és kb. 40-45 percig sütjük a kuglófunkat. Tűpróvával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e.
Iklódi Dóra, a Cukormentes örömök szerzője alkotta ezt a receptet.
Top élelmiszerek: „Jó” növényi olajok, magvak
2019. június 01.
Szempont: kellemes ízhatás, hasznos zsírsavösszetételNe tiltsuk ki az étrendünkből a zsírokat! Legalábbisne mindegyiket…. Kerüljük pl. a majonézt és más koktélmártásokat, de részesítsük előnyben a házi készítésű salátaönteteket, miközben használjunk fel ómega-3 zsírsavban gazdag olajokat (repce-, dió-, olívaolaj…).
Ezek ugyanis részt vesznek a zsírok raktározódása elleni harcban. Mondjunk igent még néhány egyéb olajra is, melyek lehetnek: len-, chia vagy kendermag-, mandula-, dió-, pisztáciaolaj… Bővelkednek növényi proteinekben és rostokban, a „jó zsírok” kiváló forrásai.
A GYAKORLATBAN
Korlátozzuk 2-3 leveseskanálnyi mennyiségre a napi olaj – fogyasztást az ételkészítéskor, ízesítéskor, és 1 leveseskanálnyira, ha olajos magvakról van szó.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...116117118...304

