sub

Információk, érdekességek

Kevesebb saját fog, nagyobb szívkockázat

2010. április 15.

Az elvesztett fogak általában összefüggésben vannak a krónikus gyulladásokkal.

 

 

Nagyobb a szív- és érrendszeri kockázata azoknak, akiknek kevesebb saját foguk van - közölték svéd kutatók hétfõn.


A világ elsõ bionikus szeme

2010. április 02.

Támogatói szerint a bionikus szem a legnagyobb áttörés a Braille abc megalkotása óta.

 

 

Bemutatták kedden az elsõ bionikus szemet, amelyet a gyengülõ látás helyreállítására terveztek Ausztráliában, és amely támogatói szerint a legnagyobb áttörés a Braille abc megalkotása óta. Mint Kevin Rudd miniszterelnök - akinek kormánya 42 millió ausztrál dollárral (7,6 milliárd forintnyi összeggel) támogatta a projektet - elmondta, az eszköz "az egyik legfontosabb orvosi elõrelépés lehet, amelynek életünk során tanúi lehetünk". A kutatási programtól azt várják, hogy a bionikus kutatások élvonalában tartja Ausztráliát, és ezrek látását adja vissza az országban és világszerte.


Transzplantáció: fejlesztés alatt egy új kilökõdésgátló

2010. március 04.

Magyarországon évente 250 és 300 közötti veseátültetést végeznek.

 

 

A Bristol-Myers Squibb bejelentette: az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerhatóságának (az FDA-nek) Kardiovaszkuláris- és Vesegyógyszer Tanácsadó Bizottsága 13:5 arányban engedélyezésre javasolta a belataceptet, egy szelektív kostimuláció-blokkolót – az új veseátültetettek akut rejekciójának (a frissen beültetett vese kilökõdésének) megakadályozására. A belatacept biologikum-engedélyeztetési kérelmét két indikációra adták be, szervkilökõdésre, és mûködõ allograft (beültetett azonos szilárdszövet) megõrzésére újvesés felnõtt betegek szervezetében, interleukin-2 (IL-2) receptor antagonistával, mycophenolicsavval (MPS) és kortikoszteroidokkal együtt alkalmazva.

 


Ultramodern készülék a szegedi egyetemen

2010. március 01.

Hatékony terápiát kaphatnak a sokízületi gyulladás miatt szenvedõ betegek.

 

 

Jelenleg a legmodernebb technológiát képviselõ, nagy felbontóképességû, kiváló képminõséget biztosító új ultrahang készüléket adtak át a Szegedi Tudományegyetem Reumatológiai Klinikáján 2010. február 25-én. Az eszköz alkalmas az ízületi gyulladás, különösen a leggyakoribb és legsúlyosabb kórkép, a rheumatoid arthritis következtében kialakuló károsodások korai kimutatására és pontos követésére, így a gyógyszeres kezelés idõben elkezdhetõ – mondta dr. Wittmann Tibor egyetemi tanár, a Reumatológiai Klinika megbízott igazgatója.


Dél-Somogy szívzûrökben is az élen

2010. február 14.

Somogy megye egészségügyi szempontból a legrosszabbak közé tartozik.

 

 

Ezért kiemelt jelentõsége van Barcson azoknak az egészségügyi fejlesztéseknek, amelyeket csütörtökön méltatott Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter a Gyógyfürdõ és Rekreációs Központ háromlépcsõs fejlesztésének ünnepélyes átadásán elmondta: az egészségügy közügy, de magánügy is, és elsõsorban a megelõzésre kell fordítani a figyelmet, nem csak a gyógyításra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...159160161...224