sub

Információk, érdekességek

Csökkenthetõ lenne az újszülöttek HIV-fertõzöttsége

2010. július 17.

Gyógyszeres megelõzéssel jelentõsen csökkenthetõ lenne az újszülöttek HIV-fertõzöttsége.

 

Évente mintegy 400 000 újszülött jön világra AIDS-fertõzéssel, mert az anyaméhben vagy a szülésnél HIV-vírus jut a szervezetükbe, pedig amerikai kutatók véleménye szerint egyszerû gyógyszeres kezeléssel jelentõsen csökkenthetõ lenne a babák fertõzöttségi szintje.


Naptejeket teszteltek

2010. június 10.

Számos napvédõ készítmény faktorszámát és vízállóságát vizsgálta a szezon kezdetén a Teszt plussz magazin.

 

 

A legjobbnak bizonyult a La Roche Posay (30), a Vichy Capital Soleil (30), az Ombia Sun (30) és a Protectyl Végétal (30). Kevesebb faktort tartalmazott az Avon Sun + (30), a Garnier Ambre Solaire gyorsan ható spray gyerekeknek (30) és a Garnier terméke, a gyermek napspray színellenõrzõvel (30) - közölte a magazin az MTI-vel.


Már Európában is terjed a kanyaró

2010. május 27.

A legfertõzõbb betegségek közé tartozó, köhögéssel, bõrkiütéssel és magas lázzal járó kanyaró elkerülhetõ lenne védõoltással.

 

 

Ismét gyorsan terjed a kanyaró afrikai, ázsiai, sõt egyes európai országokban is, jóllehet védõoltással könnyen elkerülhetõ lenne - figyelmeztetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Peter Strebel, a WHO kanyaróval kapcsolatos tevékenységének irányítója pénteken Genfben elmondta: a védõoltásokra szánt pénzösszegek csökkentése miatt 2008 óta a legfertõzõbb betegségek közé tartozó kanyaró ismét terjed olyan helyeken, ahol korábban szinte teljesen felszámolták.


Már a betegek látványa erõsíti az immunrendszert

2010. május 18.

Kanadai kutatók felfedezték, hogy már a betegek látványa - akár fénykép alapján - is aktivizálja immunrendszerünket.

 

 

A vancouveri British Columbia Egyetem kutatói három csoportra osztották a kutatás résztvevõit. Az elsõ csoport semleges, bútorokról készített fényképeket nézett meg, a második különbözõ fokú betegségben szenvedõ emberek képeit. A harmadiknak taszító hatású fényképeket mutattak olyan emberekrõl, akik lõfegyverüket a megfigyelõ felé irányították. Szubjektív megítélésük szerint a résztvevõk az erõszakos jelenetek láttán több stresszt éreztek, mint a betegek megfigyelésekor.


Az élelmiszer ára és a vevõ egészsége

2010. május 12.

Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendõ ételek árát.

 

 

Ez derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból. A túlsúly, elhízás kezelésére már sok szakember javasolta a hizlaló élelmiszerek adójának emelését. Ezt bizonyos helyeken, például New York államban vagy Philadelphiában megtették, de a módszer mindenütt sok vitát váltott ki és eredményességét még nem sikerült bizonyítani. Perry Gordon-Larsen és munkatársai ezt a kérdést vizsgálták egy évtizedek óta folyamatban lévõ tudományos program adatainak elemzésével. A CARDIA tanulmányt még a múlt század nyolcvanas éveiben indították annak tisztázására, hogy a koszorúér-betegség hogyan, milyen kockázati tényezõk hatására alakul ki fiatal felnõttekben.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...157158159...223