sub

Információk, érdekességek

Új gyógyszer a veserákos betegeknek

2007. november 03.

Az egyik legagresszívebb daganattípus a veserák, mely egyre gyakrabban fordul elõ világszerte és Magyarországon is. Hazánkban évente 2200 új esetet regisztrálnak és 800 beteg hal meg elõrehaladott veserák következtében. Az elõrehaladott veserák kezelési lehetõségei mindmáig igen korlátozottak voltak. A daganat hagyományos kemoterápiás kezelése gyakorlatilag eredménytelen, de a sugárkezelés sem növeli bizonyítottan a túlélést, legfeljebb a kiújulások arányát csökkenti.

A "dilibogyóktól" való félelemrõl...

2007. október 31.

A "dilibogyóktól" való félelemrõl...Van mitõl tartani?

A depressziót, az állandó idegességet, a tartós szorongást és az ezekbõl eredõ alvászavart nem kell "sorscsapásként" elviselnünk. Nagy számban léteznek a legyõzésüket segítõ gyógyszerek, amelyek az utóbbi évtizedekben nagy fejlõdésen mentek keresztül. Az is igaz viszont, sokan tartanak attól, hogy rászoknak a használatukra. Melyek ezeknek a szereknek az elõnyei és hátrányai? Hogyan tegyünk köztük különbséget? Nem árt tehát, ha kicsit alaposabban megismerkedünk a köznyelvben csak "dilibogyóknak" nevezett gyógyszerekkel.


Éltetõ vitaminok

2007. szeptember 05.

A múlt század elején megindult biokémiai kutatások talán legnagyobb vívmányának tekinthetõ a vitaminok felfedezése, fontosságuknak és szerepüknek tisztázása. A magyar tudomány egy jelentõs alakja, Szent-Györgyi Albert is egy vitamin, a C-vitamin felfedezéséért és élettani szerepének tisztázásáért kapott 1937-ben Nobel-díjat.


Ezen vegyületek elnevezésénél már maga a név is arra utal, hogy az élet nélkülük elképzelhetetlen és hiányuk rövid távon a szervezet károsodásához, hosszú távon pedig akár halálhoz is vezethet.


A pirulák darabolása veszélyes is lehet!

2007. augusztus 21.

Több okból kifolyólag is veszélyes lehet a tabletták darabolása, hiszen nem mindegyik alkalmas arra. Ilyenek például azok a gyógyszerek, amelyek egy védõréteggel vannak bevonva, hogy a gyomorsav ne tudja lebontani õket. Darabolás esetén a gyomorsav elbonthatja a hatóanyagot, és így a várt hatás elmarad. Fordított esetben pedig veszélyes mennyiségû hatóanyag kerülhet a szervezetbe olyan gyógyszerek darabolása esetén, amiknek a hatása a fedõréteg miatt csak késleltetve jelentkezne.


A csomagoláson és a használati utasításon gyakran nem utalnak a darabolás tilalmára, vagy annyira el van rejtve, hogy a betegnek az egész szöveget el kellene olvasnia, hogy felfedezze az erre vonatkozó részt. Még az orvosoknak szóló szakinformációknak is csak az ötöde tartalmazza a megfelelõ utasítást, úgyhogy gyakran az orvos sem tudja figyelmeztetni a beteget.


Nálunk (még) nem tiltják be a halált okozó gyógyszert

2007. augusztus 18.

Ausztráliában két beteg halálát okozta a Prexige nevû fájdalom- és gyulladáscsökkentõ szer. Nyolc páciensnél súlyos májkárosodás lépett fel, ketten pedig májtranszplantációra várnak a gyógyszer miatt. Ezért a szigetországban az elmúlt hét végén betiltották ezt a gyógyszert, amit körülbelül 60 ezren használnak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...717273...79