sub

Információk, érdekességek

Növénykivonattal a cukorbetegség ellen?

2006. november 02.

A szilimarint, a máriatövis nevû növény kivonatát a természetgyógyászok elsõsorban májproblémákra ajánlják. Iráni kutatók nemrégiben felvetették, hogy a vegyületnek esetleg kedvezõ hatása lehet a cukorbetegségre is.

 

A máriatövis kivonatai elsõsorban a májsejtekre fejtenek ki hatást, illetve kisebb mértékben az epehólyagra, az epeutakra is. A kivonat hatóanyaga a szilimarin, amely antioxidáns hatású vegyület, ún. flavonoid-származék. A teheráni Gyógynövény Intézet munkatársai a szilimarin cukorbetegségre gyakorolt lehetséges hatását elemezték.


Áfonya: nem csak finom, hasznos is

2006. október 17.

Nemrégiben számolt be róla a tudományos sajtó, hogy az áfonya kedvezõ hatásúnak bizonyult néhány idegrendszeri betegség (pl. Alzheimer-kór és Parkinson-kór) kezelésében. Az amerikai Worcester Intézet kutatói szerint a kedvelt gyümölcs emellett igen hasznos fegyver lehet bizonyos baktériumok ellen is.

 

A szakemberek már korábban felfigyeltek arra, hogy az áfonyában gazdag táplálkozás csökkenti az Escherichia coli (E. coli) nevû baktérium okozta húgyúti fertõzések kockázatát, de a pontos okát nem ismerték. A rendkívül elterjedt baktérium törzsei a húgyutakon kívül sok mindent képesek megfertõzni, például a vesét és a fogakat, valamint a bélrendszert is - súlyos hasmenést okozva.


Györgytea

2006. szeptember 19.

Cukorbetegek étrendkiegészítõje, mely az orvos által elõírt gyógymód mellett alkalmazható.

 

A Györgytea gyógynövényekbõl álló étrendkiegészítõ. Lassítja a szénhidrát-felszívódást és így a vércukor kialakulását. Enyhíti illetve megszünteti a cukorbetegség számos kellemetlen melléktünetét pl: végtagzsibbadás, testsúlynövekedés ill.-csökkenés, neuropátia stb. Késlelteti a súlyos szövõdmények, mint például a magas vérnyomás. Érelmeszesedés, veseelégtelenség, keringési problémák kialakulását. Egyik komponense immunerõsítõ, nyugtató hatású, egy másik vértisztító, méregtelenítõ, a harmadik az enzimfolyamatokra van jó hatással. Minden összetevõje régóta ismert és használt a népgyógyászatban cukorbetegség ellen.


Vitaminozott rózsa

2006. augusztus 22.

A rózsafajok gyógyászati alkalmazása évezredekre nyúlik vissza. A vadrózsa vagy gyepűrózsa használatát is legalább 2000 éves emlékek őrzik. Első magyar nyelvű füveskönyvünk (1578) szerzője, Melius Péter csupán mint hideg természetű növényt mutatja be a vadrózsát, más rózsafajokról viszont sokkal bővebb leírást ad.

 

A rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó nemzetség 100 faja az északi féltekén és a trópusi hegyekben él. A megjelenésében nagyon változó gyepűrózsa (csipkerózsa, vadrózsa – Rosa canina L.) európai faj.


Áfonyával a betegségek ellen

2006. augusztus 21.

Az áfonya az egyik legsokoldalúbb gyógyszer - hozta nyilvánosságra kutatásai eredményeit egy norvég dietetikus.

 

Nagy érdeklődést keltett orvosi körökben egy oslói étkezési szakértő, Audun Myskja új könyve. A dietetikus az áfonya jótékony hatásait taglalja munkájában, amelyet több éves kutatások után jelentetett meg. Az orvos érdeklődését a fekete erdei bogyó azután keltette fel, hogy népi gyógymódokkal foglalkozott, hiszen a gyógyító asszonyok évszázadok óta használják különféle gyomorbántalmakra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...282930...31