sub

Információk, érdekességek

Növényi támogatás az idegrendszernek

2017. november 07.

A nappali tevékenységet is befolyásoló alvászavar a lakosság 10-30%-át érinti. Kezelést akkor igényel, ha jelentős panaszokat okoz, és gátolja a mindennapi élettevékenységet, aktivitást. Az alvászavar lehet tünet és betegség is, amely mögött különféle okok húzódhatnak meg. Mind a premenstruációs szindróma, mind a menopauza járhat alvászavarokkal, azonban a pontos eredetét nem minden esetben lehet felderíteni.

Az enyhébb alvászavarok altató hatású szerek nélkül is kezelhetők, a lefekvés előtt rendszeresen végzett tevékenységek (pl. meleg fürdő) reflexszerűen megnyugváshoz vezethetnek. A nyugtató, altató, szorongásoldó szerek többsége – szintetikus és természetes eredetűek egyaránt – azonos módon fejtik ki hatásukat. A szorongásoldó, nyugtató hatású gyógynövények és a szintetikus nyugtató-altató szerek felhasználási terülte mégis némileg eltér egymástól.

Krónikus panaszok

A növényi szerektől nem várható olyan gyorsan kialakuló elalvást segítő hatás, mint a szintetikus gyógyszerektől, ezért a gyógynövényeket és a belőlük készült készítményeket elsősorban krónikus panaszok esetén célszerű alkalmazni.


Fokhagyma: a gyógyhatású aromás fűszer

2017. október 15.

A fokhagymát gyógyító ereje, betegség-megelőző hatása miatt nem csupán közönséges fűszernövényként tartjuk számon. Évezredes hagyománya van a népi gyógyászatban való alkalmazásának is. Új fokhagyma, fehér-, rózsaszín-, vadhagyma... Mindegyik fajtájának megvan a maga erénye: érdemes figyelni rájuk, és különféle módokon felhasználni valamennyit. 

Fokhagyma

A legenda szerint a fokhagymával elüldözhetők a vámpírok, démonok fantomok...Bár vannak, akik hisznek az ilyen komolytalan mendemondáknak, mi azért a fokhagymával – pld. a mediterrán rezsim egyik pilléreként - inkább univerzális táplálékként-gyógyhatású fűszerként foglalkozunk vele. Annál is inkább, mert egyesek szerint rendszeres fogyasztása a hosszú élet egyik titka...

Sokirányú jótékony hatás

De melyek is a fokhagyma számos területen megnyilvánuló jótéteményei? Vegyük sorra:

- csökkenti a koleszterinszintet, az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, segíthet lefogyni, és szinten tartani a vércukorszintet.

- Mérsékli továbbá a magas vérnyomást, hat az allergia ellen, segíti az emésztést

- Emellett antiszeptikus, antibakteriális, antivirális hatású Így bélfertőtlenítő, vírusölő, hat a gyomor-és bélbántalmak, légzőszervi fertőzések ellen.

- Élénkíti még a vérkeringést, kiváló vértisztító és vízhajtó hatású, csökkenti egyes ráktípusok, nevezetesen az emésztőrendszeri rák kialakulásának kockázatát.

- Tartalmaz többek közt B1-, B6- és C-vitamint, aminosavakat, több kéntartalmú vegyületet melyek közül az allicin a legértékesebb hatóanyag.

- Bővelkedik még polifenolokban és ásványi anyagokban (foszfor, vas, szelén). Hasznos a benne található inulin nevű prebiotikus növényi rost is, mely fokozza a jótékony baktériumok szaporodását a bélben, javítva és fenntartva a bélflóra egyensúlyát.


Az illóolajok csodálatos hatása

2017. szeptember 17.

Az igazi illóolajokat gyógynövényekből vonják ki, azonban erőteljes hatásuk miatt megfontolandó a használatuk. Jó példa erre a borsmenta illóolaj. 6 éves kor alatt kerüljük a használatát, főleg, hogyha a gyógyításhoz homeopátiás szereket is igénybe veszünk mellette. A másik nagyon fontos szabály: kisgyereket felügyelet nélkül ne hagyjunk párologtató, aromalámpa vagy inhaláló készülék közelében, valamint magukat az illóolajokat is gondosan zárjuk el a gyerekek elől!  

 

Nátha, köhögés, homlok- és arcüreg gyulladás esetén (ezek sajnos különösen gyakran előfordulnak óvodás-és kis iskolás korban) forraljunk egy liter vizet egy használaton kívüli edényben, csöppensünk bele két csepp eukaliptusz, két csepp erdei fenyő és egy csepp kakukkfű illóolajat. Vegyük ölbe a gyereket, karjait gondosan fogjuk le és inhaláltassuk; figyelmét vonjuk el egy izgalmas mesével. Kb.15 percen át tartson a gőzölés, ezalatt a fejét ne takarjuk le! Ezt naponta ismételjük meg, egészen a gyógyulásig!

Természetesen felnőtteknél is hatásos ez a módszer; az inhalálás után legalább egy órán át ne menjen ki a levegőre a beteg!
 
Kiegészítésként érdemes fürdőt is vennünk, amit azalábbiak szerint készíthetünk el:
1 evőkanálnyi tejben vagy mézben keverjünk el alaposan 8 csepp erdeifenyő illóolajat  és azt egy kád meleg vízben oldjuk fel! A fürdő után legalább egy óra hosszáig maradjunk ágy melegben!

A változókor és a menopauza gyógynövényei

2017. szeptember 10.

A változókor a nőket érintő, természetesen kialakuló folyamat, amelynek során a női hormonok termelődése jelentősen mérséklődik, ezáltal a nemi működés megváltozik. A menopauzával összefüggésben szinte minden nő tapasztal különféle kellemetlen tüneteket, azonban a panaszok típusa és intenzitása egyénenként eltérő. A nők egészségével foglalkozó cikksorozatunk részeként most azok a növények és természetes eredetű anyagok kerülnek bemutatásra, amelyek segíthetnek csökkenteni a változókorral összefüggő panaszokat. 

A változókorról

A menopauza, a menstruáció legalább egyéves kimaradása normálisan az élet ötödik vagy hatodik évtizedében, a petefészek csökkenő működése következében alakul ki. A menopauzát megelőző, 5-7 évig tartó időszakot klimaxnak vagy klimaktériumnak is nevezik. Ezen idő alatt a petefészek működése egyre kisebb intenzitásúvá válik, ezért a menstruáció rendszertelen, gyakorisága csökken. A menopauzával kapcsolatos panaszokat elsősorban a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintjének a változásai okozzák. A nők közel 70%-a tapasztal hőhullámokat és verejtékezést, amelyek akár 5 éven keresztül is jelentkezhetnek. A változókor során számos nő szenved különböző mértékű depresszióban, igen jellemző tünet továbbá az alvászavar, az ingerlékenység és a feszültség. A klimaktérium és a menopauza során a nők gyakran tapasztalnak fejfájást, szédülést és heves szívdobogásérzést is. A nemi hormonok szintjének csökkenése miatt igen jellemző tünet a libidó (nemi vágy) mérséklődése. A csökkenő mennyiségű ösztrogén hatására a nemi szervek felépítése megváltozik, gyakran alakul ki hüvelyszárazság, nő a hólyag- és a hüvelygyulladás kockázata, gyakoribbá válik az inkontinencia. Menopauzában fokozódik a szív-ér rendszeri betegségek kockázata, továbbá a csonttömeg folyamatosan csökken.


Gyógynövények a húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében

2017. július 31.

Újszülöttkorban inkább a fiúkat, míg felnőttkorban jellemzően a nőket érintik a húgyúti fertőzések. Sokan a tünetek megjelenésekor gyakran orvosi tanácsadás nélkül alkalmaznak növényi eredetű készítményeket, azonban a megfelelő terápia kiválasztásához érdemes szakember (orvos, gyógyszerész) véleményét kérni. Cikkünkben a húgyúti fertőzések kezelésében alkalmazható növényeket tekintjük át.

A húgyúti fertőzések okai és tünetei

A húgyúti fertőzések általában az alsó húgyutakat, leggyakrabban a húgyhólyagot érintik. A húgyhólyag gyulladását többnyire a húgycső és a hüvely környékén előforduló kórokozó baktériumok okozzák.

A betegség tünetei közé tartozik

  • a gyakran jelentkező vizelési inger,
  • fájdalmas, égő érzéssel járó vizelés,
  • amelynek során kis mennyiségű vizelet ürül. Az alsó húgyúti fertőzéseket gyakran kíséri éjszakai vizelési inger és deréktáji fájdalom.

A fertőzések felnőttkorban a nők körében közel ötvenszer gyakrabban fordulnak elő.

A betegség nemek közti arányának jelentős eltolódását elsősorban a húgyutak felépítésének különbségeivel lehet magyarázni. Nők esetén nagyobb eséllyel alakul ki a fertőzés, mivel a húgycső bemenetét körülvevő nyálkahártyán gyakran szaporodnak el a kórokozók. A húgyúti fertőzések előfordulását jelentősen megnövelik a vesekövek okozta sérülések. Az elégtelen vizeletürítés miatti pangó vizelet szintén hajlamosít a fertőzésekre, ezért férfiaknál a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén gyakoribb ezek kialakulása.

A fertőzéseket okozó baktériumok ellen antibiotikumok mellett növényi eredetű készítmények is alkalmazhatók. A vizeletmennyiség fokozásával csökkenthető a kórokozók megtelepedésének és elszaporodásának esélye. Erre a célra a vizelethajtó hatású növények (pl. aranyvessző, csalán, jávai tea) használata mellett a fokozott folyadékbevitel is alkalmazható.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...181920...39