Információk, érdekességek
Páfrányfenyő és ginzeng: együtt a friss gondolkodásért
2019. április 01.
A páfrányfenyő leveleiből, illetve a ginzeng gyökereiből készült kivonatokat elsősorban idős emberek agyi tevékenységének és emlékezőképességének fokozására használják, és a korábbi kísérletekben is e hatások vizsgálatát célozták meg. A kísérletben 256 önkéntes vett részt, akiknek életkora 38 és 66 év között volt.
A résztvevők egy része kombinált készítményt, másik része placebót kapott 14 héten keresztül, majd a kísérlet végén egy olyan kérdőívet kellett kitölteniük, amelyből a kutatók meg tudták ítélni a gondolkodásban, emlékezésben és egyéb agyi tevékenységben beállt változásokat. A tesztkérdések kiértekelése után arra a következtetésre jutottak, hogy a kombinált növényi kivonatot kapott csoport résztvevőinél az ún. kognitív funkciók mintegy 7,5%-al jobbak voltak, mint a placebo kezelésben részesülteknél.
Bodzával az influenza ellen
2019. március 14.
Tetőzik a járvány
Tetőzik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Európában. Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten közel 82 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
Nem csak a népgyógyászati utalások szólnak a bodzafogyasztás előnyeiről – világszerte egyre több tudományos vizsgálat is foglalkozik az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival.
Az Aarhus-i, a Missouri és a Freiburg-i Egyetem szakértőinek egymástól független kutatásai és cikkei alapján kijelenthető: a bodza vírusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő és antiproliferatív (sejtszaporodást gátló), pozitív hatásait ráadásul úgy fejti ki, hogy közben védi a gyomor nyálkahártyáját, a májat és a hasnyálmirigyet is.
A tudósok abban is egyetértenek, hogy a bodza hatékony az influenza tüneteinek enyhítésében, mert blokkolja a vírusok szaporodását, és az első tünetek jelentkezésétől számított 3-4 nap alatt meggyógyíthatja a beteget.
Pozitív hatásai miatt a bodza az egyik legnépszerűbb, gyermekgyógyászatban is használt gyógynövény: étrend-kiegészítők, hagyományos növényi gyógyszerek és egyéb természetes kivonatokat tartalmazó egészségügyi termékek, gyümölcslevek és szirupok formájában segít a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében.
Fogyás, méregtelenítés – teákkal?
2019. február 24.
Napjainkban a fogyasztó és méregtelenítő termékek igazi slágertémává váltak. A gyors fogyást és méregtelenítést ígérő szerek és praktikák hirdetéseinek áradatával találkozhatunk mind az internetes, mind a nyomtatott oldalakon. Ezek között szép számmal fordulnak elő a legkülönfélébb növényekből készült teák is. A teákról szóló cikksorozatunk mostani részében a területet övező vágyakat, elvárásokat ütköztetjük a realitással, melyek sajnos nem minden esetben fedik le teljesen egymást.
Mire gondolunk, amikor meghalljuk azt a szót, hogy méregtelenítés, avagy latin nevén detoxikálás? A túlzott alkoholfogyasztás során alkalmazott gyomormosás, a fagyálló folyadék megivása utáni dialízis vagy a gombamérgezéskor adandó infúziós kezelések adnak egy kis betekintést abba, hogy orvosi értelemben mit takar valójában a méregtelenítés. A méregtelenítést mint kifejezést a manapság divatos formájában használni pontatlan és nem célravezető. Az ősi kínai gyógyászatig nyúlik vissza az az elképzelés, mely szerint a szervezetben felhalmozódó toxikus anyagok tehetők felelőssé a betegségek kialakulásáért. Sokan attól tartanak, hogy kemikalizált világunkban olyan egészségkárosító hatások érik őket, melyek túlterhelik szervezetüket. Való igaz, hogy testünk nem képes semlegesíteni mindenféle káros anyagot, azonban a valódi mérgek eltávolítása csak orvosi beavatkozással oldható meg, melynek elmaradása életveszélyes állapotokat vagy akár halált is előidézhet. A jó hír az, hogy egy kis odafigyelés mellett nem leszünk kitéve olyan kémiai terhelésnek, mellyel természetes „méregtelenítőrendszerünk” ne tudna gond nélkül megbirkózni.
A máj méregtelenít
A májunk megállás és szezonalitás nélkül dolgozik azon, hogy a testünk számára felesleges vagy veszélyes vegyületeket maradéktalanul eltávolítsa. A májban zajló komplex enzimatikus folyamatok hatására ezek az anyagok olyan kémiai átalakulásokon mennek keresztül („metabolizmus”), amelyek lehetővé teszik azok vizelettel, esetleg széklettel történő kiürítését a szervezetből. A méregtelenítésre javasolt teakeverékek a májban zajló méregtelenítési folyamatot nem befolyásolják érdemben.
A teák összetevőit két főbb csoportba sorolhatjuk:
- egyesek vizelethajtó hatással rendelkeznek,
- mások az emésztési folyamatokat serkentik.
A vizelet mennyiségének növelése, illetve az emésztési panaszok enyhítése azonban nincs semmilyen kapcsolatban a májban lejátszódó biokémiai reakciókkal. Megjegyzendő továbbá, hogy a májunk által „előkészített” vegyületek fiziológiás mennyiségű vizelet és széklet esetén már maradéktalanul kiürülnek, a fentebb említett teák fogyasztása nem fog változtatni a végeredményen.
A zöldteafogyasztás növeli a cukorbetegség kockázat
2019. február 03.
A kutatók két 1996-ban megkezdett tanulmány, a Shanghai Women’s Health Study (SWHS) és a Shanghai Men’s Health Study (SMHS) csaknem 120 ezer résztvevőjének adatait elemezték. Ezen két tanulmány adatait rendszeresen felhasználják a rák és egyéb krónikus betegségek hátterében álló genetikai és más biomarkerek, valamint az életmódból fakadó kockázatok vizsgálatára.
Az alanyok egyike sem küzdött diabétesszel a tanulmány kezdetén és mindannyian részletes információkkal szolgáltak teafogyasztási – típus, mennyiség – szokásaikról.
A kínai Futan Egyetem, az amerikai Vanderbilt Egyetem és más kutatóintézetek szakemberei mind a női, mind a férfi alanyoknál a 2-es típusú cukorbetegség fokozottabb kockázatát mutatták ki nagyobb mennyiségű zöld tea fogyasztása esetén.
Az International Journal of Epidemiology című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók megjegyezték, hogy a zöldteafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggést nem befolyásolja az elhízottság vagy a dohányzás.
A szakemberek szerint további tanulmányokra van szükség az összefüggés hátterében álló mechanizmus megértéséhez, de úgy vélik, hogy a tealeveleken maradó rovarirtószerek szerepet játszhatnak a dologban.
Így készíts gyógyteát menstruációs görcsökre
2019. január 24.
A kamillavirág fontos összetevője a keveréknek. Latin neve, a Matricaria camomila L. az anya, ill. méh jelentésű mater szóból ered. Ez arra utal, hogy a kamillát már az ókorban is alkalmazták az alsótest fájdalmainak enyhítésére. A lassan, kortyonként fogyasztott kamillatea jótékonyan és gyorsan fejti ki görcsoldó hatását.
Hasonló, bár kicsit gyengébb hatása van a cickafarknak, amelyet hosszabban, tartósan kell fogyasztani.
Ha a fájdalmas menstruáció fokozottabb vérzéssel jár együtt, javasolt pásztortáskát is tenni a teakeverékbe. A nyugtató és görcsoldó hatású citromfű föld feletti része, valamint a komló vagy macskagyökér is jó, ha belekerül a főzetbe.
Mit keverjünk össze, hogyan alkalmazzuk?
Kamillavirág, pásztortáska, cickafark, citromfű és komló legyen az alap, egyenlő arányban. Keverjük össze ezeket. Egy púpozott evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Ilyen adagot napont háromszor fogyaszthatunk.
Kiegészítésü jó tudni, hogy a meleg csökkenti az izomgörcsöt, de fokozhatja a vérzést. A népi orvoslásban ismert a citromfűfőzettel való gőzölés is, ülőfürdőnek pedig a kamillaforrázatot ajánlják. A mozgás is segít: egy jó tempós séta többet használ, mintha ágyban fekszünk.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...171819...41