sub

Információk, érdekességek

Gyógynövények meghûlésre

2005. november 09.

Az influenza, illetve a meghûlés számos kellemetlen tünettel keseríti meg a betegség idejét. Azonban a tünetek enyhítésére, a panaszok csökkentésére számos gyógynövény áll a rendelkezésünkre. 
A tünetek enyhítésére többféle, teaként fogyasztható vagy fürdõnek elkészíthetõ gyógynövény, különféle gyógynövényes készítmények és illóolajok, valamint egyszerû, táplálékként is fogyasztott növények (pl. fokhagyma, vöröshagyma, torma) és “házi orvosság” (pl. mézes torma, mézes fekete retek, pirított és cukorral karamellizált édesköménymag, mézes hagymatea) állhathatók szolgálatunkba. A meghûlés és influenza okozta panaszok kezelésében fontos szerepük van az izzasztó, láz- és fájdalomcsillapító hatású növényeknek. Ilyenek a szalicilsav-származékokat tartalmazó és ezért “természetes aszpirinnek” is tekinthetõ fûzfakéreg és a réti legyezõfû, valamint a közismert hársfa- és bodzavirág, melyekbõl gyógyteát és/vagy gyógyfürdõt készíthetünk. A panaszok mielõbbi megszûnése érdekében a gyógyteák fogyasztása mellé ágynyugalom ajánlott.

Gyászoló afrikai elefántok

2005. november 07.

Az afrikai elefántok felismerik és megkülönböztetik fajtársaik földi maradványait: most elsõ ízben sikerült brit és kenyai tudósoknak bizonyítani, hogy az elefántok más állatoktól eltérõ módon viselkednek elpusztult társaik láttán. Az afrikai elefántoknál korábban is megfigyelték, hogy izgatottan viselkednek saját fajtársaik teteménél, és még a rég halott elefántok koponyájának és agyarának is nagy figyelmet szentelnek. Más beszámolók szerint viszont csak mítosz, hogy az öreg elefántok elefánttemetõbe mennek el meghalni.

Nem lehet a gyógyszer az egyetlen megoldás

2005. november 07.

A hiperaktív - viselkedési vagy tanulási zavaros - gyerek mássága gondot okoz a családnak, a környezetnek, a pedagógusoknak - és a gyereknek is. De még ekkor sem lehet a gyógyszer az egyetlen megoldás.


A kórképet a mai pszichiátria bibliája, a most negyedik, revideált kiadást megért DSM-IV. betegségosztályozó rendszer írja le. Errõl mindenki azt hiszi, valami csuda tudományos és objektív dolog. De ha valaki belelapoz, könnyen elképedhet. A hiperaktivitás és figyelemzavar olyan kritériumokkal van leírva, hogy "gyakran nem figyel", vagy "gyakran izeg-mozog", "rengeteget beszél", "gyakran feledékeny". E megfogalmazásokkal a diagnózisalkotás világába bevonult az elõítélet, a szülõ, nevelõ, pszichiáter temperamentuma, neveltetése, toleranciája, mit gondol a helyes viselkedés normáiról stb. Tudományosan nem értelmezhetõek a diagnózis felállítására ezek a kritériumok, mert csupán önkényesen értelmezhetõ köznapi nyelvi fordulatok. Ha ezen szubjektíve megállapított tünetek közül hat fennáll, akkor megállapítjuk az agykárosodást, ha csak öt áll fent, már a gyermek "normális".


Ha nincs gyomra az utazáshoz

2005. november 04.

Az utazás, a nyaralás legtöbbünket kellemes izgalommal tölt el, mások számára viszont az úton töltött idõ nem felhõtlen élvezet, hanem fejfájással, émelygéssel és hányingerrel teli gyötrelem. Õk azok, akik az ún. utazási betegség (kinetózis) miatt szenvednek.

A modern madárijesztõ

2005. november 04.

A kór csak akkor veszélyes, ha nem vesszük komolyan és nem tartjuk be a megfelelõ higiéniás elõírásokat. A fertõzést nem lehet csak úgy, véletlenül elkapni, mindig emberi mulasztás áll mögötte. 
A madárinfluenzával elsõ ízben 1997-ben találkoztunk, amikor Hongkongban 80% felett volt a megbetegedési arány. A csirkék tüsszögtek, s a védõfelszerelés hiánya miatt a fertõzés így átjutott a tenyésztéssel foglalkozó emberekre. De emberrõl emberre nem terjedt.

 

A jelenlegi járvány két hullámban zajlik. Az elsõ idõszak 2003 decemberétõl 2004 márciusáig tartott, a második 2004 augusztusa óta jelenleg is tart.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...154155156...162