sub

Információk, érdekességek

Hogyan alakul ki a rezisztencia az emlõrák elleni gyógyszerre?

2008. november 16.

Az emlõrák a leggyakoribb daganat a nõknél, gyakran azért követel életeket, mert már túl késõn fedezik fel.

 

 

Kutatók bejelentették, hogy megtalálták az okot, miért fejlõdik ki néhány nõben a legfontosabb emlõrák elleni gyógyszer, a tamoxifen elleni rezisztencia. Egy genetikai „kapcsoló" gátolja a tamoxifent abban, hogy elzárja a tumorsejteket a növekedésükhöz szükséges hormontól, az ösztrogéntõl.


Vakvágányon a fogyatékosok?

2008. november 09.

Kézenfogva Alapítvány: elmaradás a fogyatékosok intézmény-rendszerének átalakításában.

 

 

Bár az Országgyûlés 1998-ban törvényt fogadott el arról, hogy 2010-ig átalakítják a fogyatékosoknak tartós bentlakást nyújtó intézmények rendszerét és a nagy intézetek helyett kisebb lakóotthonokban kell az ellátást biztosítani, eddig nem sok minden történt ennek megvalósítása érdekében - közölte a Kézenfogva Alapítvány pénteken az MTI-vel.


Védõoltás: mikor köhög a szamár?

2008. november 06.

A szamárköhögés a nagyon kicsik (csecsemõk) és a nagyon idõsek körében jelent veszélyt.

 

 

A kötelezõ oltási rendszernek hála Magyarországon csak az utóbbi idõben és csak elvétve fordul elõ szamárköhögés, a legutóbbi esetben is fiatal felnõtteken – mondta el a Weborvos kérdésére Dr. Jelenik Zsuzsanna fõorvos, a Nemzetközi Oltóközpont vezetõje. A szakértõt annak kapcsán kérdeztük, hogy az InfoRádióban elhangzott: az Egyesült Államokban évente 1236 szamárköhögéses megbetegedést diagnosztizálnak. A betegség 898 esetben olyan súlyos, hogy a kicsiket kórházba kell szállítani, hét gyereknek pedig az életét sem sikerül megmenteni.


Büntetés illegális szervátültetésért

2008. november 05.

Idén három kínai kórházat büntettek meg, mert külföldi pácienseken engedély nélkül végeztek szervátültetéseket.

 

 

A törvénytelen beavatkozásokat végzõ pekingi, tiencsini (Tianjin) és a hszincsiangi (Xinjiang) autóm területen található kórházakban egyévi idõtartamra az összes transzplantációs beavatkozást felfüggesztették.


Baj a hajban, baj a fejben

2008. október 28.

Évrõl-évre visszatérõ probléma az iskolákban, óvodákban a fejtetvesség.

 

 

A gyerekeket ugyan rendszeresen szûrik, de egy-két gyerek esetében így is elõfordul az ismétlõdõ fertõzöttség. Ami szülõnel és gyereknek egyaránt kínos.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...122123124...163