sub

Információk, érdekességek

Dohányzó fiatalok - 1. rész - Az elsõ szippantástól a függõségig

2008. február 13.

CigiA fiatalok másképp reagálnak a cigarettára, mint a felnõttek? Ugyanolyan arányban áll fenn a rászokás kockázata serdülõkorban, mint a felnõtté válás után? Egy, az amerikai tizenévesek körében, a közelmúltban végzett kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy a függõség sokkal korábban kialakulhat, mint gondolnánk.

 

Amerikai orvosok 700, tinédzser korú fiatal körében végeztek kutatást Massachusetts állam különbözõ részein. A vizsgált serdülõk közül mintegy százan vallották be, hogy - többnyire alkalmanként - dohányoznak, és a körükben szétosztott kérdõívekre adott válaszok összegzése jelent meg az egyik orvosi szaklapban. Kiderült: a fiatalok dohányzási szokásai sok optimizmusra nem adnak okot...


"A pénz a mi kokainunk" 2. rész

2007. november 22.

pókerAmi kezdetben gyermeteg játék, az lassanként tiltott szórakozássá válik. Vannak, akik úgy esnek a játékszenvedély csapdájába, hogy nem tudnak kikerülni belõle...

 

Péter a szerencsések közül való, túljutott rajta: az õ példáján igyekszünk bemutatni ennek a szenvedélynek az "anatómiáját", és a kiutat belõle.


"A pénz a mi kokainunk" 1. rész

2007. november 21.

rulettEljött az idõ, amikor Péternek tilos volt belépnie a játékkaszinóba - és ezt sikerült is betartania. Kényszeres játékos volt ugyanis korábban, "elkapta a gépszíj": játékszenvedélye lépésrõl lépésre romba döntötte az életét. De volt ereje megálljt parancsolni magának, és néhány éve kilépett az ördögi körbõl. Azóta õ igyekszik segíteni másokon. Péter és a hozzá hasonlók tudják: egy szerencsétlen alkalom elég ahhoz, hogy megbillenjen az egyensúly. Ami kezdetben gyermeteg játék, az lassanként tiltott szórakozássá válik. Vannak, akik úgy esnek a játékszenvedély csapdájába, hogy nem tudnak kikerülni belõle... Péter a szerencsések közül való, túljutott rajta: az õ példáján igyekszünk két részben bemutatni ennek a szenvedélynek az "anatómiáját".

Önkéntes rabságban

2007. október 01.

A dohányzással kapcsolatos statisztikák ijesztõek. A világon jelenleg mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik, s naponta kb. 82 000-99 000 újabb ember vesz kézbe cigarettát.


Így a dohányzás évente 4 millió embert öl meg.


Minden tizedik halálesetnek a dohányzás az oka, és 2030-ra az áldozatok száma évenként 10 millióra emelkedik. Ennyit a riasztó számokról...


A csábító csokoládé

2007. augusztus 29.

A csábító csokoládéAz édes íz szeretete velünk született tulajdonság. A cukor ételeinket ízletessé, étrendünket változatossá teheti.

 

Az édességeknek évszázados kulturális hagyományai vannak, a desszertek és a csokoládé ajándékozása a szeretet, a hála és a jutalmazás kifejezésének elfogadott formája.

 

Az édesipari termékek közül az egyik legnagyobb múltra visszatekintõ és legkedveltebb édesség a csokoládé.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...323334...35