sub

Információk, érdekességek

Sok tévézés, több szívbetegség

2010. június 30.

Növeli a halálos kimenetelû szívbetegség kialakulásának kockázatát minden tévénézéssel töltött óra.

 

A brit Medical Research Council (MRC) szakembereinek az elmúlt tíz évben készített tanulmányából kiderült, hogy ha a kutatásban résztvevõk az átlagos napi négy óra helyett, csupán hatvan percet töltöttek volna tévénézéssel, akkor a szívbetegség okozta halálesetek nyolc százaléka megelõzhetõ lett volna - olvasható a The Daily Telegraph címû brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).


Dohánytilalom: csökkent a szívrohamok száma

2010. június 16.

Jelentõsen csökkent a szívrohamok száma Angliában a nyilvános helyen való dohányzás tilalmát követõ elsõ évben.

 

 

A British Medical Journal címû orvosi szaklap legfrissebb számában közzétett tanulmány szerint 1200-zal kevesebben kerültek kórházba szívroham miatt a tilalom 2007 júliusában történt bevezetése utáni évben, mint a megelõzõ öt év átlagában. Ez 2,4 százalékos visszaesést jelent.


Indul a nagy kísérlet a dohányfüggõség kezelésére

2010. június 01.

A Magyar Kardiológusok Társasága a többi orvostársasággal karöltve nem kíván tovább asszisztálni a dohányzás okozta társadalom-pusztításhoz.

 

 

Ebben az évben a Nemdohányzó Világnap a nõket, a fiatal lányokat helyezi a középpontba. A dohányzás káros hatásaira és veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet. A felmérések szerint a világon mintegy 1, 3 milliárd ember fújja nap, mint nap a füstöt, ebbõl közel 20 százalék a nõk körébõl kerül ki. 151 országot tekintve a serdülõ korú lányok mintegy 7, míg a fiúk közel 12 %-a hódol ennek a káros szenvedélynek.


E-cigaretta: vitatható elõnyök?

2010. május 02.

A gyártók szerint alternatíva lehet, a hatóságok viszont az egészségkárosító veszélyeket sorolják, s kutatást sürgetnek.

 

 

A cigaretta füstnek nincs biztonságos minimális szintje, minden egyes elszívott szál egészségkárosodás kockázatával jár, ezért a nemdohányzók védelme érdekében, a nyilvános zárt légterû helységekben egyre több országban tiltják be a dohányzást. Ez a folyamat szükségképpen teret nyitott a nikotin bevitelt cigarettafüst nélkül biztosító termékek elõtt, melyek egy része, mint rágógumi, vagy tapasz a leszokásban is bizonyítottan sikeres megoldást jelenthet.


Ugrásokkal halmozódik a nikotin az agyban

2010. március 11.

Minden egyes szippantás után mintegy hét másodperccel jelentkezik a nikotin koncentrációjának hirtelen megemelkedése az agyban.

 

 

A nikotin inkább lépcsõzetesen halmozódik a dohányosok agyában, mint szippantásonként folyamatosan - állítják amerikai kutatók hétfõn megjelent tanulmányukban. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) online kiadásában megjelent tanulmány szerint a nikotin felhalmozódása az agyban több percen át, ugrásokkal zajlik.


 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...282930...45