sub

Információk, érdekességek

Ellenőrző akció a közlekedési eszközökön és a vendéglátóhelyeken

2013. december 16.

cigiOrszágszerte kiemelten vizsgálták a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeket, valamint a közösségi közlekedési eszközöket a tisztiorvosok és a közegészségügyi felügyelők 2013. november 21. és december 5. között. Az akcióellenőrzés időszakában közel 1600 egységet kerestek fel, a kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 400 ezer forintot. 

Az akcióellenőrzések célja: a nemdohányzók védelme

A most lezajlott kéthetes akcióellenőrzés célja ugyanaz volt, mint az elmúlt év hasonló időszakában végrehajtott vizsgálatoknak. A hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása mellett is rá lehetett gyújtani. Ezért rendelt el idén is országos ellenőrzési akciót az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.


A jó szex fiatalít (2.rész)

2013. december 06.

A gyakori szex akár 10 évvel is fiatalíthat! Erre a megállapításra jutott korábban egy skót pszichológus, amikor olyan személyeket tanulmányozott, akik korukhoz képest feltűnően jól tartották magukat.

Miért van az, hogy az öregdiákok érettségi találkozóján egyesek sokkal fiatalabbnak látszanak a többieknél?

Eredetileg ez az egyszerű kérdés foglalkoztatta a kutatókat, amiből nagyszabású kutatási terv bontakozott ki. A válaszadáshoz egy apróhirdetés-sorozatot tettek közzé napilapokban, amely lehetővé tette számukra, hogy 3500, 28-102 év közötti személlyel lépjenek kapcsolatba.

A kutatóknak csak egy elvárása volt velük szemben: mindnyájan érezzék úgy, hogy a valódi koruknál sokkal fiatalosabbak.

Azután olyan kérdőívet töltetett ki velük, amely életvitelükre, szexuális szokásaikra vonatkozott.


A szex jótékony hatással van egész szervezetünkre (1.rész)

2013. december 05.

A szex jótékony hatással van egész szervezetünkreAmikor szexuális kapcsolatra is sor kerül a szerelmesek között, az mindenképp nyomot hagy testükön-lelkükön. 

Tanulmányok sokasága foglalkozik a szex jótékony hatásaival, egész szervezetünkre nézve.

Míg tart egy intim kapcsolat, az rendszerint biztosítja, hogy szellemileg-fizikailag jól érezzük magunkat. De egyre nyilvánvalóbbnak látszik, hogy a szex ezen túl is „teljesít”: javítja általános egészségi állapotunkat.

Tudományos kutatások követik egymást ennek bizonyítására, miközben arra is rámutatnak, hogy a gyakori szerelmeskedés segít távol tartani a betegséget(például megelőzheti a szív- és érrendszeri problémák vagy egyes rákfajták kialakulását), és életkilátásainkra, immunrendszerünkre is pozitívan hat.


Mindig van választás - Tegyük le a cigit!

2013. november 21.

cigiA cigaretta napjaink talán legkárosabb és legtöbb áldozatot szedő élvezeti szere. A világon évente 10 000 milliárd cigarettát gyártanak. Ma Magyarországon naponta mintegy 77, éves szinten pedig legalább 28 000 ember hal meg a dohányzás káros következményei miatt. A dohányzó férfiak legalább 16, a dohányzó nők pedig legalább 19 évet veszítenek az életükből egészségtelen szokásuk miatt. Az esetek kétharmada a leginkább aktív korra tehető, azaz a 35-65 éves korosztályra, mely a társadalomnak is komoly gazdasági terhet jelent. 

Korábban a dohányosok főként a férfiak köréből kerültek ki, napjainkban azonban sajnos egyre inkább növekszik a dohányzó nők száma. Annak ellenére, hogy hazánkban tilos a 18. életévüket még be nem töltött személyeknek a dohánytermékek árusítása, sok dohányos kamaszkorban, vagy fiatal felnőttkorban kezd el dohányozni. A világon a fiatal kamaszok mintegy 20%-a dohányzik, ami elképesztően magas arány.


40 feletti és dohányos? Jelentkezett már COPD szűrésre?

2013. november 20.

A WHO halálozási listáján jelenleg a negyedik helyen áll, mégis keveset tudunk róla. Alattomos kór, a tünetek sok esetben csak előrehaladott stádiumban jelentkeznek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a rendszeres szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet.

Nehézlégzés viszi orvoshoz a beteget
A COPD agresszív terjedését mutatja, hogy 2003-ban még ötödikként szerepelt a halálozási listán, tíz év alatt pedig a negyedik helyre került. Ennek oka egyrészt, hogy a kezdeti enyhe, alig észrevehető, gyakran más betegségekkel is összetéveszthető panaszok miatt a betegek nem fordulnak orvoshoz, így a szakszerű kezelés már csak kései stádiumban tud megkezdődni – számolt be kedvezőtlen tapasztalatairól dr. Potecz Györgyi. Különösen a dohányosok hajlamosak a reggeli köhögést, fokozott váladékképződést az elszívott cigaretták mellékhatásaként kezelni, pedig a betegek 90 százaléka épp közülük kerül ki és a felsorolt jelek a betegség tünetei is lehetnek. Orvoshoz a betegek többsége már csak a súlyosabb, sokszor a mindennapi tevékenységeket is megnehezítő panaszokkal fordul orvoshoz, ezek közül a leggyakoribb a nehézlégzés. A probléma az, hogy ez a tünet már a betegség előrehaladott állapotát jelzi, így jelentős javulást nem tudunk elérni. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...161718...45