sub

Információk, érdekességek

Mennyit költünk a gyerekek ajándékaira?

2015. december 20.

gyerekek ajándékaiGyermekenként tízezer forintnál többet tervez költeni a szülők fele idén karácsonykor, és csaknem minden gyerek kettőnél több ajándékot kap. Egy friss felméréséből az is kiderült, hogy a magyarok 30%-a december elején szerzi be a fa alá valót.

Szeptemberben a magyarok kevesebb mint 10%-a gondol a karácsonyi ajándékvásárlásra, november végéig viszont már 60%-uk elkezdi az ajándékok beszerzését. A megkérdezettek egyharmada egészen december elejéig vár, kihasználva a nagyobb leárazásokat.

Az év vége az ünnepek mellett a költekezésekről is szól: míg a Mikulás-napi meglepetésre a magyar szülők közel 60%-a legfeljebb 3000 forintot szán, a karácsonyi ajándék 22%-uk számára 15 ezer forintnál is több kiadást jelent gyermekenként. A magyarok kevesebb mint 10%-a gondolkodik legfeljebb 5000 forint értékű karácsonyi ajándékban.


Advent időszaka: beszélgess a lelkeddel

2015. december 07.

Ismét elérkezett az Advent ideje. A várakozás időszaka sokaknak azonban csak a vásárlási lázat, a végeláthatatlan ajándékozási listák írását, a végkimerülésig tartó nagytakarítást és a stresszt jelenti. Szenteste aztán fáradtan rogyunk a fa alá, és alig várjuk, hogy vége legyen a napnak. Pedig ez a négy hét épp az ellenkezőjéről kellene, hogy szóljon. A megállásról, a befele figyelésről, a visszavonulásról, a pihenésről, a saját lelkünkről.

Van egy régi, ha jól tudom indián mondás, miszerint ha elfáradtál állj meg, és várd meg míg a lelked utolér. Bizony most, Advent idején a mi dolgunk is ez lenne. Megállni, megpihenni, megtalálni azt a biztos középpontot önmagunkban, amiből év közben kizökkentünk. Az is lehet, hogy még meg sem találtuk sohasem, mert csak szaladunk át az életen, elnyomva lelkünk egyre erősödő hangját. Mindannyiunkban létezik egy belső vezető, egy belső bölcsesség, ami vezetni szeretne minket az úton. Nevezhetjük ezt akár a lelkünknek is. Jelzi, ha jó irányba megyünk, és jelzi, ha letértünk az utunkról. Belső hangunk azonban nem mindig jól érthető. Hogy ismét megtaláld a kapcsolatot ezzel a belső vezetőddel, meg kellene állnod néha, és befele figyelned. A folyamatos gondolkodás, „agyalás”, a problémákon való rágódás miatt nem hallod meg lelked finom üzeneteit. 


Halottak napjára

2015. november 01.

Halottak napjáraBár pár évvel ezelőttig nem szerettem temetőbe és temetésre járni, mégis ez az a hagyomány, ami minden éveben hazahoz, szülőföldemre, szülőfalumba, Bánffyhunyadra. Bár mostanában nem az 1200-as években épült református templom kazettás mennyezete az, ami embereknek erről a városkáról az eszükbe jut, hanem a cirádás csodapaloták bádogtetője, de ez is azt igazolja, hogy az idő a fejünk fölött múlik, halad, lassan, szinte észrevétlenül...

Nekem a halottak napja az elengedésről szól... a fájdalom, a szenvedés, az élet elengedéséről és a befogadás alázatáról...

Kissé kettős érzéseket táplálok a harsány Halloween teret hódításával. Az az aggodalmam, talán nem is ok nélkül, hogy egy mély, szellemi háttérrel rendelkező, ősi hagyományt egy felszíni, idegen, nem a mi habitusunkba égett buli cseréli fel. Nem véletlenül maradtak fenn ezek a hagyományok, sajnálnám, ha száz év múlva nem emlékeznének erre unokáink, mert annyira beintegrálódunk a zizegős, világi nemzetköziségbe...


Az eltűnt gyerekek világnapja

2015. május 31.

Az Európai Unió tagországai közül arányaiban Magyarországon veszik el a legtöbb gyermek. Szerencsére a többség előkerül. Íme, az okok és adatok. 

Május 25: az eltűnt gyermekek világnapja

Az aktív körözések száma általában száz alatt van, de az elmúlt években az eltűnt, és meg nem talált gyermekek száma meghaladja az ezer főt – írja a gyerekfigyelo.hu.

A gyermekek eltűnése világjelenség, és nem is most kezdődött. A világnapot 1983 óta tartják meg Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére minden év május 25-én. 1979-ben ezen a napon tűnt el New York városából egy hat éves kisfiú Etan Patz, ami óriási sajtónyilvánosságot kapott. Rá és sorstársaira emlékezve indult útjára négy évvel később az eltűnt gyermekek világnapja.

Az Egyesült Államokban évente 850 ezer gyermek tűnik el, míg az Unió területén évente 250 ezer gyermek eltűnését jelentik be a hatóságoknak. A legtöbben Nagy-Britanniában vesznek el, évente 140 ezer gyermek.

Tizennégyezer gyermek

Az Európai Unió legfrissebb elérhető adatai szerint arányaiban Magyarországon tűnik el a legtöbb gyermek. A legutóbbi adatszolgáltatás szerint 14 ezer gyermek eltűnését jelentik be egy esztendőben, de szerencsére a többség előkerül.


Mi az ideális ajándék az Édesanyádnak?

2015. május 03.

Válaszd ki édesanyád csillagjegyét és olvasd el, hogyan befolyásolják az égitestek anyukád gondoskodás iránti vágyát. Anyák napi horoszkópunkból azt is megtudhatod, hogy mi lenne a Te anyukád számára a tökéletes anyák-napi ajándék. "Aki jó volt hozzád, az volt az anyád, minden pillanatban gondolt ő reád. Ha sorsod megvadult, s látta, hogy elüt, félretolt az útból, s elé ő feküdt." Falu Tamás

KOS (Március 21. – Április 20.)

A Kos anyuka energikus és partner a játékban. Gyakran közös sportot művel gyermekével, így sporttársak is lehetnek, ami még inkább megerősíti a kapcsolatot.
Mivel lepjük meg anyák napján? A legjobban egy közös programnak,családi kirándulásnak örül!

BIKA (Április 21. – Május 20.)

A Bika anyuka szilárd, megbízható alapot nyújt a gyermeknek, mindig lehet rá számítani. Viszont neki is szüksége van egy nyugodt szabadnapra és az Anyák Napja jó alkalom erre. A családja szeretete mellett a gazdag lakomákat is kedveli.
Mivel lepjük meg anyák napján? Nagyon érzelmes és szinte mindennek örülni fog, amit tőled kap,így jöhet bármi, főleg ha szépen becsomagolod.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...333435...59