sub

Információk, érdekességek

Gyerünk ki a szabadba! 5+1 tipp az önfeledt piknikezéshez

2015. szeptember 27.

Szeptembertől sokan hanyagolni kezdik a szabadtéri programokat, pedig a kirándulással egybekötött piknikezés a kora őszi napokon is az egyik legüdítőbb program, amelyet tavasztól őszig bátran űzhetünk. Most, hogy újra szép az idő itt az ideje, hogy elővegyük a piknikes kosarat, és útra keljünk. Néhány kulcsfontosságú tippet azonban érdemes megfogadni a zökkenőmentes és emlékezetes szabadtéri étkezéshez.

1. Nem a Maszat-hegy az úticélunk

Kerüljük azokat az ételeket, amelyek csak körülményesen szállíthatók, ráadásul az elfogyasztásuk is macerás. Könnyen belátható, hogy például fagyival tervezni nem jó ötlet, amikor akár órákat is eltölthetünk a forró napon. Érthető okokból ezúttal a nagymama vajas-krémes süteménye sem éppen telitalálat, ugyanakkor jó választás lehet egy házi csokis keksz vagy brownie.


Frissnek maradni tetőtől talpig

2015. szeptember 14.

Frissítő zuhany háromszor naponta

Ha tenger, tó, folyó közelében vagyunk, elég csak belecsobbannunk a vízbe, és máris úgy érezzük, nincs is olyan hőség! De a városban két-három friss vizes tusolás naponta – reggel, aztán ha tehetjük, délben, és este – pótolni tudja a fürdőzést a hőségérzet csökkentése szempontjából is. A legjobb eszköze annak, hogy frissnek érezzük magunkat egy teljes napon át.

Masszázs a lábnak

Nagy meleg, trappolás, lassuló vérkeringés… A láb könnyen megtagad, nehézzé válik, és olykor fáj is. Ne várjuk meg hát, míg a bokánk a duplájára dagad! Kenjüka lábunkra, alulról felfelé haladva, pl. mentol, kámfor, vörös szőlőszem- és indiai vadgesztenye-kivonat, vagy árnikatartalmú lábfrissítő krémet. A körömvirág-, articsóka- vagy zöldkávé-kivonatot tartalmazó keverék pedig nyugtatja a lábat.


Bőrvédelem strandolás után

2015. augusztus 23.

Bőrvédelem

Nyaralás idején, amikor strandon töltjük szinte az egész napunkat, a (tengeri) fürdőzés, az UVB-UVA sugárzás, a szél megváltoztatja bőrünk ún. barrier rétegét, mely véd a külső káros hatások, a bőr nedvességtartalmának radikális csökkenése ellen. Így a védekező képesség elvesztésének leggyakoribb következménye, hogy a bőr kiszárad és könnyen, kipirosodik, leég, különböző bőrbántalmak jelennek meg rajta. Emiatt elsődleges fontosságú nemcsak a napvédő krémek, hanem a napozás utáni szerek használata is. Ezek rehidratálják és nyugtatják a bőrt, enyhítik az esetleges égő érzést, és javítják a lesült bőr minőségét, helyreállító hatásúak. 

A bőr felhám rétegének hidratálása elengedhetetlen a napnak kitettség után

Igaz és hamis állítások a napozás utáni szerek használatáról:

  • IGAZ

Napozáskor a meleg hatására a bőr víztartalma párolog, kiszáradása számos bőrprobléma forrása lehet. Ezért helyre kell állítani a sérült (védő) barrier réteget, és hidratálni a bőrt víz és bőrtápláló anyagok bejuttatása révén. Az UV sugaraknak kitettség továbbá kiváltja a szabadgyökök felszabadulását az irharétegben (dermában) -- ami rongálja a bőrsejteket. Strandoláskor használjunk mindennapos rendszerességgel napozás utáni készítményt a kellemetlen tünetek megelőzésére és enyhítésére.


A sikeres nyaralás titka

2015. augusztus 18.

A sikeres nyaralás titka

Hogyan lehet sikeres a nyári szabadság? Kell-e a nyári, nagy családi közös nyaralás vagy sem? Ha vannak kétségei a fenti kérdésekkel kapcsolatban, mindenképpen olvassa el a pszichológus szakember, Makai Gábor írását! 

Mindenki számára, legyen az felnőtt vagy gyerek, ismerős az az érzés, amikor a nyári nagy szabadságolás előtt számoljuk vissza a napokat. Fél lábbal, már a Balaton partján vagy külföldön  a tengerparton ülünk. Bizonyított tény, hogy az utolsó hetekben a munkában a motiváció csökken és ezzel együtt a teljesítményünk is. Ez így van jól. A felnőtt és a gyermek nem tudatosan hangolja át magát arra az időszakra, amelynek elsődleges feladata a pihenés és a feltöltődés.

Érdemes kiemelnem, hogy önmagában az, hogy szabadságra megyünk, az nem pihentető és nem vonja magával a boldogságot.Tudatos tervezés nélkül kisebb az esély a feltöltődésre.

Noha valóban az is tud pihentető lenni, ha délután alszom egy órát vagy kiszakadok nyáron a munkahelyről egy hétre, de minőségi különbség tud lenni nyaralás és nyaralás között. Pszichológiai értelemben a pihenés, szabadságolás csökkenti a szervezet stressz-szintjét és növeli az elégedettség érzését, de magát az esetleges kedélybetegségből fakadó negatív érzéseket nem tudja eltüntetni, maximum enyhíteni, de azok újra felerősödnek, ha az ember visszatér a hétköznapi megszokott életbe.


Ő miért tud lefogyni? Avagy az egyiknek sikerül, a másiknak nem

2015. augusztus 02.

"..a sors sokszor nem tudja, mit akar"-szól az ismert sláger. DE nem így kellene folytatódnia, hanem úgy, hogy az életmódváltó nem tudja mit akar. Miért van, hogy egyeseknek pikk-pakk megy a fogyás, mozgás, másoknak soha nem sikerül? A diéták állandó körforgásában élik mindennapjait, egyre csalódottabban, frusztráltabban, kilátástalanabbul. Te is közéjük tartozol? Ennek nem kell így lennie.

Egyik online távedzettem anyukája, Ildikó írta nekem, hogy ” Nem kellett más csak kitartás és a tanácsaid. Köszönjük Csábi Bettina a lehetőséget, egy igazi angyal vagy. Tanácsom, hogy tartsátok be a tanácsait és az eredmény meg lesz!”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...717273...111