sub

Információk, érdekességek

Milyen veszélyt rejthetnek egzotikus útjaink?

2007. szeptember 07.

Manapság sokan utaznak pihenni hazánktól távoli országokban. Milyen veszélyt rejthetnek egzotikus útjaink? Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Nemzetközi Oltóközpont osztályvezetõ fõorvosa van segítségünkre a felvilágosításban.


Ha a célország járványügyi helyzete jelentõsen eltér a hazaitól, pl. a vezetékes víz nem iható, egyes fertõzõ betegségek elõfordulása magas, esetleg járványok formájában jelentkezik, pl.: agyhártyagyulladás, hastífusz, fertõzõ májgyulladás, malária stb., akkor mondjuk, hogy az utazás fokozott kockázatú, és ekkor a megbetegedés veszélye fennáll.

 

Mind az egzotikus, mind a mediterrán országokba történõ utazásoknál elsõsorban az étellel-vízzel terjedõ fertõzések megelõzése fontos. A higiéniás elõírások betartása, a hastífusz és a fertõzõ májgyulladás (hepatitis A) és a coli bacillus elleni oltás jelentõsen csökkenti az ilyen típusú betegségek elõfordulását.


Otthon, édes otthon

2007. augusztus 26.

Otthon, édes otthonEgy lakás lehet otthonos, csinos, stílusos, rendes vagy mindezeknek az ellentéte. Ez természetes, de vajon létezik-e hizlaló lakás? Ha igen, vajon azonnal felismerhetõ-e és mindenkire ugyanolyan hatással van?


Észrevétlen csábítások a lakásban


Ha belépünk egy lakásba, rögtön hatnak ránk a színek, a bútorok, a rend vagy a rendetlenség, a tisztaság, a növények, az illatok. Vendégként természetesen nem azt nézzük elõször, hogy hol találhatunk valami ennivalót. Pedig feltûnhet egy kis kekszes doboz a konyhaszekrény elérhetõ polcán, gyümölcs vagy egy kis sós mogyoró vagy dió, perec a nappaliban a televízió elõtt. Csokoládé, desszert, gyorsan kínálható nassolnivalók a polcon, szekrényben, az ebédlõben vagy a nappaliban. Észrevétlen csábítások az arra érzékenyeknek és még megannyi más hely a lakásban, amely egyeseket evésre ösztönöz, míg mások számára semleges. Ne tartsunk otthon ennivalót? Természetesen nem ez a megoldás, hiszen az otthonunk többek között az étkezések helyszíne is.


Alvásproblémákkal küzdenek a több mûszakban dolgozók?

2007. augusztus 12.

Azoknak az embereknek, akik váltómûszakban dolgoznak, szignifikánsabb alacsonyabb a szerotonin szintjük. A szerotonin egy központi idegrendszeri hormon és ingerületátvivõ anyag, amely fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában.


A SLEEP folyóiratban augusztus 1-én megjelent tanulmány - amelynek szerzõje Carlos J. Pirola, az argentínai Buenos Aires Egyetem munkatársa - egy 683 fõs vizsgálat eredményeit ismerteti. A résztvevõk mind magukat európai származásúnak valló férfiak voltak, akik közül 437 nappali és 246 váltómûszakban dolgozó volt. A nappali és az éjszakai idõszak reggel 6 órakor illetve este 6 órakor kezdõdött. A vizsgálat alarr senki sem változtatta meg a munkarendjét. Az eredmények szerint a szerotonin tartalom nagymértékben eltért a nappali és váltómûszakos munkások között, a nappal dolgozóknál szignifikánsan magasabb volt.


A nõk és a stressz

2007. augusztus 03.

A nõk és a stresszSokan egy perc alatt feladnák eddigi életüket a munkájukkal együtt, ha kiderülne, hogy most nyertek a lottón. Mindezt annak reményében, hogy így nyugodtabb lesz az életük.


Azonban ez nincs feltétlenül így. Akinek sok bosszúságot és stresszt okoz a munkája, két dolgot tehet: tart egy alapon önvizsgálatot, hogy valóban álmai munkáját végzi-e, illetve alaposan megnézi a munkahelyét, hogy tényleg azt nyújtja-e, amit õ egy ideális munkahelytõl elvár.


Ez után még mindig elképzelhetõ, hogy arra jut valaki, hogy õ háziasszonyként fog kiteljesedni - ám ne gondoljuk, hogy ezzel csökkentjük az életünkben jelen lévõ stresszt. Friss pszichológiai kutatások kimutatták ugyanis, hogy egy negatív esemény hatására a nem dolgozó nõknél négyszer nagyobb eséllyel alakul ki depresszió, mint dolgozó nõtársaiknál. Persze ez nem szabályszerû, és nagyban adott személyen múlik, ki mit él meg stresszként.


K Á N I K U L A

2007. július 26.

K Á N I K U L AA közelmúlt rendkívül meleg idõjárása nemcsak Európában, hanem a világ távolabbi tájain, így az Egyesült Államokban is súlyos gondokat okozott. Onnan érkezett a tragikus hír: a hatalmas ország egyes vidékein elhunytak futballisták, akik szélsõséges melegben, a szabadban tartottak edzést. Az utólagos szakértõi vizsgálat kimutatta, hogy a halálokok között az élen szerepelt a kánikula. Ha nálunk szerencsére nem is történt ilyen szomorú esemény, az amerikai eset figyelmeztetõ jelként szolgálhat a sportolók, a szabadban nehéz fizikai munkát végzõk, de az átlagember számára is: a hõségnek az emberi szervezetre gyakorolt, negatív hatásait komolyan kell venni. Mindenkinek fontos, hogy idõben megtegye a szükséges ellenlépéseket - miközben a megelõzés módja sem mellékes!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...102103104...111