sub

Információk, érdekességek

A kertészkedés meghosszabbítja az életet

2009. március 25.

Aki tartósan, évekig mûveli kertjét, néhány évvel tovább él, mint aki lustálkodik helyette.

 

 

Ezt mutatták ki a svédországi Uppsalai Egyetem kutatói, akik 35 éven át figyelték és elemezték, miként hat a kertészkedés az ember élettartamára. Kutatásuk eredményérõl a British Medical Journal orvosi szakfolyóirat márciusi számában számoltak be.


Mindenkinek jót tesz a rendszeres testmozgás

2009. március 13.

A rendszeres mozgás csökkenti a vérnyomást, mert a vérerek tágulékonysága fokozatosan növekszik.

 

 

A naponta ismétlõdõ testmozgás szívet védõ hatásai a kezdõdõ magasvérnyomás-betegségben szenvedõkben is érvényre jutnak. A fiatal embereken végzett vizsgálat eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság tudományos folyóirata közölte.


Üdülési csekk: csaknem kétmillióan vették igénybe

2008. december 30.

Az üdülési csekk elterjedésének növekedése sokak szabadidõ eltöltésének szokásait is megváltoztatja.
Decemberben rekord összegû kedvezményes üdülési csekket vásároltak a munkáltatók a dolgozóiknak, valamint azok hozzátartozóinak. Örömmel fogadták a munkavállalók - az év végéhez kötõdõ megnövekedett szabadidõ miatt is – a több mint tizenkétezer hazai szolgáltatónál felhasználható fizetési eszközt.

A természet változása és az emberi szervezet

2008. január 18.

Milyen hatással vannak ránk a légköri frontok?

 

FrontSzervezetünk folyamatosan alkalmazkodik a változásokhoz. A változó környezet fontos részei a légkörben végbemenõ változások - magyarán az idõjárás. A biometeorológia a légköri változások emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálja. Márpedig az idõjárás elsõsorban a vegetatív idegrendszeren keresztül fejti ki hatását.


A frontokról


Vannak nyilvánvaló, jól észlelhetõ meteorológiai változások, mint a szél, az esõ, a hó. Azonban a szervezet alkalmazkodóképességét igénybe vevõ légköri átalakulások nem minden esetben ilyen jól azonosíthatók - ezek a frontok. Élettani hatásuk alapján a biometeorológiában is megkülönböztetünk hideg- és melegfrontokat, melyeket tovább csoportosíthatunk labilis és stabil állapotokra.


Télen a bõr is több figyelmet érdemel!

2008. január 13.

TélA természet ritmusa, az évszakok váltakozása egész szervezetünkre hat, így a bõrben lezajló élettani folyamatokra is.

 

Télen a bõr - a hideg, a szél, a fényhiány, a fûtött szoba alacsony páratartalma stb. miatt - több figyelmet érdemel.

 

A táplálékok csökkent vitamintartalma, a tiszta, oxigéndús levegõ és a mozgás hiánya - mindez szintén hozzájárul ahhoz, hogy a bõr szárazabbá, fakóbbá és sérülékenyebbé váljon.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...99100101...110