sub

Információk, érdekességek

Évente 1 százalékban megújul az emberi szív

2009. április 06.

Az emberi test évente közel egy százalékos arányban állít elõ új szívsejteket.

 

 

Ezt közölték a stockholmi Karolinska Intézet kutatói az amerikai Science tudományos magazin pénteken megjelent számában. Jonas Frisen és kutatócsoportja ötven önkéntes szívét vizsgálta a szén egyik izotópjának, a C-14 mennyiségének mérésével. Ez a szénizotóp a hideghárorús atombomba-robbantások során került a légkörbe, és beépült az élõ sejtekbe.


Ártalmas-e a sport?

2009. április 03.

Jót tesz a rendszeres mozgás, ám az amatõröknek is szüksége lehet a sportkardiológus kontrolljára.

 

 

A rendszeres testmozgás segíti az egészség megõrzését, a szív-és érrendszeri betegségek megelõzését. Éppen ezért mindig értetlenül állunk, ha a híradásokból hirtelen szívhalál, vagy infarktus miatt elhunyt sportolókról értesülünk. A sportolással tehát mégsem elõzhetjük meg a tragédiát, továbbra is a szív-és érrendszeri betegségek lesz az egyik vezetõ halálok hazánkban?- kérdezte az orvostkeresek.hu dr. Marton Annát, az Oxygen Medical kardiológusát.


Inkotinencia: ez a stressz nem az a stressz

2009. március 31.

A stressz inkontinencia elnevezés arra utal, hogy a kismedencei szervek nyomásnak vannak kitéve.

 

 

Bár a stressz inkontinencia kifejezésbõl sokan arra következtetnek, hogy a vizelettartási problémák ezen típusa az idegeskedés, a stressz miatt alakul ki, a lelki okokhoz azonban nincs semmi köze. A stressz inkontinencia elnevezés arra utal, hogy a kismedencei szervek stressznek, azaz nyomásnak vannak kitéve.


Agyi különbségek jelzik a depresszió kockázatát

2009. március 26.

Akiknél nagy a depresszió kifejlõdésének családi kockázata, kevesebb az agyi kéregállománya a jobb oldalon.

 

 

Agyuk képalkotó eljárással való letapogatása 28 százalékos elvékonyodást jelzett a jobboldali kéregállományban azoknál az embereknél, akik családjának orvosi történetében depresszió fordult elõ, azokhoz képest, akiknél ilyen nem volt - közölték amerikai kutatók hétfõn.


Mit kell tudni a peelingekrõl?

2009. március 23.

Tavasszal az elszarusodott sejteket tanácsos eltávolítani...

 

 

A bõrön lévõ szennyezõdések szappannal, arctejjel vagy lemosókrémmel könnyen eltávolíthatók. A folyamatosan képzõdõ elszarusodott sejtektõl azonban bizonyos esetekben - pl. napozás, mosdószerek hatására - csak hámlasztószerek (bõrradírok,peelingek) segítségével szabadíthatjuk meg a bõrünket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...181182183...220