sub

Információk, érdekességek

Szervezetünk számokban - Idegrendszerünk

2012. július 24.

Idegrendszerünk Az idegrendszer felel azért, hogy testünk legapróbb részei is egységben, koordináltan működjenek a szervezet minden területén.

Az idegek behálózzák az egész testet, és közvetítik az üzenetet az agyba, ahol a szervezet irányítása történik. Ha hozzáérünk a forró sütőhöz, az üzenet a pillanat tört része alatt eljut az agyba, ahonnan az idegpályán visszafut a válasz, és ezért elrántjuk a kezünket.


Női és férfi klimax: segít a hormonpótlás?

2012. július 23.

A klimax a nők és – bár kevesen említik – a férfiak számára is számos kellemetlen tünettel járhat. Prof. Dr. Marton István endokrinológus és nőgyógyász szerint nem kell félelemmel tekinteni a változó korra, hiszen a mai korszerű hormonpótló módszerekkel a kellemetlen tünetek enyhíthetők. Az életkor függő változások késleltetése a – manapság egyre jobban felértékelődő – egészséges, aktív öregkor záloga lehet.


Nincs új a Nap alatt: szépészeti praktikák az ókorban

2012. július 22.

Akárcsak napjainkban, az ókor asszonya is kész volt bármilyen áldozatra, hogy megfeleljen az aktuális divattrendeknek: az elmúlt világok kozmetikumairól, szépészeti praktikáiról sokat elárulnak a régészeti leletek.

Mint az Izraeli Régészeti Hatóság honlapján közölt összeállítás kiemeli, az ásatások során nemcsak rengeteg ókori tégely, üvegcse kerül elő, hanem a festékek alapanyagát képező ásványok és egyéb anyagok, valamint a kozmetikumok felvitelére szolgáló eszközök is.


Első menstruáció – tényeg és tévhitek

2012. július 20.

lányA menstruáció soha nem kezdődik jókor, sem korai életkorban, sem később… Mert többek közt fájdalommal járhat, fáradtságot, has- és fejfájást okozhat, fürdésnél, sportolásnál elővigyázatosnak kell lenni. Megannyi baj, mely ismétlődik hónapról hónapra – és ijesztgetik is egymást vele a fiatal lányok idejekorán.

Egyre korábban jön - ez igaz.

A XIX. században például a leányok első „havi baja” a leggyakrabban a 15 éves életkor táján jött meg, míg manapság inkább 12-13 év körül, vagy még előbb. Ennek okaként felhozhatók környezeti hatások, melyek az endokrin (belső elválasztású) mirigy hormontermelésének zavarát idézhetik elő, de a fő tényező továbbra is az életmódbeli és táplálkozási szokások. Az elhízottság és az ülő életmód elősegíthetik a korai menstruáció megjelenését.


Házasságtörés diszkrécióval?

2012. július 16.

Avagy mi a nős férfiak legújabb fifikás módszere a kalandok keresésére? Hogyan lehet kiszűrni a kamu társkeresőket?

A férfiakat – ahogy a mondás tartja – a vadászösztönük hajtja. A korábbi statisztikák szerint a férfiak sokkal könnyebben, hamarabb vagy többször hűtlenek a párjukhoz, mint a nők. Az is beszédes adat, hogy a félrelépő férjek 56 %-a úgy vallotta, hogy házassága valójában boldog. Ugyanerre a kérdésre a hűtlen nők csupán 36 %-a adott hasonló választ.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...141142143...220