sub

Információk, érdekességek

Májrák ellen félévente ultrahangos vizsgálattal

2012. május 23.

májrákA májrák az egyik legagresszívabb daganatos betegség: diagnózisa után sokszor csak hónapjai vannak hátra a betegeknek. A magyarázat: túl későn látja orvos a májukat, amikor a sebész már nem tudja a tumort eltávolítani. Sokkal kevesebb betegnek szabadna Magyarországon májrákban meghalnia.

Becslések szerint 800 ezer – 1 millió embernél állhat fenn az egyik leggyakoribb májbetegség, a májzsugor (májcirrózis), amely minden egyes évben 6000-8000 ember halálát okozza. Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a májcirrózis miatti halálozásban ezzel a világelsők között van.


Kávé és sport a bőrrák ellen

2012. április 25.

A nap ultraibolya sugárzása által okozott rosszindulatú, daganatos elváltozások miatt sokan már nem is mernek napozni, vagy csak különféle óvintézkedések mellett. Amerikai kutatók állatkísérletei azt jelzik, hogy a rendszeres mozgással párosuló koffein fogyasztásával a bőrrák kockázata jelentősen csökkenthető.

Yao-Ping Lu professzor a bőr rosszindulatú daganatainak kutatásával foglalkozik és legújabb eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség idei chicagói kongresszusán számolt be. A vizsgálat alanyai olyan egerek voltak, amelyeket úgy sikerült kitenyészteni, hogy különösen érzékenyekké váltak az ultraibolya sugárzás okozta bőrrák kifejlődésére.


Az omega-3 zsírsav hatása kedélyállapotunkra

2012. április 12.

Sokat dicsérik rákellenes és szívvédő hatása miatt, de úgy tűnik, hogy ez a telítetlen zsírsav befolyásolja közérzetünket is. Néhány magyarázat rá...

Agyunk szárazanyag tartalma 30%-ban zsírsavakból áll, ennek szintén 30%-a többszörösen telítetlen zsírsav, melynek fele omega-3. Végül agyunk legalább 5%-ban tartalmaz omega-3-at, innen ered jelentősége, ha idegi egyensúlyról beszélünk. Amennyiben ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, többféle fajtájuk ismeretes, úm. EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexán sav),  ALA (Alfa-Linolenik sav) stb.


A gyerekfogak gyilkosai

2012. április 02.

Gyermekkorban a leggyakoribb fogászati probléma a fogszuvasodás, melynek tünetei sötét foltok a fogon, lyukas fog és a fog fokozott fájdalomérzékenysége. Köztudott, hogy a fogszuvasodás kialakulásáért a cukorfogyasztás a legfőbb felelős, ugyanis a cukor maradékaiból a baktériumok és élesztőgombák által termelt sav megtámadja a fogakat és a fogzománcot.


8 tipp a vese védelméért

2012. március 11.

Mit tehet a veséjéért? A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló „csöndes gyilkosok”. Mégis számos dolgot tehetünk, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...103104105...154