sub

Információk, érdekességek

Ritka betegségek kora

2006. június 21.

Léteznek olyan súlyos, gyakran halálos betegségek, amely Földönkün mindössze néhány tízezer embert érintenek: ők, a genetikailag öröklődő, sejten belüli anyagcserezavar (tárolási betegségek) áldozatai. Ezek a rendellenességek, amelyről ma még az orvosok is keveset tudnak, időben felismerve, majd szakszerűen kezelve azonban részben gyógyíthatóak. Az 1981-ben alakult, ma már Magyarországon is képviselettel rendelkező amerikai Genzyme, biotechnológiai cég ezekért a betegekért küzd. Kutatásaikkal, új gyógyszereikkel forradalmasították a ritka betegségekben szenvedők gyógyítását.


Egészségkultúra és gyógyszerészet

2006. június 21.

Hazánkban 2005 novemberétől útjára indultak az első gyógyszertári betegségmegelőző és a kezelések hatékonyságát ellenőrző programok. Ezek jelenleg a cukorbetegség és a magas vérnyomás területén zajlanak. Vajon milyen indíttatásból, miért ezekben a témákban, miért most, miként és milyen távlati célkitűzésekkel vágott bele a magyar gyógyszerésztársadalom ebbe a hagyományos gyógyszerészi tevékenységeken túlmutató vállalkozásába?

Az omega-3-tól jólnevelt lesz a gyerek

2006. június 20.

Egy brit kutatás kimutatta, hogy az elsősorban halakban található omega-3 fogyasztása növeli a gyerekek agyi kapacitását és koncentrálóképességét, illetve javítja a magaviseletüket.

Bőrbarát kozmetikumok

2006. június 19.

Senki sem érzi jól magát, amikor feszül a bőre, s a tükörben pörsenéseket, aprócska ráncocskákat fedez fel. Ilyenkor van szükség egy jó arckrémre. 


A tégelyek, tubusok között azonban nem könnyű választani, jóllehet az arckrémek összetétele között korántsem olyan nagy a különbség, mint amit az árak vagy a reklámok sugallnak.


Évi 59 milliárd euróba kerül az EU-nak az elhízás

2006. június 11.

Az elhízás okozta betegségek évente 59 milliárd euróval terhelik meg az EU tagországainak egészségügyi költségvetését. Áttételesen, azaz a közvetett gazdasági hatások - elveszett munkanapok, korai nyugdíjazás - költségei pedig 118-236 milliárd euróra rúgnak az Európai Bizottság számításai szerint. Eközben a másik "közellenség", a dohányzás költségeit 130 milliárd euróra teszik a szakemberek.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...372373374...381