sub

Információk, érdekességek

Krónikus fáradtság szindróma: új ok a háttérben

2009. január 12.

A krónikus fáradtság szindróma összefügg a gyerekkori traumákkal.

 

"A stressz más kockázati tényezõkkel együttesen váltja ki a krónikus fáradtság szindrómát azáltal, hogy hatással van a központi idegrendszerre, a neuroendokrin- (az idegrendszerrel szoros kapcsolatban álló belsõ elválasztású mirigyek) és az immunrendszerre" - magyarázták egy friss tanulmány szerzõi. Az Egyesült Államok felnõtt lakosságának 2,5 százalékát, azaz minden 40. embert érint a krónikus fáradtság szindróma, melynek kiváltó okairól, kialakulásáról keveset tudnak még a szakemberek.


Mióma mûtét kíméletesebben

2009. január 12.

Magyarországon még kevéssé ismert az eljárás, bár a világ számos országában már alkalmazzák.

 

A mióma, a méh jóindulatú daganata, a 35 év feletti nõk mintegy 30 százalékánál fordul elõ. Panaszokat ritkán okoz, ugyanakkor a méhkivételek jelentõs részét emiatt végzik. Az altatásos mûtétek helyett ma már lehetõség van katéteres eljárással kisebbíteni a miómákat, olyan módon, hogy az ahhoz vezetõ artériákat elzárják. Magyarországon még kevéssé ismert az eljárás, bár a világ számos országában már alkalmazzák.


Nem kötelezõ a téli lehangoltság

2009. január 10.

A napfényes órák csökkenése az endokrin rendszerben is változásokat idéz elõ.

 

A téli idõszakban szervezetünknek nem csak a hideggel és a különbözõ vírusok, baktériumok támadásaival kell szembenéznie, de meg kell bírkóznia a rövidebb és sötétebb nappalok által okozott változásokkal is. A napfényes órák csökkenése az endokrin rendszerben is változásokat idéz elõ - mondja Prof. Balázs Csaba, endokrinológus, a Budai Allergiaközpont szakértõje. A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, mely a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelõs. Termelõdése a sötétedés beköszöntével fokozódik, fény hatására pedig csökken.


Az örömhormon javítja az arcfelismerést

2009. január 09.

Elképzelhetõ, hogy a hormonnak olyan állapotokban is jelentõsége van, mint az autizmus.

 

A szexuális örömérzettel, a kötõdéssel és az anyai gondoskodással kapcsolatba hozható oxitocin nevû hormon segít az ismerõs arcok azonosításában is - állítják svájci kutatók.


''Mutasd a koszorúereidet, megmondom, mennyit alszol''

2009. január 08.

Aki éjszakánként keveset alszik, annak gyakoribb a koszorúereiben az elmeszesedés.

 

A jó álmú felnõttek számára biztató vizsgálat eredményeit az egyik legfontosabb orvosi folyóirat, az Amerikai Orvosszövetség hetilapja, a JAMA közölte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...332333334...450