sub

Információk, érdekességek

Leforrázott bõrre pálinkát?

2009. április 27.

A 2009-es Elsõsegélynyújtó Verseny Budapesti és Pest-megyei Regionális Döntõjére április 25-én, szombaton kerül sor az Orczy-kertben.

 

Egy a Magyar Vöröskereszt által végzett felmérés azt igazolta, hogy a megkérdezett 150 járókelõbõl csaknem kilencvenen nem biztosak abban, hogy baleset esetén mernének segíteni, pedig a megkérdezett középkorú felnõttek kétharmada - jogosítvány-tulajdonosként rendelkezik elsõsegélynyújtó ismeretekkel. A válaszadók sok esetben nem voltak tisztában az egyes sérülések ellátásával, akadt olyan is, aki pálinkával kezelné leforrázott kézfejét. Nem meglepõ, hogy a nyilatkozók közül szinte mindannyian úgy vélik, hogy be kell vezetni az elsõsegélynyújtás ismereteket az alaptantervbe.


Hollandiában a legjobb felnõni

2009. április 23.

Magyarország a 22. helyen áll a rangsorban, megelõzve Görögországot, az Egyesült Királyságot.

 

 

A brit Gyermeknyomor Elleni Akciócsoport (CPAG) megbízásából a Yorki Egyetem kutatói állították össze a kedden nyilvánosságra hozott listát, amely az országokat az ott élõ gyerekek jóléte alapján rangsorolja (www.cpag.org.uk). A fõként 2006-os adatokat felhasználó tanulmányban a kutatók a fiatalok 19 éves koráig, 43 szempont szerint értékelték jólétüket.


Õsi baktériumokat a gleccser alatt

2009. április 18.

Évmilliókat túlélõ õsi ökoszisztémát fedeztek fel az Antarktisz jege alatt.

 

 

Hideg, sós vízben, fény és oxigén nélkül évmilliókat túlélõ õsi ökoszisztémát fedeztek fel az Antarktisz jege alatt - közölték amerikai kutatók a Science tudományos folyóirat pénteken megjelent számában. Mivel az ökoszisztéma oly sokáig volt elszigetelve a külvilágtól extrém körülmények között, vizsgálata rávilágíthat a Földön kívül lehetséges életre, valamint arra, miként élhetnek túl az élõ rendszerek jég alatt - mondta John Priscu, a Montánai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzõje.


Emlõrákot okozhat az éjszakai mûszak?

2009. április 15.

Máris 40 nõ kapott kártérítést azért, mert az emlõrákot Dániában foglalkozási betegségként tartják nyilván.

 

 

Dánia az elsõ ország a világon, ahol azok a nõk, akiknek rosszindulatú daganat kifejlõdésére vonatkozó, egyetlen kockázati tényezõje a rendszeres éjszakai mûszak, kártérítést kaphatnak, ha emlõrákjuk lesz. A nõk milliói számára fontos információt a világ egyik legrégibb, legtekintélyesebb orvosi lapja, az angol Lancet szerkesztõségi közleményben írta meg.


Veszélyes a fekete fehérnemû

2009. április 12.

A p-amino-azobenzol egy olyan színösszetevõ, amely elsõsorban izzadás hatására kioldódhat és rákot is okozhat.

 

 

Izgató és veszélyes. A fekete nõi fehérnemû most elveszti ártatlanságát. Az Öko-Test címû német újság huszonöt fekete melltartót megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy rákkeltõ lehet e vonzó darabok színezõanyaga.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...330331332...453