sub

Információk, érdekességek

A lelki zsarolás háttere

2024. május 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A lelki zsarolás főleg a nők művészete. Azért nevezem művészetnek, mert művészi szinten tudjuk művelni, mi nők. A férfi először észre sem veszi, hogy zsarolva van, mire észbe kap már késő. Addigra eltűntek mellőle a barátok, lemondott a hobbijáról, otthonról már csak a feleség engedélyével mehet el. Sok esetben még a családjától is el van tiltva, hiszen az anyós úgyis csak telebeszéli a fejét. Egy szóval jellemezve a férfiből papucsférj lett.  

Rövid idő elteltével aztán párja éppen azt veti a szemére, ami ellen eddig küzdött. Hogy nem határozott férfi.

Miért van szükség lelki zsarolásra? Talán az önbizalomhiányunk miatt. Esetleg a társfüggőség miatt, bár félig-meddig az is az önbizalomhiányra épül. Félünk attól, hogy ha párunk távol van tőlünk, akkor távollétében találkozni fog valakivel, aki jobb nálunk. Ezért kontroll alatt szeretnénk tartani a helyzetet, és párunkat. A lelki zsarolás főleg a férfiak felé irányul, ők kevésbé élnek ilyen és ehhez hasonló eszközökkel. Náluk leginkább a féltékenység dominál.

Számos módja lehet a lelki zsarolásnak. A legkegyetlenebb, amikor az egyik fél öngyilkossággal fenyegetőzik. Ezzel rendkívüli módon tönkre lehet tenni a másik ember életét. Az ugyanis állandó rettegésben él, hogy társa – vagy már csak volt társa - mikor hajtja végre tettét. Aki valóban öngyilkos akar lenni, az általában nem fenyegetőzik vele. Az csendben készül rá, és csendben megteszi. Másrészről, aki valóban komolyan gondolja, az akkor is megteszi, ha ezzel befolyást gyakorolhat a másik félre. Sok ember él azzal a bűntudattal, hogy párja öngyilkossága az ő lelkén szárad. Ez nem így van. Aki öngyilkos hajlamú, az mindentől függetlenül el fogja követni a tettet. Akkor is, ha párja elmegy, és akkor is, ha marad.


Szavazások

Önnek volt már kullancscsípése?

Aktív: 2024. április 21. - 2024. május 26.

Többször is.
Vol már.
Nem tudok róla.
Még nem volt.


szavazatok száma: 136
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

A védőoltási szaktanácsadás

2024. május 22.

A nőgyógyászati vizsgálatokon való részvétel, a terhesvitaminok szedése vagy a védőnői tanácsadás mára már természetes része a tudatos, felkészült babavárásnak. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a védőoltásoknak is óriási szerepe van abban, hogy a kismama, a fejlődő magzat és újszülött elkerülhesse a veszélyes fertőzéseket. Pedig a várandós nők immunizációja nemcsak az anya betegségekkel szembeni védelmét biztosítja, de egyúttal az újszülött számára is védelmet nyújt élete első hónapjaiban. A várandósság alatti védőoltási szaktanácsadásról kérdeztük Prof. Dr. Mészner Zsófiát, csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadót, az Infektológiai Központ orvosát.

A védőoltással szerzett védettség a magzatnak és az anyának is előnyt jelent

-Az anya várandósság alatti immunizációja fontos prevenciós lépés mind az anya, mind a magzat számára. Az anyai ellenanyagok a méhlepényen át a fejlődő magzat vérkeringésébe kerülnek, aki így védettséget szerez az akár súlyos fejlődési rendellenességeket és méhen belüli megbetegedéseket okozó fertőzések ellen, de a védőoltás újszülöttkorban a még fejletlen immunrendszerű csecsemőt is megóvja a potenciálisan súlyos betegségektől – hangsúlyozza Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Védőoltás szaktanácsadás várandósoknak

-Már a várandósságot megelőzően érdemes tisztázni, hogy a kismama átesett-e rubeolán, bárányhimlőn, vagy fertőző májgyulladáson, illetve, ha nem, akkor gyermekkor védőoltásai megfelelő védettséget nyújtanak-e számára, és szükséges-e az oltás megismétlése. A védőoltási szaktanácsadás keretein belül a védőoltási tanácsadó felméri a kismama védőoltással megelőzhető – a magzat fejlődésére kockázatos – fertőzésekre való fogékonyságát, és védőoltási tervet készít ezek elkerülésére – ismerteti a professzor asszony. Emellett olyan életmódbeli takácsokkal is ellátja a várandós nőt, amelyekkel nagy eséllyel kivédhet bizonyos fertőzéseket (pl. toxoplasma, listeria, HIV). A tanácsadáson egyúttal a születendő csecsemő egészségi kockázatának felmérésére is lehetőség nyílik. Amennyiben a kismama külföldre utazik, a védőoltási tanácsadó abban is segítségére lesz, hogy miként csökkentheti a fertőző megbetegedések kialakulásának kockázatát (a tanácsadásra ez esetben érdemes 4-5 héttel a tervezett utazás előtt sort keríteni).


A siker alappillére: az egészséges önbecsülés

2024. május 21.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az egyik legnagyobb lelki fájdalom, amikor valaki azt hiszi, hogy ő értéktelen, érdemes az élet szépségeire, javaira. Nem árt megvizsgálni, mit okoz az életben önmagunk megbecsülése, vagy éppen annak hiánya. Mennyire van jelen gondolat- és érzelemvilágunkban a rejtett bűntudat? Mérhetetlen számú emberi szenvedést és problémát lehetne elkerülni, ha tudatosítjuk ezt a legrejtettebb tényezőt azok közül, amelyek megakadályozzák a sikeres életet, a vonzás törvényének, és a tudatos teremtés képességének kiteljesedését.  

Mit vegyünk észre önmagunkban? Miért változtathatja meg életünket önmagunk (és mások) tiszteletének erősödése?

Az élet egyik nagy csapdája, ha nem vagyunk képesek megbecsülni és tisztelni önmagunkat, mert ilyen esetben csak a hiányt vesszük észre magunkban és életünkben. Ez tartalmilag egyénenként változik. Irányulhat képességekre, külalakra, birtokolt javakra, emberi kapcsolatokra, vagy testi állapotra.
Nagyon fontos felfedezni a hiányhoz való rejtett kötődést, mely gyakran nem is tudatosul. Ennek a fő oka, hogy már gyermekkorban kialakul, s évtizedek alatt a személyiség annyira megszokta, hogy nem is sejti létezését. Ez azért lehetséges, mert leggyakrabban az ambíció és a többre való törekvés fátyla rejti el a szemünk elől. A társadalom szemében azonban pozitív, követendő, vagy tisztelendő tulajdonságok közé tartozik, így a külvilág még meg is erősíti létezésük jogosságát.

Bizonyos dolgok hiányát észlelni az életünkben az rendben van, de folyamatosan abból induló motivációval cselekedni már káros, hiszen ekkor a kiinduló energiák az elégedetlenségből és türelmetlenségből táplálkoznak. Ebben a szemléletmódban a személyiség önmagának tervezi és hozza létre a rossz, téves viszonyítási pontot, amely a hiányban gyökerezik. Például, ha valakinek a viszonyát önmagához és másokhoz áthatja a megbecsülés és tisztelet hiánya, akkor ennek a következménye a kiábrándultság. Az viszont duplán káros energia, hiszen az egyén így nem képes alkotni, és átélni annak örömét. A környezetüknek szintúgy veszteség, hiszen egy boldog alkotó emberrel kevesebb van jelen az emberi kapcsolati hálóban.

Az önmagunkról való rossz vélemény a „bűnös vagy” gondolatára vezethető vissza. Ez a káros egyházi szemlélet és dogma évezredek óta mérgezi a kollektív tudatot. A teljes félreértelmezésen alapul, minden létező spirituális törvénynek. Az értéktelenség érzéséhez vezet, ami egyfajta lelki méreg, ami megnehezíti, vagy akár lehetetlenné teszi önmagad megbecsülését és szeretetét Súlyosabb esetben megbénítja a cselekvéseket, amelyek szükségesek lennének a célok, vágyak megvalósításához. Ami pedig a jobb önbecsülést is elősegítené. S így a kör bezárulni látszik. Azonban természetesen, mint az életben mindig, a probléma tartalmazza a megoldást is.