sub

Információk, érdekességek

A kompromisszum művészete

2023. március 29.

A mindennapi nyelvhasználatban a kompromisszum nagyjából „engedményt” jelent, de etimológiailag pontosabb a „kölcsönös ígéret”.Hiszen lényege az, hogy két vagy több fél, bízva a másikban/többiekben, olyan ígéretet tesz, melyért cserébe valami más, számára fontos ígéretet vár el, illetve kap meg. Vagyis a kompromisszum legtömörebben nem más, mint engedményekkel járó megegyezés. Amit nem mindig
könnyű elérni, de rendszerint megéri törekedni rá.

Fotó: 123rf.com„A vitákban a kompromisszum a vitarendezés egy olyan formája, ahol az eredeti célokból vagy kívánságokból kommunikáción és a többszörösen megváltoztatott feltételek kölcsönös elfogadásán keresztül alakul ki a megegyezés” – írja a Wikipédia, és már ebből az elnagyoltabb definícióból is látszik, hogy a kompromisszum rendszerint a vitás helyzetekhez, ill. a mögöttük meghúzódó nyílt vagy rejtettebb konfliktusokhoz kapcsolódik.

Mert bár az egyének vagy csoportok közti konfliktusokat leggyakrabban valami eleve negatív dolognak tekintjük, az összeütközések nem feltétlenül rosszak. Például létezik a konstruktív konfliktus is, aminek lejátszása segít tisztázni egy adott helyzetet, és „beállítani” a felek közti erőviszonyokat. (Mint mikor egy veszekedésben végre tisztázódik, hogy a civódóknak valójában mi is a bajuk egymással, ill. egymás viselkedésével. Mert kimondásra kerül az is, amit addig inkább elhallgattak.) És ez már alapja lehet valamiféle megállapodásnak, egy új egyensúly kialakításának.

A kompromisszum tehát lehet egy lejátszott konfliktus eredménye, de lehet eszköz a nyílt konfliktus kirobbanásának megakadályozására is. Ha érzékeljük, hogy valakivel feszült a viszonyunk (ha úgy tetszik, még csak lappang a lehetséges konfliktus), megelőző jelleggel is köthetünk kompromisszumot, hogy ne szimbolikus sebeket adva és kapva kelljen ezt feloldani. A kompromisszum központi eleme így a béke(teremtés), vagy legalább a konfliktusos helyzetek kiéleződésének elkerülése. De emellett vannak egyéb összetevői is.

Valamit valamiért

A kompromisszumkötés egyik legfontosabb motiválóereje a kompenzáció. Hisz a megegyezés során lemondun valamiről valami másért cserébe (és itt fontos a kölcsönösség), abból kiindulva, hogy végső soron jól jövünk ki az egyezségből. Mert a kompromisszum lényege,
hogy nem egy zéróösszegű játszma eredménye. A játékelmélet ugyanis megkülönböztet zéróösszegű és nem zéróösszegű játszmákat. Előbbinél az egyik fél a másik rovására nyerhet csak, azaz minden, ami nála nyereség, az a másiknál veszteségként jelentkezik. Tipikus példa erre két ember fogadása, mondjuk azzal kapcsolatban, hogy holnap esik-e az eső. Amennyit egyikük nyer, a másik pont annyit veszít, az időjárástól függően ezt a helyzetet nem lehet kihozni döntetlenre. (Leszámítva azt az esetet, mikor összevitatkoznak azon, hogy
a kinti csöpörgés már esőnek számít-e, de ezt most elméletileg zárjuk ki.)

A kompromisszumok azonban jellemzően a nem zéróösszegű játszmák eredményeképp alakulnak ki, ezek lennének a win-win (azaz a mindenki győztes) szituációk. Ezeknek az a lényege, hogy a játszmának nincs vesztese, minden fél el tud könyvelni a maga számára valami pozitív hozadékot. Például, ha én el akarok adni öt ritka bélyeget, darabját mondjuk 2 ezer forintért, de valaki megvenné az egészet egyben 8 ezerért, akkor az üzlettel mindketten jól járhatunk. Ő olcsóbban jut hozzájuk, mint ha darabonként venné meg, én pedig egyszerre és gyorsan túladhatok a sorozaton. Vagy ha én külföldre szeretnék utazni (mondjuk egy városlátogatásra), a párom meg a Balatonra, akkor win-win helyzet lehet egy tengerparti nyaralás, mert nekem külföld, neki meg vízpart. Ez már maga kompromisszum, a valamit valamiért elve mentén.


Szavazások

Ön érzékeny-e a frontokra?

Aktív: 2023. február 28. - 2023. március 31.

Nem tudok róla.
Nem vagyok érzékeny, nincsennek tüneteim.
A melegfront nagyon megvisel.
Igen frontérzékeny vagyok, sok nehézséget okoz.
A hidegfrontra vagyok érzékeny.
Elképzelhető, már gyanakszom rá egy ideje.


szavazatok száma: 113
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Gluténmentes tiramisu, amihez tojás sem kell

2023. március 28.

A megszokott tiramisu-íz kedvelői nem fognak csalódni ebben a receptben! Elkészítése egyszerű, tojásallergiások és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.  

120 g gluténmentes keksz (pl. 3Pauly)
8 ek marsala vagy amaretto vagy kávélikőr
200 ml tej
1 csomag vaníliás pudingpor
150 g mascarpone
60 ml presszókávé
kakaópor

Elkészítése:
A kekszeket helyezzük el tepsiben vagy tortaformában. Főzzük le a kávét, majd keverjük össze a likőrrel, és a kész öntettel locsoljuk meg a kekszeket. A tej 2/3-a segítségével készítsük el a pudingot, majd keverjük hozzá a mascarponét.

Az elkészült krém egy részét simítsuk el a leterített kekszeken, majd tegyük rá újabb réteg kekszet. Ezt ismét locsoljuk meg a kávés öntettel, s kenjük meg a mascarponés krémmel. Addig folytatjuk a rétegezést, míg a kekszek elfogynak, és a sütemény tetején már csak krém van. Végül kakaóport szórunk a tetejére. Díszítésként tehetünk rá gyümölcsöket vagy csokireszeléket. 


Egyedül nem megy

2023. március 28.

Fotó: 123rf.com

Az önkéntesség jó érzést ad annak, aki teszi, és annak is, aki adja.

Az önkéntesség hivatalos definícióját az ENSZ határozta meg 2001-ben, amikor az évet az önkéntesség nemzetközi évének nyilvánították. A lényeget kiragadva: az önkéntesség önzetlen segítségnyújtás valami jó ügy, egy közösség vagy társadalmi ügy érdekében. Adunk, ellenszol-gáltatás nélkül, és egyszerre kapunk is: örömet, jó érzést, lelkesedést. Önzetlenül, saját erőforrásainkat ajándékozzuk (lelki, anyagi, időbeli), s bár elfáradunk, de ki nem égünk, mert erőt ad. Felébreszti bennünk, hogy mi, emberek egymáshoz tartozunk, egy közösségi létre születtünk. Érdekesség a megfogalmazásban az önkéntesség fogalmát szűkítő feltétel is: magánszemélyek egymás közti segítségnyújtását, önkéntes tevékenységét nem veszik figyelembe.

Önkéntesség lehet az állatvédelem is, bár sokan úgy gondolják, lenne fontosabb dolog is ennél. Elsőre nem gondolnánk, hogy ez is az emberek szolgálata, pl. a kóbor állatok megmentésével segítünk azoknak, akik nem szeretik az állatot, és zavarja őket, ugyanakkor azoknak is, akiknek örömforrás egy hálás kutya, egy hízelgő macska örökbefogadása. A természet is összefügg az emberi közösséggel.

Ki is az önkéntes?

Aki saját döntésből, szabad akaratból tesz másokért, leginkább közösségben, sokszor már meglevő keretek között, amibe beleteheti a maga részét. Egy önkéntes számára sokat jelentenek a visszajelzések, kell, hogy időről időre megerősítést kapjanak: „Jó és fontos szolgálat az, amit végzel.” Más is lehet a motivációja egy önkéntesnek. Van, aki sokat kap az életében másoktól, de nem tudja mindig visszaadni annak, akitől kapja. Ha rádöbbenünk és megértjük, megéljük azt, hogy a szeretet körforgásban működik, ezért a jót egy másik embernek is viszsza tudjuk adni, nemcsak annak, akitől kaptuk.

Az önkéntességet nem lehet elég korán kezdeni, és a gondoskodó magatartás sokat számít egészségünk szempontjából. Erre példa
egy amerikai óvodának az esete, ahol kutyákat is tartottak. A kisgyerekek komoly feladatot kaptak: napközben etették, sétáltatták, gondoskodtak a kutyákról. Az eredmény meglepő volt, az óvodában jóval kevesebb gyermek betegedett meg, mint más oviban.

Egy francia kisváros idősek otthona mellett volt egy javítóintézet. Míg az idősotthonban magas volt az elhalálozások száma, utóbbiban a problémás fiatalok viselkedése okozott gondot. Amikor elindult egy kapcsolat a két intézmény között, először az idősek kezdtek el süteményt sütni a fiataloknak. Szűk fél év alatt az idősek szerető gondoskodásának hatására a fiatalok viselkedése pozitív irányba
változott. Az idősek között pedig csökkent a halálozás, megint volt kiért és miért élniük, újra értelmet nyert az életük.

A másik ember iránti figyelem és segítőkészség velünk született tulajdonság. Számtalan klinikai kísérlet igazolja, hogy a másokon sokat
segítő embereknek jóval erősebb az immunrendszere. Így aki ad, a többszörösét kapja vissza, testileg, lelkileg, és teljesebbnek éli meg az életét.