sub

Információk, érdekességek

A zen meditáció

2021. október 16.

A zen (kínaiul csan, szanszkritül dhjána) szó elmélyülést, meditációt jelent. A szó az évszázadokon keresztül meghonosodott használat alapján egy bizonyos módszer segítségével való elmélyülést jelenti: a légzés figyelésén keresztől való elmélyülést.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mivel egy, évszázadok alatt egészen Buddháig Buddha koráig visszanyúló, sőt az azt megelőző időkben kicsiszolt, valláshoz nem kötődő gyakorlatról van szó, szabadon végezhetjük, felekezeti, vagy hitbéli hovatartozástól függetlenül. Tehát a zen valójában egy tárgyas meditáció, melynek tárgya a légzés. Ez maga a gyakorlat: a légzés figyelése, s ebben is a nagyobb hangsúly a kilégzés figyelemmel kísérésére esik.

A zen nem vallás, a hagyományos értelemben, hanem egy gyakorlat, Buddha tanításán és és az azt követő nemzedékek tapasztalatán kicsiszolódott gyakorlat. A zen meditáció, egy bizonyos testtartás felvéve a légzés figyeléséből, a légzés folyamatának figyeléséből áll. A légzést természetesen mindenféle testtartásban lehet figyelni, de a zenben ez inkább ülést jelent. Ennek neve zazen.

A testtartás

Az ülésnek több formája lehet, de mindegyikben az a legfontosabb, hogy a csípőnk egy kissé, mintegy 15 fokban előredőljön, éppúgy mikor állunk, mert ha megfigyeljük, állás közben a csípő kissé előredől. Általában a széken ülve a csípőnk berogy, ami itt, a gyakorlat szempontjából helytelen, mert a csípő előredőlése biztosítja a szabad energia áramlást, s segíti azt is, hogy az idegrendszer nyugodtabb allapotba kerüljön, valamint a hátunkat sem kell megfeszítenünk, hogy egyenes legyen - a csípő dőlése ezt a feladatot is elátja.

Az ülés

A csípőnek ezt a dőlését úgy érhetjük el, ha - amennyiben a földön ülünk, a fenekünk alá teszünk egy 5-15 cm magas nem túl puha párnát. A lábunkat négyféleképpen tehetjük, nehézségi sorrendben:

a,1 
Üljünk a párna szélére, s lábainkat helyezzük lótusz ülésbe, azaz egyiket a másik combra, és viszont. Ez a legkényelmetlenebb, számunkra legszokatlanabb,de a leghatékonyabb is, s egyben ez a legszabályosabb ülésmód is.

A hasat kicsit toljuk előre, hogy enyhén kidülledjen. Ebben az ülésben is a test három ponton nyugszik: a farcsontokon és a két térden.

a,2
Üljünk a párna szélére törökülésben, majd az egyik lábunkat helyezzük a másik láb vádlijára, vagy combjára. (Un. féllótusz ülés) A hasat kicsit toljuk előre, hogy enyhén kidülledjen. Ebben az ülésben is igaz az, hogy a test három ponton nyugszik: a farcsontokon és a két térden.

a,3
Üljünk a párna szélére. Az egyik sarkunkat magunk alá húzzuk, körülbelül a gát elé, (ez azért lehetséges, mert a párna szélén, és magasabban ülünk, mint a sarkunk ), a másik sarkunkat tegyük a gát elé helyezett sarkunk elé, s a csípőt, ahogy már mondtuk toljuk előre, hogy a has egy kissé kidülledjen. (ennek a légzésnél lesz szerepe) Ebben az ülésben a test három ponton nyugszik: a farcsontokon és a két térden.

a,4
Ha túlnehéz lenne bármelyik tartás, akkor üljünk egy magasabb párnára lovaglóülésben úgy, hogy a csípőt itt is döntsük kissé előre! (Ha nem elég magas a párna ez nem fog menni) Európaiaknak általában ez az ülés a legkényelmesebb. Előfordulhat, hogy kissé merev a lábunk s túl kényelmetlen, olyannyira, hogy már a meditáció rovására megy, akkor ülhetünk széken is.

a,5
Ha széken ülünk - csússzunk egészen előre a szék szélére, egészen addig, amíg a csípönket előre tudjuk dönteni úgy, hogy a hasunk egy kissé kidülled. Ebben az esetben lábunkat kis terpeszbe nyissuk szét, a talpunk feküdjön a talajra. A test itt is három ponton nyugszik: farcsontok, és a két talp.


Szavazások

Az ősz beköszöntével, felkészíti-e a télre az immunrendszerét?

Aktív: 2021. szeptember 12. - 2021. október 24.

Igen.
Nem.


szavazatok száma: 118
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Egyszerű náthától is fájhat a fül

2021. október 16.

Fotó: gettyimages.comA középfül-gyulladás okozója lehet vírus, vagy baktérium. A fertőzés forrása gyakran más betegség – például nátha, influenza, vagy allergia – amely az orrjáratok és a torok duzzanatát okozza. A tünetekről és a kezelésről dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

Az Eustach-kürt szerepe

A fület a garattal összekötő járat biztosítja a nyomás kiegyenlítését a középfülben, illetve a megfelelő szellőzést. Az Eustach-kürt hivatott továbbá a fülben normális körülmények között termelődő váladék elvezetésére is. Felső légúti fertőzés, vagy allergia miatt létrejövő duzzanat, gyulladás, vagy túlzott váladék termelődés miatt a járatok könnyedén elzáródhatnak, így funkciójukat nem tudják tökéletesen ellátni – magyarázza a középfülben létrejövő panaszok okait dr. Augusztinovicz Mónika. Anatómiai okok miatt a középfül-gyulladása gyermekeknél gyakoribb panasz: szűkebb, a felnőttekéhez vízszintesebben elhelyezkedő járatok, melyek így könnyebben záródnak el. A gyermekek testarányaikhoz viszonyítva nagyobb méretű, és aktívabban működő mandulákkal rendelkeznek, mint a felnőttek. A fertőzést esetükben a járatok közvetlen közelében elhelyezkedő mandulák megnagyobbodása is előidézheti.

A betegség tünetei és szövődményei

Gyermekeknél jelentkező középfül-gyulladás kezdeti jele a fülfájás, mely fekvő helyzetben erősödik. A kicsi nehezen alszik, nyűgös, étvágytalan, fejfájásra panaszkodik. A füle váladékozhat, láz is jelentkezhet. Felnőtteknél a fülfájás mellett a fül váladékozása és csökkent hallás a legjellemzőbb tünet. A halláscsökkenés rendszerint átmeneti, a betegség tüneteinek megszűnését követően a hallás is a korábbihoz hasonlóan rendeződik. A gyulladás következtében felgyülemlett váladék, gyakran a dobhártya átszakadásával távozik a fülből. A jelenség rendszerint nem jár komolyabb komplikációval, a dobhártya átlagosan 72 órán belül gyógyul, ezalatt arra kell ügyelni, hogy víz ne kerüljön az érintett fülbe. Szövődményeket a kezelés nélküli középfül-gyulladás okozhat, a fertőzés a környező szövetekre is átterjedhet: mastoiditis (csecsenyúlvány-gyulladás) jelentkezhet.


Lucullus szexcsakrája, avagy az ízek mágiája

2021. október 15.

Lucullus neve hallatán először valószínűleg nem az európai területre honosított növények (őszibarack és cseresznye), a házinyúl, vagy az uralkodó bibliotékája jut eszünkbe, hanem pompás lakomái. A római nagypolgár színpompás látványt teremtett maga köré a lakomák fényűző helyszínén, ahol különleges ízekkel kápráztatta el Róma előkelő társaságát, minden érzéket gyönyörködtető, felejthetetlen élményt nyújtva vendégeinek.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Történt ez Kr.e 60-50. között, mikor is az étkezésre elsősorban mint az élvezet forrására tekintettek, s ezt párosították a luxus kényelemmel. Az asztalok három oldalához tett klinék (fekvő alkalmatosságok) mellett, félig fekve, félkönyökre támaszkodva kényelmesen eszegethették a legrafináltabb ételkölteményeket, míg az asztal negyedik oldalát az ételek szervizelésének hagyták szabadon. Ezzel egyidejűleg a teríték is változatosabbá vált:  egy-egy étkezéshez személyenként tizenkét darabból álló étkészletet, tálakat, kancsókat, tálcákat, csészéket, és keverő edényeket is használtak. Az étkezések között virágkivonattól illatozó vízzel telt kézmosótálat hordozott körbe egy szolga, hogy a következő fogáshoz már tiszta kézzel tudjanak hozzálátni a vendégek.

Szexcsakra - az élet élvezete

Az eddigiekből is világosan kiderül, hogy Lucullus szexcsakrája, vagyis  második csakrája igencsak jól működött. Ehhez a csakrához tartozik az érzékszervi funkciók közül az ízlelés, valamint a bőség, kreativitás, szexualitás, szaporodás, öröm, érzések, kapcsolatok, és nem utolsósorban ezt tartják Isten női megnyilvánulási formája, Shakti székhelyének is.

Ízlések és pofonok

Ízérzékelésünk egyéni, valaki sósabban eszik, valaki pedig az édeset szereti jobban. Oka van annak, hogy mikor kívánjuk a savanyút és van olyan korszakunk, hogy megőrülünk az erősért. Ugye nem lepődsz meg, kedves olvasó, ha azt mondom, hogy a különböző ízek más és más csakrához rendeltettek? Ez megmagyarázza, hogy miért épp azokat az ízeket szeretjük és melyik csakránkat szeretnénk ezáltal tudattalanul is erősíteni. Minden energiaközpontunkhoz más-más testrészek és szervek tartoznak, melyeket az adott csakra lát el energiával. A csakrákban érzések is vannak, melyekhez gondolatok társulnak - ezek minőségétől függ, hogy mennyire van blokkolva a csakra, és érzéseket, energiákat tárol éppen. A csakra, a testrészek, a szervek és a gondolatok, illetve az érzéseink mind-mind összefüggenek. Nem meglepő tehát, hogy az egyes energiaközpontokhoz tartozó ízzel befolyással tudunk lenni az adott csakrára és a vonatkozó egyéb testrészekre, érzelmekre is.