sub

Információk, érdekességek

Antioxidánsok és a tüdõrák

2008. november 02.

Az antioxidánsok hatása a tüdõrák kialakulásának kockázatára - elsõdleges eredmények.

 

 

Egy, nemrégiben az Egyesült Államokban végzett vizsgálatban 1975 és 1993 között, csaknem 2000 diagnosztizált tüdõrákban szenvedõ beteg, valamint egészséges személy vérének C-vitamin, alfa- és béta-karotin, cryptoxanthin, lutein/zeaxanthin, likopin, alfa-tokoferol (E vitamin-hatású vegyület), szelén szintjét valamint peroxyl-gyök abszorbciós kapacitását vették górcsõ alá. A vizsgálat célja az említett antioxidáns hatású anyagok és a tüdõrák kockázata közötti összefüggések mélyebb megismerése volt - ismertette a Magyar Dietetikusok Országos Szövbetségének Hirlevele.


Ha sokszor ki kell mennünk...

2008. október 29.

Sokszor vagyunk olyan helyzetben, hogy nem tudunk azonnal "kimenni", és ez a fizikailag is kellemetlen érzeten túl idegességet, feszültséget eredményez.

 

 

Mind a férfiaknál, mind a nõknél a gyakori vizelési inger hátterében a húgycsõ és a hólyag betegségei fordulhatnak elõ.


Egyetlen sejtbõl is kiújulhat a HIV

2008. október 24.

A vírus alig néhány, vagy akár egyetlen sejtben szunnyadhat, hogy aztán újjáéledjen és ámokfutásba kezdjen.

 

 

Eddig rejtély volt a tudósok számára, miként képes újból életre kelni a HIV vírusa azután, hogy az erõs gyógyszerek kiirtják a vérbõl a betegség jeleit. Egy új kutatás szerint a vírus alig néhány, vagy akár egyetlen sejtben szunnyadhat, hogy aztán újjáéledjen és ámokfutásba kezdjen.


Végéhez közeledik a pollenszezon

2008. október 22.

Az összpollenszám több mint 60%–át adó parlagfû pollenkoncentrációja felére csökkent.

 

 

A 41. héten a napos, enyhe idõjárás ellenére is felére csökkent a pollenterhelés – ami a múlt heti emelkedés után azt mutatja, hogy végéhez közeledik az idei pollenszezon - áll az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentésében.


Óvatosan az epilepsziából kigyógyítottakkal

2008. október 19.

A tartósan rohammentessé gyógyszerezett betegek szeretnék abbahagyni a szerintük már felesleges gyógyszer szedését.

 

 

Fenn kell tartani azokat a korlátozásokat, amelyek az epilepsziás betegek munkavállalási és cselekvési lehetõségeit meghatározott területeken beszûkítik, mert a rohamokat elodázó gyógyszerek nem minden betegnél és nem minden idõben egyformán hatásosak. Ez bonni kutatók véleménye, szemben egy norvég kutatócsoport javaslatával.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...207208209...239