sub

Információk, érdekességek

Egyetlen sejtbõl is kiújulhat a HIV

2008. október 24.

A vírus alig néhány, vagy akár egyetlen sejtben szunnyadhat, hogy aztán újjáéledjen és ámokfutásba kezdjen.

 

 

Eddig rejtély volt a tudósok számára, miként képes újból életre kelni a HIV vírusa azután, hogy az erõs gyógyszerek kiirtják a vérbõl a betegség jeleit. Egy új kutatás szerint a vírus alig néhány, vagy akár egyetlen sejtben szunnyadhat, hogy aztán újjáéledjen és ámokfutásba kezdjen.


Végéhez közeledik a pollenszezon

2008. október 22.

Az összpollenszám több mint 60%–át adó parlagfû pollenkoncentrációja felére csökkent.

 

 

A 41. héten a napos, enyhe idõjárás ellenére is felére csökkent a pollenterhelés – ami a múlt heti emelkedés után azt mutatja, hogy végéhez közeledik az idei pollenszezon - áll az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentésében.


Óvatosan az epilepsziából kigyógyítottakkal

2008. október 19.

A tartósan rohammentessé gyógyszerezett betegek szeretnék abbahagyni a szerintük már felesleges gyógyszer szedését.

 

 

Fenn kell tartani azokat a korlátozásokat, amelyek az epilepsziás betegek munkavállalási és cselekvési lehetõségeit meghatározott területeken beszûkítik, mert a rohamokat elodázó gyógyszerek nem minden betegnél és nem minden idõben egyformán hatásosak. Ez bonni kutatók véleménye, szemben egy norvég kutatócsoport javaslatával.


„Gombóc” a torokban

2008. október 18.

Sok beteg panaszkodik arról, hogy „gombócot érez a torkában” és nehezen nyel. A tünet rendszerint tartósan fennáll vagy gyakran visszatér, és igen kellemetlen. A betegek szenvedését jelentõsen fokozza a szorongás is, mert számos beteg attól fél, hogy rákja van. Annak, hogy valaki „gombócot érez a torkában”, számos oka lehet, és ezek közül a legkevésbé valószínû a rák.

Gyomorégés: csak az veszi komolyan, aki tudja, mi a fájdalom

2008. október 06.

A gyomorégést nem veszik komolyan az érintettek, a megelõzés csak azt érdekli, akinek volt már súlyos idõszaka.

 

A GfK LHS HealthCare egyéni interjúk alapján készített felmérésének eredményei szerint még az érintettek sincsenek tudatában a gyomorégés által hosszú távon okozott betegségeknek. A megkérdezettek elmondásából kiderül, hogy a problémát a tünetek „házi" kezelésével igyekeznek mérsékelni és a megelõzésre csak azok fordítanak komoly figyelmet, akik már súlyosabb panaszok orvoslásán vannak túl.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...205206207...236