sub

Információk, érdekességek

Globális stratégia a rezisztencia ellen

2009. szeptember 20.

A fertõzésszám elsõsorban a kórházakban emelkedik, de más közösségekben is egyre gyakrabban fordul elõ.

 

 

Kevés a fejlesztés alatt álló olyan gyógyszer, amely hatékonyan vehetné fel a küzdelmet az ellenállóvá vált baktériumokkal szemben, holott azok már most is évente 25 ezer európai halálát okozzák - közölték uniós egészségügyi hatóságok képviselõi Stockholmban.


Limfóma: a leggyakoribb felnõttkori leukémia

2009. szeptember 19.

A ’rejtõzködõ betegségnek’ is nevezett limfóma még ma is azok közé a daganatos megbetegedések közé tartozik, amelyekrõl az emberek viszonylag keveset tudnak. Meglehetõsen nehéz a felismerése, de a korai felismerést követõen ma már a limfóma az egyik legeredményesebben gyógyítható daganatos rendszerbetegség.

 

 

A krónikus limfocitás leukémia (CLL) a limfómás betegségek közé tartozik. A leukémiák 25-30%-a, a leggyakoribb felnõttkori leukémia. A nyugati világban 100.000 emberbõl átlagosan 3-5 szenved ebben a betegségben. Kor szerinti eloszlás tekintetében a leggyakoribb idõsebb életkorban, 60-80 éves kor között, 70 év felett a betegszám már 20-30/100.000 lakos.


Korai COPD: van megoldás

2009. szeptember 18.

Az UPLIFT vizsgálat újabb elemzése szerint a kezelés jelentõsen javítja a korai stádiumban lévõ COPD-s betegek tüdõfunkcióját és életminõségét.

 

 

A Lancet brit szakfolyóirat írása szerint a nagy jelentõségû UPLIFT® vizsgálat újabb elemzése azt mutatja, hogy a korai (GOLD – Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) II. stádiumú, krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedõ betegek kezelésére alkalmazott tiotropium (SPIRIVA® Handihaler® 18 µg) a tüdõfunkció jelentõs és tartós javulását eredményezte akár 4 éven át is.


Kezelés nélkül gyógyuló korai daganat

2009. szeptember 15.

A korai stádiumú emlõrák ellátása más eszközöket és új szemléletet kíván, mint a tüneteket adó tumorok.

 

 

A mammográfiás emlõszûrés elterjedése révén idõben észlelt korai stádiumú emlõrákok ellátása során nem alkalmazhatók a korábbi elvek és eljárások sem a kivizsgálás, sem a mûtéti vagy gyógyszeres kezelések terén. Többek között az ezzel kapcsolatos legújabb kutatási eredményekrõl tanácskozik a világ élvonalába tartozó 300 hazai és külföldi szakember a Szegedi Tudományegyetemen 2009. szeptember 17-19. között.


Vírus okozza a prosztatarákot?

2009. szeptember 11.

Egy állatokban rákkeltõként ismert vírus megtalálható a prosztatatumorok egy részében is.

 

 

Egy állatokban rákkeltõként ismert vírus megtalálható a prosztatatumorok egy részében is - közölték kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) hétfõn megjelent számában.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...196197198...239