sub

Információk, érdekességek

Figyelem! Népbetegségben szenvedünk?

2006. augusztus 06.

A diabétesz, azaz a cukorbetegség Magyarország lakosságának legalább 5-6%-át érinti, ám ez a szám jóval nagyobb is lehet, hiszen az évekig lappangó betegséggel sokan csak az utolsó, már nehezen kezelhető pillanatban szembesülnek. Pedig nem kellene, hogy így legyen.

 

A legtöbb cukorbeteg nem cukorbetegnek született, sőt sokuknál még az öröklésre való hajlam sem mutatható ki. Azért, hogy a lakosság körében ma az egyik legkomolyabb népbetegségnek mégis a diabétesz számít, sokat teszünk mi magunk a nemtörődömséggel, az oda nem figyeléssel, és a helytelen életvitellel. A diabétesz civilizációs betegségnek is tekinthető.


Eszméletvesztés

2006. július 30.

Az eszméletvesztés mindig ijesztő, megrázó, drámai történés. Kétségtelen, hogy a hátterében valóban lehet súlyos, életveszélyes állapot. Szerencsére jóval gyakoribb az, amikor csupán átmeneti, múló agyi vérkeringés az oka. 


Az ájulás (latinul: collapsus) összeesést jelent, s nem is mindig jár együtt az eszmélet elvesztésével is. Gyermekeknél, fiataloknál gyakrabban fordul elő. Ugye emlékeznek a tűző napon tartott, hosszúra nyúlt évnyitó vagy évzáró ünnepségekre: szinte mindig akad egy-egy gyerek, aki kidől a sorból.


Az uszodák vizének klórozása miatt gyakoribb a gyermekkori asztma kialakulása

2006. július 28.

Akár 2-3%-kal is növelheti a gyermekkori ziháló nehézlégzések, illetve a hörgi asztma gyakoriságát minden újabb fedett uszoda.

 

Európa 21 országában 190 ezer 13-14 év közötti fiatalt vontak be abba a vizsgálatba, amely során a zihálással járó légúti panaszok, az asztma, a szénanátha és az ekcéma gyakoriságát mérték fel. Míg Európa nyugati részében akár 50.000 lakosonként, addig keletebbre ennél jóval ritkábban, 300.000 lakosra jut egy-egy fedett uszoda. A medencék gyakorisága egy-egy ország különböző részei között is akár ötszörös különbséget is mutathat – még a fejlettebb nyugat-európai országokban is.


Visszér - nemcsak szépséghiba

2006. július 21.

A nyár egyszerre kegyes és kíméletlen: mindent látni enged. A szépséghibákat – legyenek bármennyire aprók – ilyenkor még nagyobb gonddal kell elfedni, kijavítani, megszüntetni. Apró trükkökkel elfedhető kozmetikai hibának tűnik a kezdődő visszérbetegség is, elhanyagolva azonban fájdalmas, kínzó betegséggé alakulhat.

Egzotikus betegségek

2006. július 19.

Az elmúlt években olyan démoninak tartott betegségek, mint a malária, a hepatitis vagy a sárgaláz hazánktól távol, trópusi országokban jelentettek igazi veszélyt: csak az egzotikus országokba utazókat készítették fel védőoltással. Az elmúlt hetekben azonban Magyarországon is megjelent az Ázsiából származó madárinfluenza, amely ugyan a szárnyas állatokra jelent veszélyt, de a könnyen mutálódó influenzavírus komoly emberi járványt is okozhat. Kellő óvatossággal és odafigyeléssel viszont garantáltan megelőzhető.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...194195196...205