sub

Információk, érdekességek

Õszinték a pikkelysömörrõl

2009. október 30.

A pikkelysömör a szervezet egészét érintõ betegség, nem pedig kozmetikai rendellenesség.

 

 

A Psoriasis Világnap alkalmából a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Bõrgyógyászati Klinikája a hagyományoknak megfelelõen idén, október 29-én nyílt napot rendez. A psoriasis – magyar elnevezéssel pikkelysömör – világnapján a szakemberek a világszerte 125 millió embert, a magyar népességnek pedig mintegy 2 %-át érintõ betegségrõl adnak tájékoztatást.


Diabétesz: kisebb súlygyarapodás, kevesebb rosszullét

2009. október 27.

A teszt során három különbözõ, egyaránt három éven át alkalmazott diabétesz-kezelési rezsimet hasonlítottak össze.

 

 

Rég várt kutatási eredményeket ismertettek a Nemzetközi Diabétesz Szövetség montreali világkongresszusán: a 2-es típusú diabetikusokon végzett kísérlet megmutatta, hogy e betegek vércukorszintje inzulin-kezelésük intenzifikálásával igen jól kontrollálható – miközben továbbra is csak kevesen szenvednek el közülük súlyosabb hipoglikémiás eseményeket. A „Treating to Target in Type 2 Diabetes (T-4) [’2-es típusú diabétesz célspecifikus kezelése] címû tanulmányt a The New England Journal of Medicine online kiadásában tegnap hozták nyilvánosságra.


Nem beszélnek a csontritkulásról

2009. október 21.

A kutatások szerint sok lánygyermek attól fél a legjobban, hogy édesanyja nem lesz képes ellátni önmagát.

 

 

Mégis a legtöbben elmulasztanak beszélni a csontritkulásról, errõl a csontokat gyengítõ betegségrõl, amely az idõsebb nõk körében a rokkantság és az önellátó képesség elvesztésének legfõbb oka. A Kortalan Pillanatok felmérés, amelyben 5 országból több mint 1400 lánygyermek vett részt, azt mutatta ki, hogy a lányoknak mindössze 7%-a beszél a csontritkulásról az édesanyjával, és a legtöbbjük inkább azért aggódik, hogy édesanyjuk valamilyen más betegségben fog szenvedni, például szívbetegségben, mellrákban vagy Alzheimer-kórban.


Mit jelent a vizeletinkontinencia?

2009. október 10.

Manapság egyre több ember küzd hazánkban is ezzel a rémesen kellemetlen betegséggel.

 

 

A vizeletinkontinencia olyan önkéntelen vizeletvesztés, amely alkalmatlan idõben, illetve helyen történik. Az inkontinencia, a vizelettartási zavar nem betegség, hanem valamilyen egyéb, a háttérben meghúzódó rendellenesség következménye, tünete.


Élet a Parkinson-kórral

2009. október 06.

Magyarul is elindult az „Élet a Parkinson-kórral" kampány, hogy ezzel is gyarapítsa a betegségrõl szóló ismereteket.

 

 

Egy felmérés azt mutatta, hogy Európa-szerte hiányosak a Parkinson-kórral kapcsolatos ismeretek. Jobban meg kell ismerni ezt a betegséget, annak társadalmi és gazdasági hatásait és biztosítani kell, hogy a betegek a rendelkezésre álló lehetõ legjobb ellátásban és kezelésben részesüljenek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...194195196...239