sub

Információk, érdekességek

Parkinson-kór: nemcsak tüneti kezelés lehetséges?

2009. szeptember 29.

Becslések szerint világszerte mintegy négymillió, legnagyobbrészt 60 esztendõsnél idõsebb embert érint.


 

A Teva Pharmaceutical Industries Ltd. a The New England Journal of Medicine online változatában újabb adatokat publikált Parkinson-kór elleni gyógyszerével, az Azilecttel kapcsolatban. (A készítmény hatóanyagát, a rasagilint az izraeli nagyvállalat a dán Lundbeckkel együtt, a haifai mûszaki egyetem bevonásával fejlesztette ki.) Az „ADAGIO" vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a kísérletek elejétõl napi 1 mg rasagilinnel kezelt Parkinson-kóros páciensek tizennyolc hónap után jobb állapotban voltak, mint egy másik, ugyanakkor diagnosztizált betegekbõl álló csoport tagjai, akik pontosan ugyanezt a terápiát csak kilenc hónappal késõbb kezdték kapni. Az eredmény, írja a publikációt ismertetõ World Pharma News, „megfelel a napi 1 mg Azilect lehetséges betegség-módosító hatásának".


Az ''új'' influenza a tüdõ mélyén támad

2009. szeptember 25.

Influenzakutatás: a szakemberek mutációktól, súlyosabb fertõzésektõl is tartanak.

 

 

Amióta kiderült, hogy a „sertésinfluenza" kifejezést az elsõ néhány eset körülményeinek elégtelen ismerete szülte, a betegséget – Magyarországon legalábbis – új influenzaként emlegetik. Nem kizárt azonban, hogy egy friss kutatás nyomán újabb átnevezésre kerül sor, és a vírus okozta megbetegedés esetleg „tüdõinfluenza" néven vonul be a medicina történetébe.


Egyre több a megmenthetõ emlõrákos beteg

2009. szeptember 21.

Több mint hétezer új emlõrákos megbetegedés Magyarországon - de javuló gyógyíthatósággal.

 

 

Több mint hétezer új emlõrákos megbetegedést fedeznek föl évente Magyarországon, és a betegség 2000-2500 nõ halálát okozza minden esztendõben - közölte Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzora csütörtökön a Tisza-parti városban.


Globális stratégia a rezisztencia ellen

2009. szeptember 20.

A fertõzésszám elsõsorban a kórházakban emelkedik, de más közösségekben is egyre gyakrabban fordul elõ.

 

 

Kevés a fejlesztés alatt álló olyan gyógyszer, amely hatékonyan vehetné fel a küzdelmet az ellenállóvá vált baktériumokkal szemben, holott azok már most is évente 25 ezer európai halálát okozzák - közölték uniós egészségügyi hatóságok képviselõi Stockholmban.


Limfóma: a leggyakoribb felnõttkori leukémia

2009. szeptember 19.

A ’rejtõzködõ betegségnek’ is nevezett limfóma még ma is azok közé a daganatos megbetegedések közé tartozik, amelyekrõl az emberek viszonylag keveset tudnak. Meglehetõsen nehéz a felismerése, de a korai felismerést követõen ma már a limfóma az egyik legeredményesebben gyógyítható daganatos rendszerbetegség.

 

 

A krónikus limfocitás leukémia (CLL) a limfómás betegségek közé tartozik. A leukémiák 25-30%-a, a leggyakoribb felnõttkori leukémia. A nyugati világban 100.000 emberbõl átlagosan 3-5 szenved ebben a betegségben. Kor szerinti eloszlás tekintetében a leggyakoribb idõsebb életkorban, 60-80 éves kor között, 70 év felett a betegszám már 20-30/100.000 lakos.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...193194195...236