


Információk, érdekességek
A vitaminfogyasztás napirendje
2023. április 04.
Gyakran olvashatunk arról, hogy a rendszeres testmozgás, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás az egészséges életmód alapja. Vajon mikor együnk zöldséget, gyümölcsöt? Mikor hasznosul leginkább a vitaminkomplexum a szervezetünkben? Erről kérdeztük Szász Máté biológust, a Scitec Nutrition szakértőjét.
Bár vitamin- és ásványianyagbevitel szempontjából a friss, nyers zöldségek és gyümölcsök egyaránt nagyon egészségesek, nem egyformán építik szervezetünket. Zöldséget fogyaszthatunk bármikor, hiszen többségük könnyen emészthető és alacsony kalóriatartalmú. Sőt, akkor teszünk legtöbbet alakunkért, ha a nap utolsó étkezése, a vacsoránk nagy része inkább zöldségből áll.
A gyümölcsökkel már más a helyzet. Egy finom, édes barackkal vagy banánnal ugyan kiválthatjuk az ebéd utáni hizlaló desszertet, de édes íze azt is jelzi, hogy magasabb a gyümölcscukor benne, mint mondjuk egy savanykás almában. „Gyümölcsöket bátran fogyaszthatunk, de nem szabad megfeledkeznünk azok cukortartalmáról. Az édes, magas rost tartalmú gyümölcsöket célszerű a fő étkezésektől elkülönítve, külön időpontban fogyasztani – javasolja a szakértő –, így kevésbé terheljük emésztőrendszerünket, és hatékonyabban szívódhatnak fel az értékes tápanyagok, vitaminok.”
Egy pohár víz segíti a felszívódást
A zsírban oldódó vitaminok (például D-vitamin, E-vitamin) felszívódására rásegíthetünk, ha azokat olyan táplálék mellett fogyasztjuk el, amely sok zsiradékot tartalmaz. A vízben oldódó vitaminoknál (C-és B-vitaminok) értelemszerűen folyadékra van szükségünk. „Gondoljunk mindig arra, hogy egy nagy pohár víz mellett hasznosul leginkább az étkezést kiegészítő tablettánk” – tanácsolja a szakértő.
Egy ideális világban, amelyben mindenki kizárólag friss és minőségi zöldséggel, gyümölccsel, sovány húsokkal és sok belsőséggel lakna jól, nem lenne szükség multivitaminokra. Aki a mindennapokban így étkezik, elméletileg nem igényel különösebb plusz vitamint. Még számára is kivétel azon időszak, amikor beteg vagy betegségből lábadozik, rendszeres edzésmunkát végez, gyermeket vár, éjszakázik, vagy túl sok stressz éri.
„Legnagyobb vitaminigényük a gyermekeknek van, főként serdülőkorban, ekkor épül be ugyanis a szervezetbe a legtöbb tápanyag. Időskorban pedig a bél felszívó funkciója lesz gyengébb, ezért ilyenkor az átlagosnál kevesebb vitamin és ásványi anyag hasznosul, ezért jobban oda kell figyelni a rendszeres pótlásukra” – mondja Szász Máté biológus.
Fontos leszögezni, hogy vitaminigényünket nem az időjárás, hanem főként az anyagcserénk befolyásolja. Rendszeres, heti 2-3 intenzív edzés mellett például már mindenképpen ajánlott multivitamin készítmények fogyasztása, amelyek nem csak aktívan tartanak, de a regenerációban is fontos szerepet játszanak. „A vitaminfogyasztásod mennyiségét és napirendjét tehát elsősorban az életviteled és étrended határozza meg!” – tanácsolja a Scitec Nutrition szakértője.
Tavaszi újjászületés: csak teáznod kell hozzá! (Receptekkel!)
2023. április 03.
A tavasz beköszöntével gyakran némi üröm vegyül az első napsugarak okozta örömünkbe. A legtöbben három alapvető problémával küzdünk ilyenkor: ezek a nyugtalanság, fáradékonyság és a napsütéses idő ellenére a rosszkedv. Ezeket a tüneteket azonban saját készítésű teakeverékekkel is orvosolhatjuk, amelyek még az egészségünknek is kedveznek!
Teajavaslatok tavaszi fáradtságra
A tél nemcsak plusz kilókat hagyott maga után, hanem gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek, reggel pedig kész kínszenvedésnek tűnik kikelni az ágyból. Noha a jól ismert tavaszi fáradtság természetes, nem muszáj tétlenül tűrnünk a kellemetlen velejáróit. Ilyenkor a reggeli energizáló teákat érdemes fogyasztani, amelynek köszönhetően már pár nap elteltével érezni fogjuk, hogy kevésbé megerőltetőek azok a dolgok, amelyekhez eddig semmi kedvünk sem volt.
Illatos gyümölcsök a jó közérzetért
A vörös és a fekete áfonya, valamint az eper rengeteg antioxidánst és C-vitamint tartalmaz, melynek köszönhetően a sejtek megújulnak. Vérképző, tisztító hatásuk révén felpörgetik a fáradt szervezetet, így méregtelenítő kúrákhoz is javallott fogyasztásuk. Mi magunk is készíthetünk saját teakeveréket, ha az alapanyagul szolgáló aszalt, szárított gyümölcsöket a piacokon szerezzük be a magvakat kínáló árusoknál. Jóval olcsóbb, mintha a szupermarketben kapható előrecsomagolt fajtát választjuk, és még a tartósítószerek hatásaitól is megkímélhetjük magunkat.
A hozzávalókat alaposan mossuk meg, majd hagyjuk egy napig langyos vízben állni a gyümölcsöket, később pedig friss citrommal és mézzel ízesíthetjük a teánkat. További előnye ennek a variációnak, hogy a gyümölcsöket meg is ehetjük utána.
Méregtelenítésben elsőrangú: a csalán
Ha kevésbé rajongunk a gyümölcsökért, akkor reggel csalánteával is indíthatjuk a napot – ez egész napra elegendő energiával tölt fel, ugyanakkor élvezhetjük további jótékony hatásait is. A csalán ugyanis az egyik legkedveltebb gyógynövényünk, tisztító, májvédő és emésztést javító szerepe miatt. Ha harmonikusan és jókedvűen szeretnénk látni a világot, akkor a bodzavirág is alkalmas erre, aromája pedig mézzel keverve páratlan.
Ha nem jön álom a szemünkre
Noha nappal nincs elég energiánk és este alig várjuk, hogy ágyba kerüljünk, valahogy mégsem sikerül kellőképpen kipihenni magunkat, és az álmatlanságból fakadó fáradtság rányomja a bélyegét a másnapi teljesítményre. Ilyenkor érdemes este egy bögre nyugtató teát elkortyolgatni. A kamillát már évezredek óta használják, és talán ez a legismertebb pihentető gyógynövény.
A sárgarépa titkai
2023. április 01.
A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Világszerte több változata létezik, a legjobb az, amelyiknek szép narancs színe van, az tartalmazza ugyanis a legtöbb karotint, az A-vitamin, elővitaminját.
A sárgarépa táplálékunk szerves része, fogyasztjuk főve, párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.
Tápértéke:
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elővitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában fogyasztjuk.
Gyógyhatása:
A gyermekkor első zöldségleve. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja, természetesen egy év kor felett. Még korábbra tekintve, a terhes anyának is ajánlatos a sárgarépa lé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamának.
Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetõvé, a vér savtalanítását segíti elő. Ezért nehéz különválasztani egyedi hatásokra. Gyógyítása láncszerű, amilyen csak a betegség lehet. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak, akik megszokásból rágnak valamit.
Májtisztítás:
A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.
Bőrkiütés:
Azt is mondhatjuk, hogy a bőrkiütés valamilyen formája legtöbbször a máj gyengülő működésére vezethető vissza. Legyen az hosszantartó pikkelysömör, egyszerű gyomorrontás, vagy a mérgezõ fémek felszaporodása a májban, aminek következtében megváltozik a bőr színe. Ugyanez a helyzet, ha a táplálkozásunkban van a hiba, az elégtelen emésztésben, vagy ha a vérben felszaporodó sav okozza a panaszt. Ha ezt a problémát leküzdjük, bőrünk egyenletes tónust kap, amihez hozzájárulnak a sárgarépa B vitaminjai is.
Rák:
Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépalé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra. Kísérletekkel bebizonyították, azt is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet. Csak azok kapnak enyhülést, akik az A vitamint a természetes alakban, illetve az elővitaminban fogyasztják. A dohányosoknak ugyan nincs sok mentségük, de ha könnyíteni akarnak a jövõ kilátásukon legjobb, ha naponta elfogyasztanak egy pohár friss sárgarépa-lét. Természetesen ez sem lehet mindenkinél garancia.
Mire jó a C-vitamin?
2023. március 24.
Szinte mindenki hallott már a C-vitaminról, és rengetegen fogyasztanak C-vitamin-tartalmú készítményeket, de vajon mikor, kinek, mennyi C-vitamint ajánlott fogyasztani? Beváltja-e a C-vitamin a hozzáfűzött reményeket a légúti megbetegedések esetén? Van-e fájdalomcsillapító hatása a C-vitaminnak?
A C-vitamin felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik. Elsődleges hatásainak (pl. skorbutellenes) felderítése közel 100 évre nyúlik vissza, de a vitamin napjainkban is intenzív kutatások tárgyát képezi.
A legelső vitamin
A C-vitamin-hiányt (skorbut) már Hippokratész is leírta, annak igazolására azonban, hogy a tünetek oka egy anyag (L-aszkorbinsav, más néven C-vitamin) elégtelen beviteléből adódik, csak a XX. század elején került sor. A skorbut gyakran alakult ki a hosszú hajóúton szolgáló matrózok körében. A gyógyír felfedezése egy James Lind nevű hajóorvos nevéhez fűződik, aki 1747-ben, korát megelőzve egy, a randomizált, kontrollos klinikai vizsgálatok elődjének tekinthető vizsgálatba kezdett. A matrózokat csoportokba osztotta, az egyik csoport narancsot és citromot kapott, míg mások almabort, kénsavas elixírt, ecetet, tengervizet, vagy pedig egy gyógynövénykeveréket tartalmazó készítményt.
Ma már nem meglepő, hogy csak a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket fogyasztó csoport skorbuttal összefüggő tünetei enyhültek. Lind felfedezésének valódi értékét azonban a kortársak nem ismerték fel, és a skorbut kezelésében az igazi áttörésre még várni kellett. Azt, hogy a skorbut valójában hiánybetegség, Axel Holst és Theodor Frölich norvég kutatók közölték 1907-ben, miután egyoldalúan táplált tengeri malacokon végeztek kutatásokat. A C-vitamin izolálását és azonosítását is Nobel-díjjal jutalmazták. Szent-Györgyi Albert 1927-ben a Cambridge-i Egyetemen izolálta a hexuronsavat, amelyet a skorbutot megelőző C-vitaminnal azonosított. A vegyület szerkezetét Norman Haworth határozta meg, és ő nevezete át aszkorbinsavra (skorbutellenes savra).
Mennyit és milyet?
Bár a C-vitamin számos zöldségben és gyümölcsben előfordul, a kereskedelmi forgalomban kapható aszkorbinsav szinte teljes egészében szintetikus forrásból származik. A tévhitekkel ellentétben a C-vitaminnak forrástól függetlenül teljesen azonos élettani hatásai vannak.
Az emberi szervezet nem tudja megkülönböztetni, hogy a C-vitamin, amelyet beviszünk, eredetileg paprikából vagy glükózból származott-e.
A szervezetben kb. 1500 mg C-vitamin raktározódik, a szükséges napi bevitel 70–90 mg. A felnőttek számára ajánlott napi vitamin- és ásványianyag-beviteli referenciaérték (NRV) az 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján a C-vitamin esetén 80 mg/nap. Amennyiben tartósan több C-vitamint fogyasztunk, akkor a raktárak 2500 mg-ra nőnek, majd a felesleg a vesén keresztül változatlanul és oxalátformában ürül. Nem szükséges tehát hosszú távon napi több száz vagy több ezer mg C-vitamint bevinni.
Megnövekedett C-vitamin-igény
Egyes esetekben megnövekedhet a szervezet C-vitamin-igénye, ezek közé tartoznak az alábbiak:
– Terhesség, szoptatás (a napi bevitel ne haladja meg a 2000 mg-ot)
– Methemoglobinémia kezelésére: 200–500 mg/nap
– Vaspótlás során: 200 mg/nap
– Skorbut kezelésére: 1000 mg /nap
Miért jó hatású tavasszal böjtölni?
2023. március 17.
A húsvét és az azt megelőző negyven napos nagyböjt a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepköre, de a tavasz beköszöntét ünneplő szertartásokat, illetve a tavaszváró tisztító böjtöt más vallási hagyományok is kiemelten kezelik. Fontos-e a böjt ősi hagyománya, és milyen előnyei lehetnek a mai ember számára?
Megtisztulás – a természettel összhangban
Nem kell ahhoz semmilyen vallás követőjének lennünk, hogy felismerjük a böjt, vagyis az időről időre történő tudatos megtisztulás előnyeit. Testünk intelligens szerkezet, ugyanúgy szüksége van a folyamatos karbantartásra és tisztításra, mint bármely élettelen gépnek ahhoz, hogy a lehető legtovább és legjobban működni tudjon. Ehhez nemcsak az a fontos, hogy jó minőségű étellel tápláljuk és megfelelő mozgással aktív, fiatalos állapotban tartsuk, hanem az is, hogy évente egyszer-kétszer alaposabban kitakarítsuk. Ennek egyik legmegfelelőbb időpontja a tavasz beköszönte, amikor a természettel összhangban tehetjük meg mindezt. Nem véletlen, hogy számos vallási irányzat időzíti ilyenkorra a tisztító rítusait.
A húsvét üzenete: testi-lelki megújulás
A nyugati keresztény hagyományban a nagyböjt (quadragesima) a húsvétra felkészítő negyven napos böjti időszak, mely hamvazószerdán veszi kezdetét. A keresztények a böjttel Jézus Krisztus negyven napig tartó böjtölésére, szenvedésére és kereszthalálára emlékeznek. A nagyböjt utolsó hetét tartják a legfontosabbnak, mely a virágvasárnappal kezdődik (Jézus ezen a napon vonult be Jeruzsálembe).
Az ünnep legfontosabb mögöttes tartalma a lelki megtisztulás, amit a fizikai test böjttel való megtisztítása remekül elősegít. A keresztény hagyomány szerint Jézust nagypénteken keresztre feszítették, majd miután a sírba helyezték, a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Áldozatát az emberiség bűneinek megváltásaként, eltörléseként értelmezzük, feltámadása pedig az ember halál feletti győzelmét szimbolizálja.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...252627...164