sub

Információk, érdekességek

Ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz - mikor melyiket igyuk?

2023. május 09.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Magyarország vízkészletei kiemelkedő méretűek. A felszín alatti vizek, így az ivóvíz minősége is igen jó, 70 %-a kifogástalannak mondható. Egy ember évente közel 1000 liter folyadékot iszik, s eközben akár több mint 200 kg kőzetet "fogyasztunk el", különböző oldott ásványi anyagok formájában. Amikor emberi fogyasztásra szánt vizekről beszélünk, többféle kategóriákat kell megkülönböztetnünk, úgy mint természetes ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz és ivóvíz. Melyiknek milyen hatásai vannak a szervezetünkre, mikor melyiket válasszuk?  

Természetes ásványvíz
Természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely ásványianyag- és nyomelem tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó. Az ásványvizek literenként legalább 1000 mg oldott sót tartalmaznak, de még az 50 mg/l oldott anyagnál kevesebbet tartalmazó víz is lehet ásványvíz, ha valamely oldott anyaga, illetve biológiailag aktív anyaga elér, vagy meghalad egy bizonyos, előírt határértéket. Napjainkban inkább olyan vizeket választunk mindennapi fogyasztásra, melyben minél kevesebb az oldott anyagok mennyisége. A nagy oldottanyag-tartalmú vizek sokszor csak gyógyvízként kerülnek forgalomba.

Gyógyvíz
A gyógyvíz olyan ásványvíz, amelynek orvosilag bizonyítottan gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók. Fontos megjegyezni, hogy ezek a vizek nem fogyaszthatók napi rendszerességgel!

Forrásvíz
A forrásvíz mélyen fekvő rétegekből származik, és helyben palackozzák. A vízkivétel helyén meg kell felelnie az ivóvízrendelet előírásainak.

Csapvíz
Földalatti, felszíni vagy forrásvíz, melyet szűréssel és tisztítással készítenek elő a fogyasztásra, mielőtt a vezetékbe kerül. A megfelelő minőség érdekében többféle fizikai, kémiai és mikrobiológiai beavatkozást végeznek.

Szikvíz
Más néven szódavíz, szénsavval telített, bakteriológiailag és kémiailag kifogástalan ivóvíz. Érdekessége, hogy feltalálója a magyar Jedlik Ányos, így hungarikumnak tekinthető.

Az ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és ásványi só pótlását egyaránt szolgálja, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők. Ilyenek a kalcium, magnézium, kálium és nátrium, melyek mellett megtalálható a klór, a vas, a cink, a foszfor, a fluor, a jód és a szilícium is. Az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg a víz ízét, ami jellemző lehet településenként, vagy régiónként. A természetes vagy hozzáadott szénsavtartalom pedig tovább növeli az üdítő hatásukat.


Fogyás 45 felett – lehetséges!

2023. május 05.

Negyvenes éveink második felében sokunkat keserít el a hízás veszélye. Pedig megvalósítható cél, hogy ne hagyjuk felgyülemleni a felesleges kilókat. Éhezés és örökös megvonások nélkül, ha betartunk néhány fontos táplálkozási és életmódbeli szabályt, megőrizhetjük régi alakunkat. Különösen lényeges ez a törekvés a menopauza közeledtével, amikor életünk a hormonális változások szakaszába lép.

Fotó: 123rf.comKontroll alatt a „hamis barátok”

Mivel anyagcserénk kevesebb „kilengést” enged meg, miután túlléptük a 45. életévünket, egyre fontosabb megszabadulnunk korábbi, helytelen táplálkozási szokásainktól. Hiszen sokszor e beidegződések miatt billen a rossz oldalra a mérleg nyelve a testsúly mérésekor.

Ismerjük fel, és kerüljük a „rossz cukrokat”

A magas glikémiás indexű cukrok (GI az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége), melyek számos cukros termékben (pl. édes üdítőkben cukrászsüteményekben, lekvárokban, dzsemekben stb.) fellelhetők,  valamint  többek közt a fehér lisztből készített kenyérfélékben, egyéb pékárukban, rizsben, iparilag előállított, reggeli cereálékban, de a burgonyában is jelen vannak. Ezek a magas GI-értékű élelmiszerek különösen veszélyesek, mert növelik a vércukorszintet, és elősegítik a hasi zsír formájában való lerakódást. Ez utóbbi a hormonszint csökkenésével, a változókorban sajnos még könnyebben bekövetkezik.  Ahhoz, hogy fogyjunk, illetve megakadályozzuk a további (hasi) hízást, részesítsük előnyben tehát az alacsony GI-jű cukrokat.

Mivel ezek nem okoznak inzulincsúcsot, inkább hosszú időre jóllakatnak, mert kisebb a kockázata az inzulin reakciónak. Táplálkozásunkban helyezzünk hangsúlyt pl. a hüvelyesekre (lencse, borsó, bab), a nem finomított, komplett cereáliákra (ilyen a barna rizs, tészta, a gabonafélék közül az árpa, tönköly, zab) de ajánlott pl. a quinoa mag és a föld felett termő zöldségféle is. 

Jó tanácsok: ne fogyasszunk cukor hozzáadásával készült tejterméket, és főzéskor sem tanácsos, hogy kéznél legyen a fehér cukor….Amellett vásárláskor figyeljünk  a glükózfruktóz szirup (répacukor) jelzésre a különböző termékek címkéin, mert ez a fajta cukor hizlal, továbbá elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Jó szervezéssel készítsük elő az egész heti menüt 

Túlzott mennyiségű cukor, só, „rossz” zsírok, továbbá a proteinek, rostok, vitaminok, ásványi anyagok hiánya… Mindez jellemző az ultrafeldolgozott élelmiszerekre, melyek nemcsak az alakunkra, hanem az egészségünkre nézve is veszélyesek.  Amellett nem tudjuk pontosan ellenőrizni az összetevőiket, melyek színvonala mindig alatta marad „házi készítésű” megfelelőiknek. Ha kerülni szeretnénk ezeket az élelmiszereket, ellent kell állnunk annak a kísértésnek, hogy a félkész vagy kész termékekkel időt takaríthatunk meg. Ami nem is mindig igaz, ugyanis ha másképp szervezzük az életünket, általunk ellenőrzött, egészséges hozzávalókból az egész heti főzést lényegesen kisebb időráfordítással megoldhatjuk.  Tervezzük meg előre a napi menüt, és főzzünk maximum 2-3 órát hétvégén úgy, hogy az ételadagok a hét egyes napjain elosztva, kb. 15-20 perces befejezés után fogyaszthatók legyenek. Egyszerű, de egészséges ételeket készítsünk elő a hétvégén, és így egész héten ügyelhetünk jó alakunk megőrzésére.


Női igazságok: hormonegyensúly és egészség

2023. április 30.

A női problémák új és életszerűbb megközelítése sok nő számára nyújt reményteli lehetőséget gondjaik orvoslására és életminőségük javítására.

„Sebészként és magánemberként egyaránt fontosnak tartom minden olyan lehetőség ismeretét, amely természetes módon és átfogó szemlélettel közelít az emberhez. A női hormonegyensúly ilyen módon történő helyreállítása értékes alternatívát kínál a női problémák tartós megoldásához és az életminőség javításához.

Ezért ajánlom e könyvet mindazoknak, akik természetes módon szeretnék javítani nőiségüket, fizikai, lelki és szellemi állóképességüket.

A nőknek szóló könyv megírásának első gondolata műtét közben merült fel bennem. Egy 55 éves nő hasüregi operációja során néhány, a méhhez és a petefészkekhez szívósan letapadt bélszakasz zavarta a műtét további menetét. Nőgyógyászt hívtunk segítségül, hogy döntsön az érintett kismedencei szervek sorsáról: megtarthatók-e, vagy a letapadások okozta károsodás miatt el kell-e távolítanunk ezeket? A nőgyógyász kolléga bemosakodott, majd néhány percnyi helyzetfelmérés után, a hölgy korára tekintettel – mivel »már úgysem fog szülni« – és a biztonság okán a méh és a petefészkek eltávolítása mellett döntött.

S bár a nagyobb biztonságra törekvés elve valóban létezik a sebészetben, annak a betegnek, aki felébredt abból a műtétből, s szembesült méhének és petefészkeinek eltávolításával, nemcsak ennek hormonális következményeivel, de nőisége egy darabjának elvesztésével és az abból fakadó lelki terhek súlyával is szembe kellett néznie. Ami a sebésznek egy döntés és néhány mozdulat, az a nőnek az élete és a sorsa. A károk helyreállítása sokszor évek kitartó munkáját igényelheti testi és lelki szempontból egyaránt.


Tavaszi fáradtságnak hisszük, de komoly problémát jelezhet

2023. április 19.

dr. Lenkei.A tavaszi fáradtság témája minden évben előkerül március környékén, ám azt kevesen tudják, hogy ez a jelenség valójában nem is létezne, ha egész évben gondoskodnánk a megfelelő vitaminmennyiség beviteléről. Nem mindegy azonban, milyen vitaminkészítményt veszünk le a polcról.  

Ki ne ismerné az érzést, amikor a tél végén, a jó idő beköszöntével egyre nehezebbnek érezzük a reggeleket, és ez az érzés estére csak még inkább erősödik? Hajlamosak vagyunk ilyenkor legyinteni, mondván, ez az a bizonyos tavaszi fáradtság, amiről olyan sokat hallunk mindenhol. Nem szabad azonban beletörődnünk abba, hogy ezen minden tavasszal átesünk, hiszen a fáradtság, a feszültség, a rossz hangulat és a gyakori betegségek komoly vitaminhiányra is utalhatnak. A szakértő szerint az előszeretettel tavaszi fáradtságnak hívott tünetegyüttes ugyanis nem létezik, a vitaminhiány ellenben egy nagyon is jelen lévő, sokakat érintő probléma.

A mentális állapotra is negatívan hat a vitaminhiány

„Nem létezik olyan, hogy tavaszi fáradtság, hiszen amikor a páciensektől megkérdezzük, hogy vajon nyáron is fáradtak-e, a többségük igennel válaszol. Majd rögtön ezután következik a magyarázat, miszerint a munka, a gyerekek, a problémák, a rohanás miatt érzik magukat fáradtnak. A legtöbb esetben azonban vitaminhiányról van szó, ami nemcsak a testünkre, de a mentális állapotunkra is negatív hatást gyakorol. Azt ugyan már sokan tudják, hogy a C-vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell pótolni, azt a tényt azonban már kevesen ismerik, hogy az idegrendszerünk és a hangulatunk megfelelő működéséhez is szükség van extra vitaminbevitelre. Ha tehát egész évben kiegyensúlyozottan szedünk vitaminokat, és megtaláljuk a számunkra legjobb hatást biztosító összetételt, akkor sem tavasszal, sem pedig nyáron, télen vagy ősszel nem leszünk fáradtak, kivéve, ha valóban van okunk rá” – fejtette ki dr. Lenkei Gábor, a Cenzúrázott Egészség című könyv szerzője.


Amivel kicsinálnak! A gyors méregtelenítés ígérete

2023. április 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Fogyókúrás gyorstalpaló: igen, ez létezik. Méregtelenítő gyorstalpaló. Pár nap alatt sok-sok kilót. Nem. Ez az, amivel átvernek, megmérgeznek és tönkretesznek... Méregtelenítés csak lassan történhet! Tiszta vizet a pohárba!  

A fogyókúrák

Fogyni lehet könnyedén, gyorsan. A legrövidebb fogyókúrák a vizet hajtják ki belőled, esetleg átmenetileg megtisztítanak egy alapos, sosem látott hashajtással, amely 1-2-3 kg-os testsúlycsökkentést eredményez.

A zsírszövet csak lassabban kezd leépülni rólunk, és nem megy, ha koplalunk, vagy megijesztjük szervezetünket. Ilyenkor ugyanis ösztönösen zsírtartalékokat képezünk.

A méregtelenítés

A méregtelenítés egy lassú folyamat. A belünkből való egyszeri, vagy néhány alkalommal való gyors kiürülés, különösen, ha az heveny hashajtás, akkor ez nem felel meg annak. Miért?

A méregtelenítés egy több szinten megtörténő dolog. A vízháztartás helyreállása kíséri, így sok folyadék fogyasztandó. Nem egy hétig, két hétig, hanem rendszeresen. Szervezetünk kb. 70%-a víz, ezért ezt a vizet, amire oly kényes a szervezet, s amit alig lehet belőle kivonni, ezt szépen lassan, hosszú hónapok alatt, le kell cserélnünk. Azután ott van a gyomorfal és a bél, amely perisztaltikus mozgást végez. Olyasmi, mint egy porszívó gégecső. Nem lehetséges gyors tisztítása és ürítése. A heveny hashajtás lehet az akár növényi út is, átkergeti a mérgeket és kiüríteni valót a bélkanyaron. Olyan lassú és rendszeres szilárd táplálékra is szükség van, ami lassan, komótosan haladva, kis repedésekből is kiszedi lerakódásokat. Ha megtisztultunk ezen a még elérhető szinten, akkor megkezdődik a sejtek tisztulása, sejtekben lévő folyadékok és kisebb részecskék, alkotóelemek. Ilyenkor áll át szervezünk PH-értéke lúgosabbra.

Ha elértük ezt a szintet, és képesek vagyunk tartani, akkor még csak 7 esztendő sem szükséges a test teljes lecserélődéséhez 4-5 év alatt végbemehet ez.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...242526...164