sub

Információk, érdekességek

A brokkoli csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét

2007. július 28.

A brokkoli csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyétA brokkoli és a karfiol csökkentheti az agresszív prosztatarák valószínûségét.


A brokkolit és karfiolt gyakran fogyasztó férfiaknál kisebb valószínûséggel alakul ki agresszív prosztatarák azokhoz a férfiakhoz képest, akik kihagyják ezeket a zöldségeket étrendjükbõl - derül ki a Journal of the National Cancer Institute legújabb számából.

 

Ez a felfedezés egy olyan kutatás során derült ki, amelyben 29000 USA-beli, 55-74 év közötti férfi vett részt, akiket átlagosan négy éven át követtek nyomon. Amikor a kutatás elkezdõdött, semelyik férfinak sem volt prosztatarákja. Kitöltöttek egy kérdõívet étrendjükrõl.


Az életet adó víz

2007. július 15.

Az életet adó vízA vízre nagy szüksége van az emberi szervezetnek - fizikai és mentális egészségéhez egyaránt. Testünk nagy részét folyadék alkotja, ám életkortól függõen, eltérõ arányban. Amíg például a csecsemõk szervezetének 75%-a víz, addig az idõseknél ez csupán 60%. Mi sem mutatja jobban a víz fontosságát a szervezetünkre, mint hogy élelem nélkül akár 50 napig is kibírjuk, folyadék hiányában viszont mindössze néhány napig élhetünk csak.

 

Szervezetünk kiválasztással kb. 2,5 liter folyadékot veszít naponta, amelyet pótolni kell. Ebbõl adódik, hogy 1,5-2 liternyit kell innunk mindennap, sõt: sportoláskor vagy nagy melegben még ez a mennyiség sem elegendõ!


Élni, mint hal a vízben

2007. július 03.

Élni, mint hal a vízbenA táplálkozási szokások világszerte megfigyelhetõ változása (a szükségesnél több energia-, zsír-, szénhidrát-, kevesebb rostbevitel) mellett a lakosság egészségét nagymértékben befolyásoló tényezõnek számít az országonként eltérõ jellegzetes élelmiszer-fogyasztási tradíció. Felmérések bizonyítják, hogy azoknál a népcsoportoknál, ahol rendszeresen sok halat esznek (pl. a grönlandi eszkimóknál, a japán halászoknál), jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek elõfordulása, mint azokban az országokban - köztük hazánkban is -, ahol ennek éppen az ellenkezõje figyelhetõ meg.

Borban az egészség

2007. június 23.

Tudósok kísérletek alapján bebizonyították, hogy a szõlõ húsa ugyanolyan egészségesen hat a szívre, mint a héja.


A múlt évben az American Chemical Society Journal of Agricultural & Food Chemistry címû folyóiratában megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a vörösbor egészségesebb a szívnek, mint a fehér.


Az eddig megjelent tanulmányok szerint a szõlõ szívet védõ összetevõk - a polyphenol-antioxidánsok - megtalálhatók a gyümölcs héjában és magjában is. A szõlõ vörös színanyagot tartalmazó héja keveredik a szõlõ húsával, a vörösbor készítése során. Ahhoz, hogy fehérbort kapjunk, a szõlõhéjat külön kell választani a húsától. Emiatt hiszik sokan, hogy a vörösbor és a vörös szõlõ leve kedvezõbben befolyásolja a szív mûködését.


Ne féljünk a naptól!

2007. június 06.

A napfény jót tesz a testnek és a léleknek is, de legyünk óvatosak...! 


Valamennyien megtapasztalhattuk már, hogy a fáradt, elgyötört vonásokra hatástalanok a kozmetikumok. Nemcsak érezzük, de a tükörbõl láthatjuk is, mikor kell a szervezetnek regenerálódnia. Egészséges életmódról, táplálkozásról hallunk nap mint nap - közben egyre többet dolgozunk - hogy egészségesen élhessünk.... Érdemes lenne idõnként eltöprengeni az õrült munkatempó miértjein, az abnormális vásárlási lázon és az alig kódolt üzeneten, amely azt szuggerálja, hogy tömd tele a kosaradat, fogyassz, aztán fogyj le... Nehéz körforgás...


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...135136137...152