sub

Információk, érdekességek

A gyógyító víz - Hidegvíz-kúra vagy melegvíz-kúra?

2008. január 17.

A vízNemcsak gyógyvízzel és termálvízzel lehet gyógyítani, hanem sima vízzel is. Sebastian Kneipp, a nagyhírû német természetgyógyász a XIX. században így fogalmazott: "Ez a gyógyítás igazi mûvészete, se túl sokat, se túl gyakran, mindent a maga idejében."


A legfontosabb: a mérték


A természetgyógyászat módszertani kulcsszava a mérték. Sem a hosszan tartó hideg, sem a tartós meleg fürdõ nem helyes. A hideg víz eszerint csak 20-30 mp-ig alkalmazható és kizárólag csak meleg testre, de mihelyt fázik a beteg, rögtön abba kell hagyni a hideg fürdõzést. Nyilvánvaló, hogy minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig szabad csak alkalmazni. A gyenge szervezetûek ne kezdjék a kúrát túl hideg vízzel. A hideg vízbe mártott szivaccsal vagy ruhával való lemosás enyhébb hatású, mint a hideg vízfürdõ, de azért hatásos gyógymód az is. "A meleg víz egyedül renyheszt, elpuhít, a befejezõ hideg vizes lemosás erõsít, edz és egészséges fejlõdést biztosít."


Mit javasol a dietetikus a téli fázós napokra?

2008. január 15.

Téli...Télen, mikor kint mínusz fokok vannak és híján vagyunk a friss zöldségeknek, gyümölcsöknek, immunrendszerünk sem mindig mûködik tökéletesen.


Ilyenkor könnyebben kapunk influenzát, leszünk náthásak vagy fájni kezd a torkunk...


Mindenképp hasznos tehát, ha ebben az idõszakban is sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Ezáltal vitaminokhoz jutunk, melyek segítik a védekezõrendszerünk mûködését.


Ha már megtörtént a baj, azaz megbetegedtünk, netán lázunk is van, akkor a következõ útmutatások segíthetnek a gyógyulásban. Ha belázasodtunk, figyeljünk az elegendõ mennyiségû folyadékfogyasztásra. Ihatunk vizet, ásványvizet, teákat. Utóbbi teofillint tartalmaz, mely tágítja a hörgõket, s így könnyíti a légzést. A bõséges B1-vitamin-bevitel pedig az oxigén leadását segíti elõ.


Macskajaj után... Gyümölcs, víz és hal

2008. január 01.

Valahogy éreztem, hogy amikor eljön ez a január elseje, akkor fejfájással küszködõ emberekkel lesz tele az ország. Írja a Hírextra oldal szerkesztõje.


A másnaposságot mindenki tapasztalta már, ha nem saját magán, akkor a környezetén. Akár betegségnek is tekinthetjük, hiszen rosszul vagyunk tõle, bár orvoshoz nem megyünk. "Doktor úr, tegnap nagyon sokat ittam, fel tudna rá írni valami gyógyszert?" Valljuk be, ilyen kéréssel ritkán szaladunk az orvosi rendelõbe. Ennek ellenére nem tartozik a felkutatott és megmagyarázott "betegségek" közzé. Nagymennyiségû sejtmérgezõ cucc kerül a szervezetünkbe. Az a cucc, vagy nevezzük más néven acetaldehidnek, amely izgatóan hat - az idegek mellett - a gyomor nyálkahártyájára is.


A jó erõnlét titkai a téli hónapokban is - 2. rész

2007. december 31.

Jó erõnlétA téli regenerálódáshoz nem ajánlunk kalóriaszegény diétát - mely a hidegben frusztrálhat és elfáraszthat minket - , sem azt, hogy literszámra igyunk vizet egész nap (folyadékigényünk remélhetõleg tudatosul bennünk egész éven át), vagy hogy kora reggel, éhgyomorra kocogjunk... Nem, az alábbiakban a hideg évszakban hasznos, olyan erõt adó ételek - például levesek - fogyasztása áll a középpontban, melyektõl visszanyerjük energikusságunkat, tetterõnket, megõrizhetjük egészségünket, és jó formában vészelhetjük át a telet.

A sör nem is olyan ártalmatlan?

2007. december 31.

Az alkalmanként legalább öt italnyi alkoholtól lerészegedõ amerikaiaknak csaknem háromnegyede nem tömény szesztõl vagy bortól ázik el, hanem sörtõl - ezt állapította meg az Egyesült Államok atlantai egyetemének kutatócsoportja.


Az alkoholisták külön fajtájaként emlegetett szesztestvérek, akik nem folyamatosan öntik magukba a szeszt, hanem idõnként összegyûlnek az ivásra és akkor viszont legalább öt alkalommal kiürítik poharukat, korsójukat vagy bármilyen ivóedényt, amit megtöltöttek valamilyen piával, sajátos csoportot képeznek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...130131132...152