sub

Információk, érdekességek

Betegek, orvosok, gyógyszerek

2008. február 25.

Az olcsóbb gyógyszerekre az orvosok többsége, a patikusoknak pedig harmada igyekszik rábeszélni páciensét, vásárlóját. A meggyõzés itt még többnyire sikeres, fõképp a doktorok tanácsát fogadják meg a betegek, a receptkiváltásnál viszont már sokszor felülbírálják õket.


Újabb HIV-ellenes gél klinikai tesztje lett eredménytelen

2008. február 24.

Eredménytelennek bizonyult az elsõ olyan HIV-ellenes gél klinikai tesztje, amely már a klinikai vizsgálatok utolsó fázisában tartott: a gél ugyan biztonságosnak tekinthetõ, a HIV-fertõzés hatékony megelõzésére azonban nem bizonyult alkalmasnak. A HIV, illetve az AIDS elleni védekezés leghatékonyabb módja egy megelõzõ védõoltás kifejlesztése lenne, amíg azonban ez nem áll rendelkezésre, addig fontos szerep juthatna a megelõzés más eszközeinek is.


Forradalmi újítást jelenthet a ráksebészetben egy magyar találmány

2008. február 24.

Forradalmi újítást jelenthet a ráksebészetben egy magyar vegyész találmánya. Az intelligens eszköz operáció közben folyamatosan információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességérõl, illetve arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket vagy sem. A Dr. Takáts Zoltán által kifejlesztett mûszer lényegesen felgyorsíthatja a szövetek elemzését, csökkentheti a ráksebészeti vizsgálat idõtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát. A módszer - bár jelenleg még csak egereken próbálták - máris több nemzetközi kutatócsoport érdeklõdését felkeltette: például a Harvard Egyetem orvosi kara együttmûködést javasolt az eszköz tesztelésére és piaci hasznosításában való részvételre.


Hetvenévesen sem késõ egészséges életmódra váltani

2008. február 22.

A bostoni Brigham and Woman's Hospital kutatója szerint a hetvenes éveinkben folytatott életstílusunk komolyan befolyásolja, hogy mekkora eséllyel éljük meg a kilencvenéves kort: ez alapján úgy tûnik, hogy korábbi, akár egészségtelen életvitelünk sem határozza meg végérvényesen, hogy meddig élünk. Egy másik, szintén bostoni munkacsoport pedig arra a következtetésre jutott, hogy akik megérik a százéves kort, azok sem feltétlenül kerülik el a komolyabb betegségeket, de a jobb fizikai kondíciónak köszönhetõen ezek kevésbé viselik meg szervezetüket.


Öngyógyítás

2008. február 20.

- veszélyt rejt magában vagy lehetõséget?

 

Öngyógyítás - Nyugat-Európához képest, Magyarországon ez a fogalom csak évtizedekkel késõbb vált gyakorlattá. Ennek elõmozdítója az utóbbi évek hirtelen fellendülése a vény nélküli gyógyszerek tekintetében.


egyre inkább rákényszerülnek a másodikként említett megoldás választására.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...128129130...152