sub

Információk, érdekességek

Horkol ez a gyerek!

2007. július 25.

Lehet, hogy allergiás? 

 

A gyermekkorban jelentkezõ horkolás hátterében allergiás megbetegedés állhat, hívja fel figyelmünket egy napjainkban végzett ausztrál vizsgálat.


Kire ütött ez a gyerek? 2.rész

2007. július 24.

5. A kellemetlen elvégzését kössük össze a várható kellemessel

 

Az anyának és az apának elõzetesen meg kell állapodnia, milyen szabályokat akarnak betartatni a gyermekükkel, hogy elkerüljék az ellentmondásos nevelés csapdáját. Ha pedig ez megtörtént, mindkét szülõnek magabiztosnak kell lennie a gyermek számára kötelezõ érvényû elõírások tekintetében, adott esetben egyiknek sem szabad elnézõnek lennie ilyen téren. Amikor ugyanis a gyermek gyengeséget érez egyik szülõjénél, azt azonnal kihasználja. Tanácsos nyugodt, határozott hangot használni vele szemben, amikor tudatjuk vele, miben kell vita nélkül engedelmeskednie. Ennek megfogalmazásakor alakítsuk át a "kérlek, hogy tedd meg ezt" jellegû utasításainkat a "ha ezzel végzel, akkor azt majd megteheted" típusúra. Hatásosabb, és egyúttal az a célja, hogy a kellemetlenebb feladat mielõbbi elvégzését egy számára kellemesebb esemény kilátásba helyezésével ösztönözzük.


Kire ütött ez a gyerek? 1. rész

2007. július 24.

Kire ütött ez a gyerek?Úgy a 10-12 éves kor táján, a serdülõkor közeledtével a gyermekek legtöbbje várhatóan a lázadás, az örök elégedetlenség, zúgolódás sajátos életszakaszának küszöbén áll.

 

Nemcsak nekik, hanem nekünk, szülõknek, felnõtteknek is meg kell birkóznunk e nehéz korszak problémáival. Ha átgondoltan, több szempont figyelembevételével közelítünk a feladathoz, biztosan sikerülni fog...


Kis zsarnokok megszelídítése

2007. július 09.

Kis zsarnokok megszelídítéseSzívünknek nagyon is kedves, bár gyakran engesztelhetetlen zsarnokokról van szó: saját gyermekeinkrõl... Szerencsére bõven akadnak könnyen kezelhetõ csemeték is, de nem ritka az olyan, a szülõk idegeit próbára tevõ kis gazfickó, aki más választ, mint "nem!" sohasem adna, szüleitõl viszont kizárólag a helyeslést hajlandó elfogadni.


Két-három éves korban a kisgyerekek rosszul tûrik a kudarcot - ez természetes állapot. Ha azonban ötéves koron túl is fennmarad ez a helyzet, méghozzá a család mindennapi életét zavaró, erõteljes formában, az már jogosan ad okot aggodalomra. Hároméves kor elõtt a gyermek elégedetlenségét dühkitöréssel, erõs izgatottsággal, toporzékolással, sírással tudja csak jelezni. Négyéves kor körül ezek a kitörések szelídülnek, és a kis ember már inkább szavakkal fejezi ki bosszúságát.


A kicsik és a repülés

2007. június 30.

A kicsik és a repülésHa egy távoli országba tervezzük a családi nyaralást, és emiatt repülõgépes utat választunk, kisgyermekünk számára már a repülõtérre való kiérkezés is nyugtalanságot okoz. A megszokottól eltérõ környezet ilyen jellegû hatása pedig még csak fokozódik, amikor beszállunk a gépbe. És mivel messze az úti cél, hosszas egy helyben tartózkodás vár a gyerekre, ami nem kis megpróbáltatást jelent neki. Ezért gondolnunk kell arra, hogy kellõ elõkészületeket tegyünk - életkora figyelembevételével - csemeténk megnyugtatására, szórakoztatására vagy mozgásigényének kielégítésére a fárasztó repülõút alatt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...268269270...279