sub

Információk, érdekességek

A dicséret pszichológiája 1. rész

2007. október 03.

A pozitív vélemény, a dicséret mindenkinek jól esik, akár felnõttnek, akár gyermeknek címezzük... Ha például megerõsítjük csemeténk számára, hogy okos, ügyes, bátor, önbizalmat öntünk belé, ami nagy hasznára válik majd felnõtt korában is. Azzal a feltétellel persze, hogy ez a kedvezõ ítélet akkor hangzik el, amikor azt a gyermek meg is érdemli. De felnõttek esetében is a hatásos, pozitív véleménynyilvánításnak akkor van helye és értelme, ha a hangoztatott, ösztönzést is adó érvek megfelelnek a valóságnak.

Szakkörök, sport, különóra - 2. rész

2007. szeptember 30.

Hogyan válasszunk a lehetõségek közül?

 
Nem szabad elfelejtenünk, nekünk felnõtteknek, szülõknek, hogy az iskolán kívüli tevékenységek a gyermek (tanulásra vagy pihenésre szánt) idejébõl további órákat vesznek el.

 

A zenetanulás például napi gyakorlást igényel, a heti kurzusokon kívül is, vagy szinte mindegyik sporttevékenység idõigényes, ha rendszeresen és komolyan ûzik, a gyakori edzések, meccsek, versenyek miatt. A gyermekkel tehát jó elõre közölni kell, hogy mire számíthat, mennyi idõt igényel egy adott tevékenység, még mielõtt elkötelezné magát egy számára érdekes idõtöltés mellett.


Szakkörök, sport, különóra - 1. rész

2007. szeptember 29.

Hogyan válasszunk a lehetõségek közül? 


Az õszi újrakezdés az iskoláskorú gyermek számára nemcsak a tanuláshoz való visszatérést jelenti, hanem a töprengést is azon, milyen különórát, iskolán kívüli tevékenységet válasszon. Ebben természetesen a szülõ nagy segítségére lehet, akár egy elõzõ döntés átgondolásáról, akár valami új felkutatásáról van szó. De vajon feltétlenül fontos-e beíratnunk különbözõ foglalkozásokra a gyermeket az iskola után? Ha úgy gondoljuk, hogy igen, felmerül a további kérdés: hogyan válasszuk meg azokat e tevékenységeket, melyek illenek alkatához, szükségesek is, ráadásul kedvére valók? Ehhez igyekszünk útmutatást adni.


Hányós kisbabák

2007. szeptember 28.

Ha egy újszülött sugárban hány, joggal ijednek meg a szülõk.


A hányás mögött számos komoly betegség állhat, bár itt is, mint mindig, a jóindulatú kórképek a gyakoribbak. Közéjük tartozik a pylorus stenosis, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. A pylorus a gyomor kimeneti csatornája, a stenosis szûkületet jelent. Így a helyes magyar név gyomorkimeneti szûkület lehet, de ez a kifejezés érthetõ módon nem terjedt el az orvosok között.


Engedjem? Ne engedjem?

2007. szeptember 25.

Lehet, hogy felnõtt a gyermekem!?


"Beleszóljak...? Ne szóljak? Hogyan viszonyuljak szülõként a felnõtté válás útján lévõ gyermekem önállósodási törekvéseihez?"- felmerültek már önben is hasonló kérdések?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...266267268...280