sub

Információk, érdekességek

Mikortól kell elkezdeni a fogmosást?

2011. október 02.

Habár a gyermekek helyes fogápolásra való nevelése a kicsik növekedésével együtt fejlődik, mégis sok családban mindennapos kihívást jelent a fogmosásra való motiválás. Később azonban nagy árat fizethetünk, ha fogorvosi kezelésre lesz szükség az otthoni szájhigiénia hiányosságai miatt.

Éppen ezért nagyon fontos odafigyelni a fogmosásra már az első tejfogak kibújásakor, és egyben megtanítani, motiválni a gyermeket a helyes fogmosásra a számukra legmegfelelőbb fogápolási termékek segítségével. Ha ezek az alapkövetelmények teljesülnek, akkor biztosan megóvjuk gyermekeink fogait és jó esélyük lesz arra, hogy hosszú távon is megőrizzék egészséges fogsorukat, és felnőttkorukban bátran mosolyoghassanak.


A szülők fele újra bevezetné a pálcázást

2011. szeptember 25.

iskolás gyerekTimes Educational Supplement (TES) nevű szervezet felmérése szerint mind a szülők, mind a diákok több hatalmat adnának a tanárok kezébe a kezelhetetlen, rosszul viselkedő diákokkal szemben. A szülők 91, míg a középiskolás diákok 62 százaléka vélekedik így.

A fegyelmező eszközök közül a Nagy-Britanniában komoly hagyományokkal bíró pálcázásra is rákérdeztek a kutatók, és meglepő eredményt kaptak. A szülők 49 százaléka, míg a diákok 19 százaléka szerint a brit osztálytermekbe vissza kellene hozni a pálcázást mint fegyelmező eszközt.


Mellbimbókrémek- és -kenőcsök szoptatós anyukáknak

2011. szeptember 24.

mellA szoptatás ideje alatt, különösen a szoptatás kezdetén, számos problémával szembesülhet az újdonsült anyuka. Többek között a berepedezett, fájdalmas mellbimbó nehezítheti meg a csecsemő szoptatását.

A gyermek születését megelőzően a kismamák különböző listák alapján pakolják össze a kórházi poggyászokat; a kismama táskájából nem hiányozhat a mellbimbókrém vagy -kenőcs sem, mivel erre már az első, kórházi napok alatt is szüksége lesz. A sebes, fájó mell ápolására, kezelésére többféle készítmény vásárolható a gyógyszertárakban, és egyre gyakrabban drogériákban, gyógynövény boltokban is beszerezhetők a célnak megfelelő termékek. A termékek használatával a mellbimbó – esetleg vérzésekhez is vezető - berepedezettsége csökken, a felületi sérülések és az abból eredő gyulladások meggyógyulnak, a fájdalom csökken.


A szoptatás alatti emésztési problémákra szedhető gyógyszerek

2011. szeptember 17.

A gyógyszeres megoldások közül a gyomorból és a bélből fel nem szívódó, az anyatejbe el nem jutó hatóanyagú szerek a választandók. Az orvosi szén vagy más néven aktív szén nagy fajlagos felületének köszönhetően a bélcsatornában lévő méreg-anyagokat, baktériumokat megköti és így hatástalanítja azokat. Bőséges mennyiségű folyadékkal, teával vagy vízzel kell bevenni, és számítani kell a széklet feketés elszíneződésére. Az aktív szén tartós alkalmazása nem javasolt, hiszen számos vitamint, értékes tápanyagot is megköthet a gyomorban és a bélcsatornában jelen lévő aktív szén, amire egy szoptatós anyukának szüksége van. Amennyiben a hasmenéses tünetek 1-2 nap aktív szenes kezelést követően sem javulnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki egyéb gyógyszeres megoldást keres.


13 tanács elsős gyerekek szüleinek

2011. szeptember 10.

gyerekA iskolakezdés még az iskolaérett gyermekeknek is nagy váltás. Mit tehet a szülő azért, hogy gyermek sikerrel vegye az akadályokat?

Nem a szülő, hanem a gyerek jár iskolába

Bevezetőben hadd magyarázzam meg, miért nem az „elsős szülőknek” címeztem ezt a cikket, noha a köznyelv ezzel a formulával szokta jelezni, hogy a szülő is szinte kisiskolás lesz, mikor csemetéje belép az első osztályba. Merthogy most már az ő élete is a házi feladatról, piros és fekete pontokról, szótagolásról és összeolvasásról, késő estébe nyúló gyakorlásról szól. Szerintem ez akkor sem nem jó irány, ha a magyar iskolák zöme erre próbálja rákényszeríteni a szülőket. Ezért választottam ezt a körülményesebb megfogalmazást: ezzel is azt akarom hangsúlyozni, hogy nem a szülő, hanem a gyerek jár iskolába. És most nézzük a tanácsokat, amelyek sok-sok gyerek és szülő tanulással kapcsolatos sikereit és nehézségeit látva fogalmazódtak meg bennem.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...240241242...279