sub

Információk, érdekességek

Zamatos barackos

2006. július 20.

A barack Ázsiából származik, s vad fajtája napjainkban is fellelhető a mai Kína északi részén. Európába a görögök, majd a rómaiak hozták be. A sárgabarack hihetetlenül gazdag A-vitaminban, béta-karotinban, de van benne még kálium, kalcium, foszfor, továbbá C-vitamin, valamint kén is.

 

Ma már nálunk is több fajtája ismeretes, s nemcsak nyáron szerves része táplálékunknak, hanem télen is, mert a sárgabarack a jól tartósítható gyümölcsök közé tartozik.

 

Akár a szerencsések közé tartozunk (már amennyiben a kertünkben álldogál egy-két aranyló barackfa), akár nem: itt az ideje a lekvárfőzésnek!


Az édesszájúak a gyümölcsöt szeretik

2006. július 17.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatásai szerint azok, akik szeretik az édességeket, jobban szeretik a gyümölcsöket, mint a sós süteményeket, chipseket kedvelők. Az összefüggés megfordítva is igaz: a gyümölcskedvelők több édességet esznek, mint azok, akik a zöldségeket részesítik előnyben.

 

A kutatócsoport vizsgálataival azt a közhiedelmet akarta alátámasztani, hogy létezik az 'édesszájúság', azaz vannak olyan emberek, akik jobban szeretik az édes ízeket, mint mások.


Hogyan kávézzunk egészségesen?

2006. július 13.

A kávéfogyasztás egészségügyi veszélyeinek egy újabb aspektusáról számoltak be amerikai kutatók. A vizsgálatok kimutatták, hogy a koffein alacsony fogyasztás mellett ugyan élénkít, nagyobb adagban viszont árt az epének, májnak, vesének, gátolja a szellemi tevékenységet és altató hatása van.

 

A kávémagban - 0,6-2,5 százalékban - található koffein értékes gyógyszeralapanyag is, de orvosi tapasztalatok szerint jótékony haszna ritkábban érvényesül, hiszen kevesen állnak meg napi egy csészényi kávénál - olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében.


Édes üdítők - felesleges kilók

2006. július 12.

Az elmúlt két évtizedben a gyermekek között megduplázódott, míg a serdülők között megháromszorozódott a túlsúlyosak száma. Két évvel ezelőtt végzett kiterjedt amerikai felmérés szerint a 12-19 éves serdülők között 15,9 százalék volt a kövérek aránya. Azaz minden hatodik serdülő elhízott, annak minden veszélyes következményével.
Jól tudjuk, hogy a kövér gyerekekből kövér felnőttek lesznek, akik között gyakrabban fordulnak elő szív- és érrendszeri, mozgásszervi, anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség), máj- és vesekárosodás stb. És akkor még nem szóltam az elhízással járó lelki problémákról (gondoljunk csak azokra, akik egy életen át intenzíven fogyókúráznak, miközben egyre nő a testsúlyuk).

Édes élet

2006. július 10.

Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám (finomított cukor és cukorpótló), s az aszpartámtartalmú üdítőital egészségre gyakorolt hatása.

 

Számtalan korábbi állítás szerint ugyanis daganatos betegségeket okozhat. Ennek tisztázásán évekig dolgoztak a kutatók.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...271272273...280