sub

Információk, érdekességek

Átfogó támadás a sófogyasztás korlátozására

2006. október 07.

Levendula Patika-  Hírek képA világ 48 országában 194 egészségügyi szakember összefogása révén megalakult egy új világszervezet, a WASH (World Action on Salt and Health). A szervezet célja a sófogyasztás lecsökkentése a WHO által ajánlott szintre, napi 5g-ra.

 

A magas vérnyomás a legnagyobb önálló rizikófaktor a szív-érrendszeri betegségek kialakulására, mely felelõssé tehetõ az agyvérzések 62%-ának és a szívbetegségek 49%-ának a létrejöttéért. Az agyvérzések és szívkoszorúér-betegségek világszerte több mint 12,7 millió életet követelnek évente - többet, mint bármely más halálok. Becslések szerint a napi sófogyasztás 6g-mal történõ csökkentése 24% csökkenést jelentene az agyvérzések és 18%-ot a koszorúér-elégtelenség miatti halálozásban világszerte.


A nap nyitánya

2006. október 04.

A GfK Hungária Piackutató Intézet ékezési szokásokról készített felmérése szerint a müzlik és a gabonapelyhek 1997 óta egyre kedveltebbé váltak a magyarok körében. Az egészséges táplálkozásban nélkülözhetetlen, rostanyagokban gazdag termékek különösen a nõk, a fiatalok és a felsõfokú végzettségûek körében hódítanak. Míg a férfiak között 20 százalék alatt van a müzlit vagy gabonapelyhet hetente legalább egyszer fogyasztók aránya, addig a nõknél ez csaknem 30 százalék. A legfiatalabbak (15–19 évesek) közül tízbõl egy naponta, vagy majdnem mindennap fogyaszt ilyen terméket. A felsõfokú végzettségûek körében is csaknem ekkora a müzlik rajongóinak aránya.

Elhízás és depresszió - van kapcsolat

2006. szeptember 25.

A seattle-i Egészségtudományi Központ kutatási eredményei szerint kapcsolat figyelhetõ meg az elhízás és a depresszió között. A megfigyelés jelentõségét az adja, hogy mind a két jelenség népbetegségnek tekinthetõ.


A mintegy 9000 résztvevõvel végzett felmérés eredményei szerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek körében a depresszió átlagosan 25 százalékkal gyakrabban fordul elõ, mint a normál testsúlyúaknál, és különösen igaz ez az amerikai fehér populációra, ahol 44 százalék az arány.


Só-problematika: se túl sokat, se túl keveset

2006. szeptember 24.

Nem szabad túlságosan könnyelmûen bánnunk a sóval: a túlzott sóbevitel komoly egészségügyi problémákat okozhat. De azért az se jó, ha túl keveset fogyasztunk.


Az asztali sóban található szódium komoly veszélyt jelenthet az egészségre nézve, ha túlságosan sokat fogyasztunk belõle. Márpedig nem különösebben nehéz túlzásokba esni, hiszen négy kis bacon csíkocska már fedezi a napi sószükségletet.


Hízásgátló moszat Japánból

2006. szeptember 17.

Japán kutatók olyan barna moszatot találtak, melynek egyik összetevõje megakadályozza a hízást, és a jelek szerint a diabétesz ellen is hatékony lehet.


Egy állatokkal végzett vizsgálat azt sugallja, hogy egy barna moszat - az úgynevezett wakame, melyet fõleg ázsiai levesek és saláták ízesítésére használnak - egy olyan összetevõt tartalmaz, mely elõsegíti a fogyást. Az úgynevezett fukoxantinnak ráadásul diabétesz ellenes hatásai is vannak. Az összetevõt számos barna moszaftajban megtalálták, ám a zöld és vörös moszatban nem.


Egy amerikai egészségügyi konferencián, Dr. Kazuo Miyashita, a Hokkaido Egyetem kutatója jelentette be, hogy patkányok zsírszövetében és elhízott egereknél jelentõs zsírcsökkenést értek el a fukoxantin ehetõ változatával.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...270271272...283