


Információk, érdekességek
Élet a rizsen túl
2023. november 25.
A magyar ember körete általában kimerül a fehér rizsben és a krumpliban. Ezek azonban nem a legegészségesebb táplálékaink, ráadásul inzulinrezisztenciásoknak és cukorbetegeknek nem is ajánlják. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa megosztotta, milyen más köreteket készíthet helyettük.
Bulgur
A bulgur neve sokak számára nem cseng ismerősen, pedig az egyik legegészségesebb alternatívája a hagyományos köreteknek. A tört búzából készült étel a török és az arab konyha meghatározó alapanyaga, búzatöretnek vagy török rizsnek is nevezik hazánkban. Boltok polcain megtalálható rizsszemnyi méretű és egészen apró szemű változata is, melyből néhány perc alatt ízletes köret varázsolható. Alacsony a zsír-és kalóriatartalma, viszont vitaminokban (B, E), ásványi anyagokban (kálium, magnézium, vas, folsav) és rostban bővelkedik, ami miatt a fogyókúrázók és a cukorbetegek, inzulinrezisztenseken kívül a kismamáknak is ajánlott.
A zabliszt jótékony hatásai
2023. november 20.
Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.
A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassan szívódik fel. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. Igazi különlegessége azonban béta-glükán tartalmában rejlik. A vízben oldódó élelmi rost elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű – napi 3 gramm béta-glükán – fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A zabliszt fogyasztása mindenki számára ajánlható, érdemes a főzés során kísérleteznünk vele. A tapasztalatok alapján, sütések alkalmával a hagyományos búzaliszthez teljesen hasonlóan viselkedik, jól használható piskóta készítésére is. A teljes kiőrlésű lisztekhez képest rosttartalma alacsonyabb, ezért érdemes zabkorpával kiegészíteni az ételeket, mint ahogyan az alábbi, reform meggyes piskóta esetében is.
Gabonatejek házilag: így tudod elkészíteni
2023. november 12.
Készítsünk odahaza rizstejet, mandulatejet, szójatejet vagy szójatejfölt! A laktózmentes és vegán konyha alapjául szolgáló és igen egészséges gabonatejeket nem ördöngősség előállítani.
Rizstej
1 kg barnarizst kb. 2,5-szeres vízzel felteszünk főni. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről, és új vizet öntünk a rizsre, majd továbbfőzzük. Mindezt addig ismételjük, míg a rizs „ad tejet”. Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1,5-2 liter rizstej nyerhető így. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet. A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz!
Mandulatej
25 dkg mandula kell hozzá. A mandulát meghántoljuk (felforralt vízbe dobva a szemeket ez rövid áztatás után könnyen elvégezhető), majd ledaráljuk, és 1 liter forró vízzel leöntjük (55 °C-ra elég felmelegíteni a vizet). Egy óra állás után átnyomkodjuk, ízlés szerint mézzel, vaníliával ízesíthetjük. Gyermektápszernek is kitűnő!
Szójatej
2,5 dl szójabab és 12 dl víz kell hozzá. A nyers szójababot egy éjszakán át áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, és a babot 12 dl tiszta vízzel turmixgépben pépesítjük. A kapott híg masszát állandó keverés mellett 20-25 percig forraljuk, közben vigyázzunk, mert könnyen kifut. A felfőzött masszát sűrű szitán átszűrjük. A szitán maradó masszából szójatejfölt készíthetünk, ha azt egy kevés szójatejjel összeturmixoljuk, majd további turmixolás közben 1dl hidegen sajtolt olajat és némi citromlevet adunk hozzá.
Tipp: Készíthetünk vaníliás szójatejet is, ha a kész tejbe vaníliarúd kikapart belsejét és egy pici mézet keverünk. Azonban mindig csak annyi szójatejet ízesítsünk, amennyit azonnal elfogyasztunk! (A natúr szójatej hűtőben 3-4 napig is eltartható.)
Megjegyzés: Áztatás közben a vizet lehet cserélni, és a szójabab héját minél jobban eltávolítjuk, annál fehérebb lesz a tej.
A diétás konyha 8 titka
2023. november 11.
Ha valakit diétára "ítélnek", az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie. Rosszul sejti. Milyen a finom diéta?
Diétán innen, konyhán túl
A diétás tanácsadás során részletes tájékoztatást kaphatunk nem csak a helyes nyersanyag válogatásról, de a javasolt konyhatechnológiáról is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a dietetikushoz fordulók nem mindig vannak tisztában azzal, amit hallanak. Az egyszerű rántás, sütés, főzés ismerős, de ha azt halljuk például, hogy diétás rántás, dúsítás, talán nem mindig tudjuk, pontosan hogyan is kezdjünk neki a megvalósításnak.
1. A diétára ítélve
Ha valakit diétára „ítélnek”, az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie, míg mások jóízűen falatoznak körülötte.
Ha valaki nem kap megfelelő tanácsot, vagy nem mer kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, esetleg panaszoktól félve túlságosan megszorítja a diétáját, valóban járhat így.
Legyünk hát nyitottak, kreatívak és hogy a főzés ne csak a rántásból és olajban sütésből álljon, ismerkedjünk meg a következőkben a diétás ételkészítési műveletekkel.
2. Diétás ételkészítési műveletek
A diétás konyhatechológiában az ételek biológia és élvezeti értékének megtartása ép olyan fontos, mint az egészséges emberek esetében. Sőt mivel számos betegség társul étvágytalansággal, ezért még jobban oda kell figyelni, hogy mi kerül a beteg tányérjára.
Olyan ételkészítési eljárásokat kell ezért alkalmaznunk ami megőrzi a tápanyagtartalmat, az ízeket, illatokat, zamatanyagokat és egyben könnyen emészthető.
3. Főzés, párolás, gőzölés
A főzés hatására az élelmianyagok rostjai felpuhulnak, az étel könnyebben emészthető lesz.
A párolás kevés zsiradékban és/vagy folyadékban történik, fedő alatt. A főzés és a sütés tulajdonságait egyesíti. A visszacsapódó párával a kioldódó tápanyagok, ízanyagok nem „vesznek” el.
A párolás különleges változata amikor zöldségekkel párolunk. Ennek előnye, hogy a kevésbé ízletes élelmianyagoknak kellemes ízt adnak a pároláshoz felhasznált aromás zöldségek, pl. gomba, zeller, sárgarépa. A zöldséges pároláskor nem vizet használunk, hanem csontlevet vagy zöldséglevet. A gőzölés során a víz párája átjárja a gőzölendő anyag rostjait így puhítva azokat, miközben kicsi a vitamin és ásványi anyag veszteség.
Fogyókúra idősebb korban
2023. november 11.
Javítsunk étkezési szokásainkon, figyeljünk szervezetünk reakcióira, és próbáljunk többet mozogni!
Amikor a családdal együtt étkezünk, és például testesebb férjünk vagy mindig éhes kamasz gyerekünk van, akik sokkal többet esznek az átlagosnál, mi is hajlamosak vagyunk nagyobb adagokat rakni a tányérunkra, noha energiaszükségletünk jóval alatta marad az övékének. Ilyen esetekben a másik „veszély”, hogy gyakran főzünk a családnak nehéz ételeket. Az eredmény pedig az, hogy ők nem híznak, de mi igen!
• Hallgassunk testünk szavára, és ne „sodródjunk” a többiekkel, hanem csökkentsük az adagunkat étvágyunk és energiaszükségletünk szerint.
• Ne fogyasszunk túl sok desszertet! Ha már jóllaktunk, az összes hizlaló ételt hagyjuk a többi családtagra, mi pedig fejezzük be az étkezést inkább salátával, sajttal.
• Nemcsak a családi étkezésekre érvényes ez az elv, hanem a munkahelyi étkezdében vagy étteremben, társaságban fogyasztott ebédekre, vacsorákra is.
Figyeljünk oda, mit, mikor, hogyan eszünk!
Étkezés után gyakran kényelmetlen teltgyomor- vagy nehézgyomor-érzést tapasztalunk? Sokszor csak azért ülünk asztalhoz, mert itt az ideje, és nem is vagyunk igazán éhesek? Ha így van, ezentúl figyeljük meg jobban testünk jelzéseit, ez segít a frusztráció nélküli, kiegyensúlyozott táplálkozásban. Egyéb rossz szokásainkon is változtatnunk kell: például ne együnk tévénézés közben, mert elvonja a figyelmünket az evésről, és felmérések szerint 20%-kal növeli „alattomosan” az elfogyasztott étel mennyiségét. Tanácsos minden figyelmünket az étkezésre fordítanunk.
További jó tanács: ízlelgessük az ételt apró falatonként, elegendő időt hagyva a rágásra, egészen addig, amíg szinte pépessé válik. Az alapos rágásnak számos előnye van, például jobb lesz tőle az emésztés, tovább élvezzük az ízeket, és lassítjuk az evés ritmusát. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy kevesebbet együnk addig a pillanatig, amikor agyunk közvetíti számunkra a telítettség érzését egy ingerületátvivő anyagon keresztül, kb. 20 perccel azután, hogy az első falatok a gyomorba jutnak. Ez az egyik egyszerű módja az elfogyasztott ételadagok csökkentésének, a fogyás elősegítésének.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a rágással még több energiát hasznosítunk, és fokozzuk a zsíranyagcserét is.
Egészséges összetevőkből álló, kiegyensúlyozott étrendet kövessünk!
Egyszerű menüket állítsunk össze, amelyekben legyen sok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldség (egy étkezés felét tegye ki a friss vagy a fagyasztott zöldség), állati protein (sovány fehér húsok, halak), friss gyümölcs, módjával natúr tejtermék, keményítőtartalmú élelmiszer.
A cukormentes édességek vagy a nehéz ételek (pl. szószos húsok, pörköltek, sültek) nem kifejezetten tiltottak, de fogyasztásuk legyen alkalomszerű. Az ételeket fűszerezzük ízlésünk szerint, és a főzéshez „jó olajokat” (pl. repce, olíva) használjunk. Uzsonnára fogyasszunk bőven olajos magvakat (pl. lenmag, mustármag, quinoa, tökmag), dióféléket (pl. mandula, dió, kesudió, törökmogyoró), mert ezek támogatják a zsírégetést és javítják a változókorban gyakran előforduló rossz hangulatot. Próbáljunk ki főzéskor eddig nem ismert, változatos összetételű recepteket!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...262728...297