


Információk, érdekességek
A gondolás dala - Mozzarellás tönkölypalacsinta
2023. december 13.
Ha megkóstolod, szinte hallod a velencei gondolások andalító énekét. Ahogy a szerelmes szív olvad a dalnak hallatán, úgy olvad a mozzarella a forró palacsinta-gondolában... Igen finom, egészséges és könnyű étel.
Hozzávalók:
teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
tej
tojás
só
A töltelékhez:
mozzarella
paradicsom
friss bazsalikom
extra szűz olívaolaj
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
A lisztből, tejből, tojásból, kevés víz hozzáadásával készítsük el a palacsintatésztát, pihentessük egy órát, majd süssük meg a palacsintákat.
A tészta pihentetése közben készítsük el a tölteléket: a mozzarellát vágjuk fel 1x1 centis kockákra. A paradicsomot is ugyanekkora darabokra szeljük. A felkockázott sajttal keverjük össze a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, majd szórjuk meg gazdagon a felaprított friss bazsalikommal.
Ezt a tölteléket tegyük a forró palacsintákba, úgy, hogy a mozzarella kicsit megolvadjon.
Chilivel a hideg ellen, avagy csípős melegítő menü
2023. december 12.
Itt az ideje a csípős fogásoknak, amik felmelegítik a testet! A chilit használhatod szárított és friss változatban is, a nagyobb üzletek zöldséges részlegein megtalálod!
Leves: Csípős zöldségleves
Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 kaliforniai paprika, 1 konzerv zöldborsó, 1 petrezselyemgyökér, egy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint őrölt chili, bio ételízesítő (sómentes) és só
A zöldségeket megmossuk, a répát és a petrezselyemgyökeret vékony csíkokra, a kaliforniai paprikát kockákra vágom. Kevés olívaolajat teszek egy lábasba, beleszórom a zöldségeket és pár percig párolom. Ezután hozzáöntöm a zöldborsót, felöntöm vízzel, ízesítem a fűszerekkel és beleszórom az apróra vágott petrezselyemzöldet. Felforralom, és már kész is!
Főétel: Natúr csirkemell chilis kukoricával
Hozzávalók: 8 szelet csirkemellfilé, 1 konzerv kukorica, 10 dkg vaj, 1 dl tejszín, 10 dkg krémsajt, ízlés szerint chili, só, bors
A csirkemelleket kicsit kiverjük, sóval és borssal ízesítjük. A vajból elveszem a harmadát és egy serpenyőbe teszem. Felolvasztom, rászórom a lecsepegtetett kukoricát. Kicsit átforgatom vele, beleöntöm a tejszínt, a krémsajtot és a chilit. Ízlés szerint lehet sózni és borsozni. Amíg összerottyan, addig a többi vajat egy teflonserpenyőben felolvasztom, és azon megsütöm a csirkemelleket mindkét oldalukon.
Rizzsel és a kukoricás mártással tálalom.
Desszertként pedig készíts forró csokoládét egy csipet őrölt chilivel! A hatás nem marad el!
Egészségünk záloga: Agni, az emésztés tüze
2023. december 10.
Az Ájurvéda, India 5000 éves gyógyászati hagyománya nagy fontosságot tulajdonít a megfelelő emésztésnek az egészségmegőrzésben. A szervezetnek folyamatosan szüksége van táplálékra, amely elsődlegesen étel és levegő formájában jut a szervezetbe. A szervezet feladata e tápanyagok átalakítása és beépítése, valamint az anyagcseretermékek kiválasztása. Ha ez sikeresen megtörténik, akkor a szervezet egészséges marad, míg ha nem, akkor betegségek kialakulása várható.
Az elsődleges emésztés folyamata
Az Ájurvéda tanítása szerint a gyomorban ég az emésztés tüze (dzsátáragni), amelynek feladata az elfogyasztott táplálék szétbontása alkotóelemeire. Ehhez a táplálék mellett levegőre is szükség van, és így egy lassú biológiai égés zajlik le, amely hővel és tápanyaggal látja el a testet. A táplálék a tápcsatornában megtett útja során mindhárom dósa hatása alá kerül.
A kapha dósa már a szájban és a nyelőcsőben, valamint a gyomorban megkezdi az étel lebontását. Az ételek a nyállal keverednek, és a megrágott falat a gyomorba kerül. A cukrok bontása már a szájüregben megkezdődik. A kapha dósa fő feladata az anabolizmus (beépítés), így érthető, hogy az édességektől könnyebben meghízunk. A gyomorba érve az ételek a savas váladékokkal keverednek, mintegy megfőnek. Ez már a pitta-dósa hatása, melynek fő feladata a metabolizmus (átalakítás). A vékonybélbe kerülve az epével keverednek a tápanyagok, miközben a máj már a tápanyagokkal gazdagított vért szállítja az erekbe. A vastagbélbe érve a tápanyagok emésztése nagyjából véget ér, és a székletképzés, a víz visszaszívása történik. Ebben a váta dósáé a fő szerep, amely a katabolizmus (kiválasztás) folyamatát irányítja. A maradéktalanul megemésztett táplálék végtermékei (a malák) a széklet, vizelet és izzadság formájában választódnak ki.
Az okos fogyókúra 5 aranyszabálya
2023. november 27.
Tavasszal pánikszerűen törhet ránk a felismerés, hogy nyakunkon a bikiniszezon, amire még nem állunk készen. Van azonban egy jó hírünk: még nem késő elkezdeni a fogyókúrát, hogy bombaformába hozzuk magunkat! Ehhez ad most segítséget a hévízi NaturMed Hotel Carbona négy szakértője, akik orvosi, gyógytornász, dietetikus és kozmetikai tudásukkal segítenek az okos fogyókúrázásban.
1. Tűzzük ki a célt, vállaljuk a nehézségeket!
Első lépésként a legfontosabb, hogy döntsünk fejben: legyen meg bennünk a komoly szándék a fogyásra, és vállaljuk az esetleges kellemetlenségeket is. Már az elejétől tisztáznunk kell magunkban, hogy ez egy lemondásokkal és áldozatokkal járó folyamat. Fogjunk egy papírt, tollat, vagy jegyzeteljünk a telefonunkba, és írjuk fel a kitűzött célokat, írjunk motiváló üzeneteket a „jövőbeli”, fogyókúrázó önmagunknak a nehéz időszakokra! A célt soha ne felejtsük el, a nehézségeken csak így tudunk majd felülkerekedni.
2. Mérjük fel az egészségi állapotunkat!
Amennyiben már megvan bennünk a kellő eltökéltség, a következő lépés az állapotfelmérés. Dr. Somogyi Katalin, a Carbona orvosa szerint fogyókúra előtt fontos, hogy tisztában legyünk az egészségi állapotunkkal. Tisztáznunk kell a túlsúly okát, amelynek a kalóriatöbblet mellett számos más orvosi vonatkozása is lehet. Az orvosi vizsgálat az életmódváltó anamnézis felvételével kezdődik. Ennek során orvosunk információt kap az ismert betegségeinkről, családi anamnézisünkről, az esetleges rizikótényezőkről, szokásainkról. Ezt követi a fizikális vizsgálat, melyet EKG vizsgálattal egészítenek ki. A vizsgálat során orvosunkkal egyeztethetjük a célokat és a megvalósításhoz vezető utat is.
3. Alakítsuk ki az étrendünket szakember segítségével!
A megfelelő étrend összeállítása kulcskérdés. Fontos, hogy tartsuk be a tápanyagok helyes arányát: ideális táplálkozás esetén a bevitt kalória mennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia megfelelő arányban. Ne hagyatkozzunk a megérzéseinkre! Horváthné Fejes Lívia, a Carbona dietetikusa szerint a megfelelő étrend kialakításához mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Egy konzultáció alkalmával a szakember javaslatot ad a változtatásokra, azok sorrendjére, mikéntjére, lehetőség szerint az egyén életritmusához és egészségi állapotához igazítva.
Tanácsot kapunk azzal kapcsolatban is, hogy szükség esetén a fogyókúrás étrendet milyen vitaminnal, ásványi anyaggal egészítsük ki. Ha már beszéltünk dietetikussal, az általa meghatározott irányok alapján nyugodtan próbáljunk ki minél több alapanyagot, tippet, trükköt, amiket a különböző diéták ajánlanak. Vegyítsük őket, alakítsunk ki egy saját, személyre szabott módszert.
Ne erőltessünk olyat, ami nem megy, mert úgysem fog eredményre vezetni. Ha van olyan alapanyag, amit nem szeretünk, próbáljuk ki másképp elkészítve, vagy cseréljük le másik alapanyagra. Ha például a kölest kipróbáltuk már köretnek, levesbetétnek, tölteléknek, „rizottónak”, rakott ételbe, kásaként vagy felfújtnak elkészítve, esetleg liszt formájában, és egyik sem vált be, akkor érdemes másik alapanyagot kipróbálni – például a gerslit.
A fánk története (recepttel)
2023. november 26.
Úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfennénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek.
Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni.
Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.
– Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...252627...297