sub

Információk, érdekességek

Fogyjunk egy kicsit

2007. szeptember 07.

A fogyókúra nem csak esztétikai kérdés. A leadott felesleggel nem csak önérzetünk erõsödik, de a hasi területen felhalmozódott zsír elégetésével egyben a súlyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkentjük.


Az elhízás növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát


Az elhízás két formája, az alma és a körte típus is más-más kockázati tényezõket hordoz magában. A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban közölt kutatás eredményei alapján a hasi területen lerakódott zsírpárnák, az "úszógumi" elõsegíti az artériák falán megjelenõ plakkok kialakulását, s így jelentõsen növeli a szívbetegségek kockázatát.


Ami egyikünk asztaláról sem hiányozhat: a kenyér

2007. szeptember 06.

KenyérA kenyér az emberiség egyik fõ tápláléka, amely Magyarországon is alapélelmiszernek számít. Ma már a nagy választéknak köszönhetõen szinte mindenki megtalálja az ízlésének legmegfelelõbb fajtát.

 

Az idõsebb generáció tagjainak emlékezetében még biztosan él az otthon sütött kenyér semmihez sem hasonlítható zamata...


Táplálkozás­tudomány

2007. szeptember 05.

Manapság egyre gyakrabban kerül szóba a fogyókúra, az egészséges táplálkozás, és a táplálkozással, életmóddal összefüggõ betegségekrõl (cukorbetegség, magas vérnyomás stb.) is mind többször esik szó a médiumokban. Ma már a táplálkozással összefüggõ témákban, hazánkban is kérik a dietetikus szakember állásfoglalását. A szerkesztõk, újságírók, riporterek természetesen igyekeznek az aktualitásokat minél több oldalról körüljárni, hisz céljuk a korrekt, sokoldalú informálás.

Óvatosan grillezzünk!

2007. szeptember 02.

Óvatosan grillezzünk!A nyár a strand, a napozás idõszaka. Ebben az évszakban, amikor csak tehetjük szívesen tartózkodunk a szabadban, s egy kellemes vacsora is jobban esik a hûvös teraszon. Nem árt azonban ügyelnünk, a kerti grillen elkészített finomság ugyanis veszélyes is lehet.


Növekvõ mellrák-kockázat


Az Epidemiology folyóiratban közölt kutatási eredmények alapján a grillezett ételek fogyasztása növeli a mellrák kockázatát. A betegség kialakulásának veszélye fokozottan jelentkezik a menopauza idõszakán (azaz a mestruáció elmaradása a változás kora utáni idõszakon) már átesett hölgyek körében.


Egészséges táplálkozás

2007. augusztus 24.

HalolajA halak húsa laza szövetszerkezetû, könnyen emészthetõ, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvezõ energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma révén - megfelelõ konyhatechnológia alkalmazása mellett - a testtömeg-csökkentõ étrendekbe is jól beilleszthetõ. Zsírértéke alapján megkülönböztetünk zsírosabb (pl. ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering) és szárazabb húsú (pl. fehér busa, amur, süllõ, tõkehal, heck) halféleségeket. Szempont lehet a nyersanyagválasztásnál, hogy a halhús összetételét alapvetõen befolyásolja a hal kora, és a táplálkozása is. Egy négyéves hal zsírtartalma például akár négyszerese is lehet az ivadékkori értékhez képest.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...261262263...285