sub

Információk, érdekességek

Az a tökéletes tojás - amelyben minden benne van

2007. november 09.

TojásNem véletlen, hogy egyes vallások a tojást tartják a tökéletesség szimbólumának. A tejen kívül ugyanis ez a másik olyan élelmiszerünk, amelyben minden tápanyag megtalálható, amely egy élõlény kifejlõdéséhez szükséges.


Változatos konyhai alapanyag


A tojás táplálkozástani jelentõségét teljes értéki fehérje-, valamint vitamintartalma, továbbá könnyi emészthetõsége, jó szállíthatósága és viszonylag egyszeri tárolhatósága biztosítja. Értékes tulajdonsága, hogy mind a vendéglátóiparban, mind pedig a háztartásokban változatos ételek készíthetõk belõle, de jól felhasználható kevésbé értékes élelmiszerek tápértékének növelésére is. A tojás ugyanis fellazítja, könnyebben emészthetõvé teszi az élelmiszereket. Kiváló emulgeáló hatását a cukrászat és a likõripar is kihasználja.


Diétával védekezhetünk a koleszterin káros hatásaitól

2007. október 25.

Az elmúlt években a sajtóban és a médiumokban is sok szó esett a koleszterin káros hatásáról. Közismert, hogy az emelkedett koleszterinszint jelentõsen fokozza az érelmeszesedés, és ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek - az infarktus, alsó végtagi érszûkület, és a szélütés - kockázatát.


Miben van sok koleszterin?


Bár a koleszterinszint az öröklött hajlamtól, a koleszterin felszívódásától, lebontásától is függ, sõt maga a máj is képes koleszterint elõállítani, a gyakorlatban mégis minden magas koleszterinszintû embernek kerülnie kell a sok koleszterint tartalmazó ételek fogyasztását. Ilyenek a velõ, a belsõségek, a vaj, a tojás sárgája, a szárnyasok bõre. Ezek kihagyását a "határértéken" állók számára is ajánlom.


Mire jó az egri bikavér?

2007. október 12.

A borokat csaknem olyan régóta alkalmazzák gyógyszerként, amióta a szõlõt ismerik. Az antik Görögország orvosainak természettudományos gondolkodása felismerte a bor terápiás hatását. Hippokratész a bort sebek kezelésére használta, emellett nyugtató, altató, lázcsillapító, erõsítõ gyógyszerként alkalmazta, sõt elõírta emésztõrendszeri zavarok esetén, fájdalomcsillapításra, valamint szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására.


A Biblia több százszor hivatkozik a borra. A középkorban a bor népitalnak számított. Mindenesetre az ókorban és a középkorban Paracelsus mondását érvényesnek tartották: a hatás a dózistól függ. A XIX. század végére a bor baktériumellenes hatása tudományos bizonyítást nyert. Napjaink felfogása szerint a bor mértékletes fogyasztása kedvezõen hat:


Tévhitek a mesterséges édesítõszerekrõl

2007. október 04.

Mi az igazság az aszpartám tekintetében? 


Naponta találkozhatunk az E-számokként emlegetett adalékanyagokkal, és néha nehezen igazodunk el azon, hogy melyik mire jó. Így van ez a mesterséges édesítõszerekkel kapcsolatban is...


Ellenõrzött elõállítás


Az adalékanyagokat szigorúan ellenõrzött körülmények között lehet csak elõállítani és felhasználni. Kutatók határozták meg azt, hogy egy-egy adott anyagnak mennyi a maximálisan felhasználható mennyisége, éppen azért, hogy ne jusson belõle senkinek a szervezetébe a napi elfogadható szintnél több azáltal, hogy többféle termékben is elfogyasztotta aznap.


Éhség - lehet vele élni barátságban is

2007. szeptember 23.

Az éhség a legjobb barát. Mégis, a krónikus diétázók a legnagyobb ellenségüknek tartják. Senki sem szereti, ha éhes. Rémületet okoz, ha éhség esetén nincs étel a közelben. Ugyanakkor az emberek többsége nem akar hízni. Az is igaz viszont, hogy mindahányszor egy falatot a szájába vesz valaki, és közben fizikailag nem éhes, az a csípõn, combon, hason és más, nemkívánatos helyen hízást eredményez. Meg kell tanulni tehát hallgatni az éhség szavára, és tiszteletben tartani a jelzéseit - ez az elsõ lépés azon az úton, melynek a végén ön barátságban lesz a testével.


Az éhség nem más, mint hogy a test jelzi: "üzemanyagra" van szüksége. Tudatja az emberrel, mikor kell ennie vagy innia. Olykor csak "el kell állni az útból", hogy a test ügyelhessen magára. Mégis, ez az "útból való elállás" okozza a nehézséget a legtöbb diétázónak, mert ennél a pontnál elakadnak. A legfontosabb, hogy csak az éhségérzet megszûnéséig szabad enni, utána azonnal meg kell állni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...251252253...277