sub

Információk, érdekességek

A tojás nem koleszterinbomba

2006. március 05.

A 70-es évektől folyó kutatások alatt kiderült, hogy nincs különbség a heti egy tojást fogyasztók és a napi több tojást fogyasztók kardiovaszkuláris megbetegedéseinek rizikója tekintetében. A populáció 70%-ának nem változik a koleszterinszintje nagy mennyiségű koleszterin (tojás) elfogyasztásakor sem. 
Az NCEP (National Cholesterol Education Program) 1970-ben évtizedekre megbélyegezte a tojást mint sok koleszterint tartalmazó élelmiszert. Szerencsére azóta már megváltozott a tudomány, és ezzel a közvélemény megítélése is a tojásról, mint az egyik funkcionális élelmiszerről. Funkcionális élelmiszereknek nevezzük az olyan élelmiszereket, amelyek az egyszerű tápláláson túlmenően valamely specifikus, döntően egészségvédő funkcióval is rendelkeznek. Alkalmasak az emberi szervezet meghatározott fizikai funkcióinak befolyásolására, különböző betegségek kockázatának csökkentésére.

se hús, se hal...

2006. február 27.

Vegának lenni kicsit már divat is, bár tömegmozgalom - legalábbis Magyarországon, a disznótorosok hazájában - sosem lesz belőle. 
 

Azt azonban nem mindenki tudja, a vegetarianizmusnak sokféle típusa van - a szemi-vegák például halat ehetnek, mivel az nem meleg vérű állat. De a vega szemlélet alapja mégiscsak az a gondolat, hogy állatot ölni bűn, és az ember alapvetően nem ragadozó fajta. Nézzük, hányféle-képpen lehetsz tehát vegetáriánus!


Ehetõ Virágok Fesztiválja, Kecel

2006. február 02.

A keceli gasztronómiai találkozó programjait úgy válogatták össze, hogy aki itt sem talán számára érdekeset, az jobb, ha eleve elkerüli az efféle rendezvényeket. Már maga a - '90-es évek közepén kitalált - Ehetõ Virágok Fesztiválja is tulajdonképpen két témát ölel fel, hiszen itt virág vagy dísz lesz minden ehetõbõl, s étel lesz (majdnem) minden virágból. Az utóbbival egy õsi konyhai hagyományt elevenítenek fel, kicsit megtisztítva, modernizálva.

Zöld tea

2005. december 31.

5000 évvel ezelõtt a kínai császár egy teabokor alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében. Amikor a bokorról a csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalhatta, hogy a keletkezett ital így sokkal kellemesebb. Hamarosan termeszteni kezdték és elindulhatott hódító útján a tea.


Sütve-fõve veszélytelen a szárnyashús

2005. október 11.

A kellõen hõkezelt, jól megsütött, megfõzött szárnyashús semmilyen veszélyt nem jelenthet a fogyasztónak.
Ezt dr. Lövey László, a Somogy Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzési Állomás fõállatorvosa nyilatkozta a Weborvosnak annak kapcsán, hogy sokan, fõképpen kisgyermekes anyukák jelezték a szárnyashús-fogyasztással szembeni aggályaikat, félelmeiket. Arra szeretnének választ kapni, hogy a hazánkban kereskedelmi forgalomba került vágott szárnyasok - csirkék, kacsák, pulykák stb - terjeszthetik-e a rettegett, madárinfluenza-vírust.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234235...236