

 
		Információk, érdekességek
Zsírjaink - a vaj és a margarin
2012. november 01.
| Margarin vagy vaj? Ez az a kérdés, ami mindig vitát kavar, s mindannyiunkat érdekel. Nem is csoda, hiszen nap, mint nap esszük egyiket vagy másikat. A zsírjainkkal foglalkozó cikksorozatunk utolsó darabjában ennek a kérdésnek járunk utána. | 
| Kiemelten fontos a margarinokkal való foglalkozás, mert az ezekhez kötődő hitek, és tévhitek, valamint a margarinok gyártásában bekövetkezett változások szükségessé teszik a jelen helyzet hiteles áttekintését. | 
Chillis kenyér - dagasztás nélkül
2012. október 31.
Te is süthetsz kenyeret - nem kell hozzá különösebb tudás! Próbáld ki, meg fogsz lepődni,hogy kevés munkával ilyen finomságot tudsz készíteni!
Hozzávalók: 2,5 dl-es bögrével mérve- 2 bögre finomliszt, 1 bögre  rétesliszt, 1,5 bögre langyos víz, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 2 dkg élesztő,  2 ek. olivaolaj, 1-2 aprított chilli ízlés szerint
 
 A lisztet a sóval a tálban összekeverem, a közepébe morzsolom az  élesztőt, pici cukrot szórok rá és beleöntöm a langyos vizet. Ezután ha  felfuttott az egészet összekeverem, hozzáadom a chillit és az olajat is.  Fakanállal keverem, galuskaszerű tésztát kell kapni. A tetejét egy kis  liszttel megszórom és letakarva félreteszem legalább 1,5 órára de lehet  akár egy éjszakára is.
Visszafordíthatatlan lehet egy idő után az elhízás
2012. október 30.
Állandósulhat a régóta elhízott emberek kövérsége a diéta és a mozgás ellenére, mert szervezetük átprogramozza magát "túlsúlyos" üzemmódba - vélik amerikai kutatók állatkísérletek alapján.
Malcolm Low, a Michigani Egyetem munkatársa és kutatócsoportja elhízott egereken tanulmányozta, hogy a túlsúly időtartama befolyásolja-e a kövérség visszafordíthatóságát. Úgy találták, hogy egy bizonyos ponton túl az egerek szervezetében egy meghatározott genetikai kapcsoló "átkattant", és az elhízás visszafordíthatatlan lett a szigorúan megtartott diéta és a mozgás ellenére.
Úgy szeretlek, mint az emberek a sót
2012. október 27.
 Szeretett népmesénk mondata:"Úgy szeretlek édesapám, mint  emberek a só!", nem véletlenül került mesekincsünkbe. Az emberek  alapvető ételízesítője a só. Ez így volt sok száz évvel ezelőtt is, s  így van ma is. Azonban az egyáltalán nem elhanyagolható különbség a régi  időkhöz képest, hogy a ma használt ételízesítő sók, minőségben és  mennyiségben is igen eltérnek hagyományainktól. Nézzük, miért kell  óvakodnunk a túlzott sózástól!
Szeretett népmesénk mondata:"Úgy szeretlek édesapám, mint  emberek a só!", nem véletlenül került mesekincsünkbe. Az emberek  alapvető ételízesítője a só. Ez így volt sok száz évvel ezelőtt is, s  így van ma is. Azonban az egyáltalán nem elhanyagolható különbség a régi  időkhöz képest, hogy a ma használt ételízesítő sók, minőségben és  mennyiségben is igen eltérnek hagyományainktól. Nézzük, miért kell  óvakodnunk a túlzott sózástól!
Tudta-e
- hogy hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek az összhalálozás feléért?
- hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomást, szívinfarktust és agyvérzést okozhat?
-  hogy  az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sóbeviteli ajánlásához  képest,  mely 5 g/nap, mi    magyarok ennek több mint háromszorosát  fogyasztjuk  naponta
Zsírjaink - telített vagy telítetlen?
2012. október 23.
 Közeledik a hideg idő, s ezzel együtt lassan "elnehezül" a  táplálkozásunk is - azaz egyre több zsíros, nehéz étel kerül a  tányérunkra. Ám a zsírok sajnos a XXI. századi ember ételeinek komoly  hányadát teszik ki általában is, évszaktól függetlenül. Éppen ezért nem  árt tisztában lennünk a különböző zsírokkal, s azok élettani hatásaival.  Ehhez szeretnénk hozzájárulni cikksorozatunkkal, amely első darabjában a  zsírok telített és telítetlen összetételével, s az esszenciális  zsírsavakkal foglalkozunk.
Közeledik a hideg idő, s ezzel együtt lassan "elnehezül" a  táplálkozásunk is - azaz egyre több zsíros, nehéz étel kerül a  tányérunkra. Ám a zsírok sajnos a XXI. századi ember ételeinek komoly  hányadát teszik ki általában is, évszaktól függetlenül. Éppen ezért nem  árt tisztában lennünk a különböző zsírokkal, s azok élettani hatásaival.  Ehhez szeretnénk hozzájárulni cikksorozatunkkal, amely első darabjában a  zsírok telített és telítetlen összetételével, s az esszenciális  zsírsavakkal foglalkozunk.
A zsírok a szervezet alapvető építőkövei és az élet nélkülözhetetlen vegyületei. Ugyanakkor elfogyasztott mennyiségük és összetételük szerint komoly kockázati tényezőt jelenthetnek a különböző kórfolyamatok kialakulásában. Ezért rendkívül fontos a tudatos vásárlói és fogyasztói magatartás, a zsírfélék fajtáinak ismerete, és a vásárolt termékek zsír- és szénhidrát tartalmának, azok energiatartalmának, és sajátos összetételének figyelemmel kísérése, nemkülönben a zsírbevitel mérséklése.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234235236...303

