Információk, érdekességek
Hogy ne legyünk egyre kövérebbek
2013. február 12.
Hazánkban az elmúlt 3-4 évtizedben becslések szerint kétszeresére nőtt a túlsúlyosak aránya, melynek oka napi energiaegyensúly felborulása. Az étkezéseinkkel átlagosan 500 kilókalóriával többet veszünk magunkhoz naponta, mint amennyi szükséges lenne, emellett alig mozgunk.
Számtalan fogyókúra és edzésterv létezik a kívánatos alak kialakítására, bonyolult számítási rendszerek és kúrák ígérnek gyors és kíméletes megoldást a túlsúllyal küzdők számára. A dietetikusok és más egészséggel foglalkozó szakemberek azonban csak egy egyszerű szabályra figyelmeztetnek: ne vigyünk be több kalóriát, mint amennyit fel tudunk használni!
Brokkolileves, székelykáposzta és zserbó – sütés-főzés nélkül?
2013. február 11.
Igen! A feldolgozatlan, átalakítatlan ételek fogyasztásának számtalan, bizonyítottan pozitív hatása van egészségünkre, közérzetünkre és külső megjelenésünkre is. A Nyersétel Akadémia áttörte az egészséges táplálkozással szembeni ellenérzés falát: gusztusos és finom ételeivel kedvet csinál az egészséghez. Mindezt a legmagasabb szinten műveli: oktat, tanácsot ad, de azoknak, akiknek ideje nem engedi, házhoz is szállítja bármely étkezéshez a menüt.
A kutya ott van elásva, hogy mindenki váltásban gondolkodik: normál étkezés VAGY egészséges étrend. Mivel senki nem mond le szívesen eddigi kedvenc ételeiről (hacsak nem valamilyen betegség áll a váltás hátterében), így már el is bukott ez a kezdeményezés.
Ételintolerancia - a diéta segít
2013. február 10.
Puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal százezrek küszködnek Magyarországon is, próbálva ilyen-olyan tüneti kezeléssel enyhíteni panaszaikat. A gasztroenterológiai kutatásokban egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia vizsgálatok, amelyek révén olyan tünetekre tudnak a szakorvosok magyarázatot adni, amelyeknek az okát a korábbi kivizsgálások nem találták meg. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Sok ember jár orvosról-orvosig évek óta emésztési panaszai miatt, esik át számos emésztőrendszeri vizsgálaton, ám nem találnak nála kimutatható betegséget, mivel a puffadásos, székrekedéssel vagy hasmenéssel, máskor gyomorfájdalmakkal, étvágytalansággal járó tünetek mögött nincs szervi elváltozás. Az orvosi szakirodalomban néhány éve bukkantak fel azok a hipotézisek, amelyek szerint ételintolerancia is állhat a gyötrő panaszok mögött.
Mit egyek edzés előtt és után?
2013. február 07.
Az alakformálás és a jó erőnlét kulcsa a mozgás, ennek pedig alappillére a megfelelő táplálkozás. Ennek révén tudja ugyanis újjáépíteni magát a testünk, valamint méregteleníteni. Mit érdemes edzés előtt és után enni az optimális teljesítményért?
Összetett szénhidrátok
A szénhidrátok igen fontos szerepet játszanak azok életében, akik rendszeresen sportolnak, hiszen az edzések alatt ebből fedezi a test az energiaszükségletét. Leegyszerűsítve, kezdetben a vércukrot használja fel szervezetünk, majd kb. 40-50 perc után a keringő zsírsavakat és végül a májban, izomban lévő glikogénkészletet mozgósítja.
Friss zöldség egész télen át?
2013. február 06.
Tévhit, hogy a zord téli napokon nélkülöznünk kell a kertből, erkélyládából származó friss zöldségeket. Persze, a nagy tápanyagtartalmú, tápláló gumók és gyökerek nagyobb részét a tenyészidőszakban kell megtermelnünk, a télen szedhető zöldségek inkább kiegészítésként, vitamin-pótlásként jöhetnek szóba.
A homokban eltett répa, krumpli, cékla és társaik a tárolás közben hétről-hétre sokat veszítenek beltartalmi értékükből, ezért is kaphatnak fontos szerepet a télen szedhető zöldségek – vitamintartalmuk ugyanis szinte változatlan. A télen szedhető zöldségek vad változatai szinte kizárólag úgynevezett téli egy- vagy kétéves növények, amelyek az őszi esők hatására csíráznak ki, leveleket hoznak, így tavasszal hamar képesek virágot fejleszteni. Vannak közöttük évelő fajok is – például a sóska -, amelyeknek azt a tulajdonságát hasznosítjuk, hogy leveleik a hideg időszakban is megmaradnak, fogyaszthatóak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...210211212...285