sub

Információk, érdekességek

Ezért baj, ha divatból fogyasztunk „mentes" élelmiszert!

2018. június 22.

Egyre többen keresik azokat a megváltoztatott összetételű élelmiszereket, amelyek bizonyos összetevőkből kevesebbet vagy semmit sem tartalmaznak, például cukor- vagy gluténmentesek. A szakemberek azonban óvatosságra intenek: nem biztos, hogy a mentes élelmiszereknek csak jó tulajdonságai vannak.

Dinamikusan nő a speciális táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek forgalma világszerte, egyes országokban évente akár 25-30 százalékkal többet adnak el belőlük. Nincs ez másképp nálunk sem, a TÉT Platform közelmúltban végzett reprezentatív kutatása szerint a magyarok is kedvelik, ha bizonyos összetevőket nem, vagy csökkentett mennyiségben tartalmazó termékeket tehetnek a kosarukba.

  • A legtöbben, tízből négyen a zsírszegény élelmiszereket keresik,
  • de alig valamivel kevesebb azok száma, akik inkább a szénhidrátcsökkentett termékeket kedvelik.
  • A kalóriaszegénység az 1019 megkérdezett 37 százalékának fontos szempont,
  • laktóz- vagy gluténmentes élelmiszert a vásárlók több mint egytizede, pontosan 12 százaléka keres többé-kevésbé rendszeresen.

„Mentes" élelmiszert krónikus problémákra

„Mentes” élelmiszernek hagyományosan a tej-, a laktóz- vagy a gluténmentes termékeket nevezzük. Ezeknek egyes krónikus problémák, például cukorbetegség, laktóz-intolerancia vagy bizonyos allergiák esetén fontos szerepe van a diétában, azonban egyre többen vannak azok, akik nem betegségük, hanem a „mentes” élelmiszereknek tulajdonított pozitív egészségi hatások miatt építik be azokat étrendjükbe.

Utóbbi esetben gyakran keresik a cukor-, szója vagy éppen tartósítószer-mentes élelmiszereket is az emberek. Mindezt jól mutatják a kutatás adatai is: míg a laktózmentes termékeket választók aránya körülbelül megfelel a betegség által érintettek számának, addig a gluténmentes élelmiszereket keresők száma nagyságrenddel magasabb, mint a gluténérzékenység egy százalékos gyakorisága.


Gyömbéres brokkoli saláta

2018. június 20.

Ma este egy könnyed, friss, egészséges, ropogós és nagyon gyorsan elkészíthető vacsorát kellene alkotni? Ne tartson vissza semmi, max. vegyél hazafele egy kis fej brokkolit, 1-2 kápia paprikát és egy avokádót. A többi valószínűleg lesz otthon!  

Lénárt Gitta, a nyers-étkezés magyarországi „nagyasszonya” tanácsait nagyon jól be lehet építeni az egészséges reform étkezésbe napi szinten. Fontos, hogy az étkezésed minden nap tartalmazzon egy jó adag természetes, élő ételt – sütés, főzés nélkül!

Ennek a szellemében készülhet ez a finom GYÖMBÉRES BROKKOLI SALÁTA

Hozzávalók (2 személyre)
1/2 fej brokkoli
1/2 kaliforniai paprika (vagy kápia paprika)
1/2 fej fehér hagyma

1 kanál citromlé
1 teáskanál oliva olaj
1/4 avokádó (ez elhagyható, ha elkészíted a szószt, akkor nem szükséges)
pici só (szójaszósz)


Savas és lúgosító ételek listája - Nyomtasd ki, így bármikor követheted!

2018. június 17.

Az elsavasodás pszichés hatásoktól is lehet, mégis a leggyakrabban étkezésünk a hibás, ha túlságosan elsavasodik a szervezetünk. Mi az, amitől elsavasodunk és mi az, ami kellemesen és kíméletesen lúgosít? Lista Neked!  

Olyan ételeket kell fogyasztani rendszeresen, amely kálium, kalcium, magnézium és nátrium ásványi anyagokat tartalmaz lehetőleg szerves formában. Ezek az anyagok vizes oldatban lúgos kémhatást mutatnak, és emiatt képesek semlegesíteni a savas kémhatású emésztés-végtermékeket. 

A szervezet egyensúlya úgy tartható fenn, ha mértékkel fogyasztjuk a savasító, és bőven a lúgosító ételeket.


Színes avokádó sali

2018. június 13.

Lénárt Gitta nyersétel receptjeinek egyike ez az isteni finom, energia-akkunak is beillő, színes, szagos saláta, amivel nagyon jól is lehet lakni!  

Sok sok salátával, paradicsommal, csírával kell tálalni, és még így sem szabad túlzásba vinni, mert szerintem elég nehéz, de nagyon finom!

Tehát hozzávalók nem tudom hány, de sok személyre:
1 közepes avokádó
1 piros színű kaliforniai paprika
1 sárga színű kaliforniai paprika
1 zöld színű kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma (hogy minél színesebb legyen)
1 darab paradicsom
kis csokor petrezselyem (igazából 8-10 szár)
1 gerezd fokhagyma
1 citrom frissen facsart leve
1 kávéskanál só


Nem feledékeny vagyok, csak kevés halat eszem

2018. június 11.

Gyakran elfelejtesz dolgokat, neveket, tennivalókat és ilyenkor persze kétségbe vagy esve, hogy ez már az időskori demencia és "bizony ez a korral jár"?! A jó hír, hogy nem feltétlenül jár a korral. Előfordul túlterhelt, fáradt fiatalabbakkal is …, és idősebbeknek sem kötelező szenvedni tőle! De azért nem árt az agynak sem a törődés!  

Agyunk úgy működik, mint egy izom: ha nem dolgozik, sorvadni kezd. Edzeni kell, kondiban tartani és nem adni esélyt arra, hogy ennek hiányában egyre kevésbé teljesítsen.

Agyunkra az olyan feladatoknak van a legjobb hatásuk, amelyek alaposan megdolgoztatják. Ilyenkor fókuszálnunk kell a figyelmünket, tanulnunk, emlékeznünk, használni az érzékelésünket, észlelésünket, motoros képességeinket. Mit szólnál egy új nyelv, vagy egy új hangszer használatának megtanulásához? Az nagyszerű feladatot adna az agynak, nap, mint nap és bármilyen korban el lehet kezdeni! De az is nagyszerű, ha olykor az "ügyetlenebb" kezeddel írsz! Ilyenkor az agyad kevésbé aktív részét is használod, ezáltal növekedésre késztetve azt.

Agyunk állapotát (is) nagymértékben befolyásolja táplálkozásunk. A tudomány – szerencsére – nem csak azt tudja, hogy mit nem szabad ennünk, de ismer számos olyan tápanyagot is, ami javítja az elménk működését. Ezek közül is kiemelkednek az omega-3 zsírsavak, melyek az agy táplálékául is szolgálnak, lévén egyik összetevőjük, a DHA nem csak a magzati agyfejlődéshez nélkülözhetetlen, de a normális kognitív funkciók későbbi fenntartásához is az.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...137138139...302