


Információk, érdekességek
4 hasznos tipp a fogyáshoz (csapd be az agyadat!)
2018. július 07.
Számos tényező különösen vonzóvá teszi az ételeket: a szín, az illat, a küllem, a tálalás… nehéz ellenállni. Néhány technikával azonban segíthetünk ezen, nem nagy dolgok, és talán nem is gondolunk minderre. Voltaképpen csak agyunkat csapjuk be, de elhiszi – és ha legalább a túlevést legyőztük, már eredményesek lehetünk.
1. Használjunk kisebb tányérokat és evőeszközöket!
A Cornell University vizsgálatában a résztvevőknek különböző méretű edényeket, és kanalakat adtak, és önkiszolgáló módon vehettek a fagylaltokból. Megfigyelték, hogy a nagyobb kanalat használók mintegy 31%-kal több fagylaltot raktak ki maguknak.
Egy másik hasonló vizsgálatban csokoládéfagylaltot helyeztek ki a résztvevőknek, de egy kisebb kanállal lehetett venni belőle. Másnap ezt egy nagyobb kanálra cserélték, és kiderült, hogy 66%-kal többet vettek ki a fagylaltból a résztvevők. Érdemes kipróbálni a kisebb tányérokat és evőeszközöket, agyunkat ugyan egy kicsit megtévesztjük, de kevesebb kalóriát fogyasztunk, az bizonyos.
2. Nassoljunk balkézzel!
(Ez persze csak jobbkezesekre igaz, de meg is lehet fordítani). A tévénézés és mozizás közbeni nassolás, snack-evés szinte "kötelező" rossz szokás. Csak úgy szaladnak fel tőle a felesleges kalóriák. A kutatók szerint ez olyan, mint egy reflexes beidegződés. Ha egy bizonyos ételt egy bizonyos környezetben fogyasztunk csak, agyunk ezt asszociációba hozza, és mindaddig enni fogunk, pontosabban nassolni, amíg az adott helyzet fennáll. Kicsit itt is becsaphatjuk magunkat, ha nem a domináns kezünkkel nassolunk, az ügyetlenebb mozdulatokkal már kevesebb lesz az elfogyasztott kalória.
Gyümölcsrizs nyersen rizs nélkül
2018. július 06.

Elöljáróban néhány szót arról, hogy miért is fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk nyers ételt és az ne csak paprika, paradicsom, uborka kombóban merüljön ki!
Nyers élelmiszer alatt elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból álló főzés, vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült ételt értünk. Fontos, hogy a növények frissek legyenek, a lehető legrövidebb idő teljen el a növények leszedése és fogyasztása között.
A nyers ételek természetes orvosságok, lúgosítanak, magas az ásványi anyag- és nyomelem tartalmuk, energiával töltenek fel, úgy hogy nem telítenek, nem hizlalnak.
A friss nyers étel energiabomba a szervezetnek, mely biztosítja az egész napi aktivitásunkat.
És akkor a recept:
A rizs cukkíniből van (lehet tökből is), aprítóban lehet morzsás állagúra darabolni, vagy késsel vágva egészen apró kis kockákra. Az aprítógép roncsolja a szerkezetét, vigyázni kell, nehogy pépet csináljon belőle. Így viszont helyes kis ropogós "rizs-szemek" lettek.
Tökéletesen könnyű rizsfelfújt, rizskoch
2018. július 03.
Ki ne ismerné a rizsfelfújtat, avagy a rizskokochot? Szerintem a madártejhez hasonlóan nincs olyan felnőtt vagy gyermek, aki ne szeretné.
Hozzávalók:
330 gramm rizs
450 ml víz
550 ml tej
1 kanálka vaj
leheletnyi só
150 gramm cukor
5 tojás
3 vaníliás cukor
300 gramm vaj
Elkészítése:
A vizet odateszem melegedni, közben egy kanál vajon megmelegítem a rizst. Amikor már a rizs átmelegedett hozzáadom a meleg vizet. Amint a vizet elfőtte, hozzátöltöm a meleg tejet, egy leheletnyi sót, és gyakori kavargatás mellett krémesre főzöm. Gömbölyű rizst használok, és nem mosom meg. Szerintem, így krémesebb lesz.
A megfőtt rizst hagyom kihűlni. Nem kell, hogy hideg legyen, csak addig, hogy langyossá hűljön. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral kikavarom, éppen csak addig, hogy majdnem habosodni kezdjen. A fehérjét kemény habbá verem. A kikavart sárgáját elkavarom a rizzsel, majd a keményre vert tojás fehérjét is hozzáadom, apránként, óvatosan kevergetve.
Miért nem tudok lefogyni?
2018. július 02.
Szinte minden nő ismeri a helyzetet: gondolatként megfogalmazódik bennünk, bizony itt volna az ideje annak, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól. A gondolat hatására aztán teszünk bizonyos lépéseket, a várt fogyás azonban mégsem következik be. A megélt kudarc, vagy a kudarctól való félelem később észrevétlenül fordítja át a változás iránti vágyunkat a csendes belenyugvás állapotába, így mire észbe kapunk, gyakorlatilag már fel is adtuk a folyamatot. Mindez persze elkerülhető volna. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a megoldást, először meg kell értenünk a probléma természetét.
1. A fogyás önmagában nem lehet cél!
A fogyás szándéka mögött általában megbújik egy mélyebb ok. Valójában ez ösztönöz bennünket arra, hogy leadjuk azokat a bizonyos kilókat aktuális testsúlyunkból, nem magának a fogyásnak a vágya.
Ilyen ok lehet az önbecsülésünk, a női önértékelésünk, vagy az egészségi állapotunk szintjén való javítás szándéka. Ok lehet továbbá az én-ideál hajszolása, a megfelelési vagy bizonyítási vágy megélése. A fogyás okai között akár az önmegvalósítás iránti szükséglet is meghúzódhat. Mindez egyénileg változó.
Mielőtt tehát fogyókúrába kezdünk, meg kell értenünk, tulajdonképpen miért fontos ez számunkra. Mit szeretnénk elérni általa? Mit adna nekünk a vágyott testsúly elérése?
Csak a pontos ok/okok ismeretében érdemes nekivágni a változás folyamatának.
Zabos kókuszgolyó
2018. június 30.
Könnyű, gyors és egészséges nasi. Ezt a verziót nyugodtan adhatod Te is a gyermekednek, sőt még az elkészítésében is boldogan segítenek a kicsik! Én túróval is készítettem néha, mákba forgatva.
Hozzávalók:
80g zab / ledarálva, vagy korpa/
1 ek. olaj (repce)
0,5 dl mandulatej
Kakaópor ízlés szerint
1 ek. lekvár (cukormentes )
Édesítő
20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés módja:
Ezt összegyúrom, és golyókat formázok belőle. A golyókat először egy kevés mandulatejben megforgatom, majd kókuszban.
Ez kb. 10 golyó lesz.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...136137138...302