sub

Információk, érdekességek

Nem kapnak megfelelõ tájékoztatást a betegek a gyógyszerekkel kapcsolatban

2007. január 25.

Nem kapják meg a megfelelõ tájékoztatást az orvosoktól és a gyógyszerészektõl a páciensek a nekik felírt gyógyszerekkel kapcsolatban. A gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatók pedig elriasztják a betegeket - mindez a GfK Hungária Piackutató felmérésébõl derül ki. Rezsek Gyõzõ kérdezte Lantos Zoltánt, a GfK Hungária Piackutató területvezetõjét.

Pénzbüntetés a drága gyógyszerért

2007. január 13.

Tovább dübörög Molnár Lajos miniszter egészségügyi "reformja": pénzbüntetéssel és kényszertovábbképzéssel sújtanák az orvosokat, ha az általuk felírt gyógyszerekhez kifizetett összes tb támogatás meghaladja az országos átlagot.


A háziorvosokkal finanszírozásuk akár tíz százalékát is viszszafizettetnék, ha elkövetik ezt a "vétséget" - derül ki az Egészségügyi Minisztérium javaslatából. A járóbeteg-szakrendelõkben és a kórházakban dolgozó doktorok gyógyszerfelírását is ellenõriznék, "túlköltés" esetén azonban nem közvetlenül õket, hanem azt az intézményt köteleznék pénzvisszafizetésre, ahol dolgoznak. A szakmai szervezetek törvénytelennek, orvos- és betegellenesnek tartják ezt az elképzelést, és a visszavonását kérik. Attól tartanak, hogy az orvosok a büntetéstõl való félelem miatt esetleg nem a legmegfelelõbb medicinát írják majd fel a betegeknek, vagy indokolt esetben sem rendelnek majd gyógyszert.
Eközben egyre több a tiltakozás a szaktárca kórháziágyszám-csökkentõ javaslata ellen, melyet lapunkban részletesen ismertetünk.


Zavarok a gyógyszerárváltozás elõtt: ellátási gondoktól félnek az orvosok és a patikusok

2007. január 12.

Feszülten készülnek a gyógyszer-támogatási és -felírási rendszer keddi változására a gyógyszerészek és a háziorvosok. Elõbbiek nem tudják pontosan, mire számíthatnak, milyen orvosságokat írnak majd fel az orvosok, õk viszont csak mától ismerkednek részleteiben a gyógyszerek hatóanyag és ár szerinti új csoportosításával.


Meg azokkal a szankciókkal - finanszírozás-megvonás, kötelezõ továbbképzés -, amelyek akkor érhetik õket, ha nem indokolják meg elég alaposan, miért nem a legolcsóbb orvosságokat írják fel betegeiknek. Az ajánlott olcsó patikaszerek közé a Magyar Gyógyszerészkamara alelnöke szerint bekerültek ismeretlen, törzskönyvezetlen orvosságok is, az Egészségügyi Minisztériumban érdeklõdésünkre nem kívánták kommentálni a meghökkentõ állítást.


Felkészületlenül érték a gyógyszer-nagykereskedõket a kormány döntései

2007. január 09.

Felkészületlenül érték a gyógyszer-nagykereskedõket az egészségügyi kormányzat azon döntései, amelyek a gyógyszerár-támogatáshoz és egyes készítmények receptkötelessé tételérõl szólnak - mondta az egyik nagykereskedõ cég vezérigazgató-helyettese. Feller Antal közölte: emiatt bizonyos régiókban lehetnek ellátási gondok. Gál Ildikó interjúja.

Gyógyszerfelírás: teljes a káosz

2007. január 09.

Teljes a káosz a háziorvosok gyógyszerfelírásában: egy hét múlva már egy minõsített számítógépes program alkalmazásával minden gyógyszercsoportból a legolcsóbbat kellene felajánlaniuk a betegeknek, a doktorok azonban nem is tudják, hogy ehhez milyen rendszert kellene használniuk.


Január 15-tõl hatályos az a törvény, amely elõírja, hogy egy minõsített számítógépes program segítségével kell a háziorvosoknak kiválasztaniuk az azonos hatóanyagú, egyenértékû gyógyszerek közül a legolcsóbbat, s ezt kell felajánlaniuk a betegeknek. Ettõl csak akkor térhetnek el, ha orvosi indok szól egy másik szer mellett, vagy a beteg írásban jelzi, hogy a gyógyszerátállítás kockázatát nem vállalja, és kifizeti a drágább orvosság többletköltségeit. Molnár Lajos egészségügyi miniszter korábbi bejelentése szerint ellenõrizni fogják, hogy az orvosok eleget tesznek-e az elõírásnak, s a mulasztást akár pénzbüntetéssel is sújthatják.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...201202203...223