sub

Információk, érdekességek

Drámai gyógyszerfogyás

2007. február 01.

Az évi gyógyszerkassza kilencedét, 40 milliárd forintot költött az egészségpénztár januárban az orvosságok árának támogatására, ennek 80 százalékát az elsõ két hétben. Ennek oka az új, elõre nyilvánosságra került tb-támogatás csökkentése miatti felvásárlás volt.


A támogatási kulcsok változása miatt 40-50 milliárddal nõhet az idén a betegek terhe, ám azt 19 milliárddal mérsékelheti az olcsóbb orvosságokra való áttérés. Ezt vényfelíró szoftver segíti. A biztosító árversenyt indít be, s negyedévente hirdeti ki az egyes betegségekre alkalmazható gyógyszerkörben a legolcsóbb referenciaárat, legközelebb áprilistól. A cégeknek a tb által támogatott szerek után 12 százalékos adót kell fizetniük, elsõ alkalommal április 20-ig. Ezalól a gyártó akkor mentesül, ha három évre vállalja, hogy 15 százalékkal mérsékli a terméke árát.


Nem kapnak megfelelõ tájékoztatást a betegek a gyógyszerekkel kapcsolatban

2007. január 25.

Nem kapják meg a megfelelõ tájékoztatást az orvosoktól és a gyógyszerészektõl a páciensek a nekik felírt gyógyszerekkel kapcsolatban. A gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatók pedig elriasztják a betegeket - mindez a GfK Hungária Piackutató felmérésébõl derül ki. Rezsek Gyõzõ kérdezte Lantos Zoltánt, a GfK Hungária Piackutató területvezetõjét.

Pénzbüntetés a drága gyógyszerért

2007. január 13.

Tovább dübörög Molnár Lajos miniszter egészségügyi "reformja": pénzbüntetéssel és kényszertovábbképzéssel sújtanák az orvosokat, ha az általuk felírt gyógyszerekhez kifizetett összes tb támogatás meghaladja az országos átlagot.


A háziorvosokkal finanszírozásuk akár tíz százalékát is viszszafizettetnék, ha elkövetik ezt a "vétséget" - derül ki az Egészségügyi Minisztérium javaslatából. A járóbeteg-szakrendelõkben és a kórházakban dolgozó doktorok gyógyszerfelírását is ellenõriznék, "túlköltés" esetén azonban nem közvetlenül õket, hanem azt az intézményt köteleznék pénzvisszafizetésre, ahol dolgoznak. A szakmai szervezetek törvénytelennek, orvos- és betegellenesnek tartják ezt az elképzelést, és a visszavonását kérik. Attól tartanak, hogy az orvosok a büntetéstõl való félelem miatt esetleg nem a legmegfelelõbb medicinát írják majd fel a betegeknek, vagy indokolt esetben sem rendelnek majd gyógyszert.
Eközben egyre több a tiltakozás a szaktárca kórháziágyszám-csökkentõ javaslata ellen, melyet lapunkban részletesen ismertetünk.


Zavarok a gyógyszerárváltozás elõtt: ellátási gondoktól félnek az orvosok és a patikusok

2007. január 12.

Feszülten készülnek a gyógyszer-támogatási és -felírási rendszer keddi változására a gyógyszerészek és a háziorvosok. Elõbbiek nem tudják pontosan, mire számíthatnak, milyen orvosságokat írnak majd fel az orvosok, õk viszont csak mától ismerkednek részleteiben a gyógyszerek hatóanyag és ár szerinti új csoportosításával.


Meg azokkal a szankciókkal - finanszírozás-megvonás, kötelezõ továbbképzés -, amelyek akkor érhetik õket, ha nem indokolják meg elég alaposan, miért nem a legolcsóbb orvosságokat írják fel betegeiknek. Az ajánlott olcsó patikaszerek közé a Magyar Gyógyszerészkamara alelnöke szerint bekerültek ismeretlen, törzskönyvezetlen orvosságok is, az Egészségügyi Minisztériumban érdeklõdésünkre nem kívánták kommentálni a meghökkentõ állítást.


Felkészületlenül érték a gyógyszer-nagykereskedõket a kormány döntései

2007. január 09.

Felkészületlenül érték a gyógyszer-nagykereskedõket az egészségügyi kormányzat azon döntései, amelyek a gyógyszerár-támogatáshoz és egyes készítmények receptkötelessé tételérõl szólnak - mondta az egyik nagykereskedõ cég vezérigazgató-helyettese. Feller Antal közölte: emiatt bizonyos régiókban lehetnek ellátási gondok. Gál Ildikó interjúja.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...200201202...223